Δημοσχάκης Αναστάσιος

“Η Aυτού Mεγαλειότης ο Έλλην Μετανάστης”

Στην 3η Παγκόσμια Συνάντηση του Απόδημου Ελληνισμού στις 20/7 και το Forum επιχειρηματικότητας των βραβευθέντων της συνάντησης στις 21/7 παραβρέθηκε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ως Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού.

Την Συνάντηση διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “His Majesty the Greek Immigrant” και είχε την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της AHEPA και πολλών άλλων φορέων.

Ο Βουλευτής κατά την βραδιά της συνάντησης απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε βραβεία σε καταξιωμένους Έλληνες του Εξωτερικού, ενώ στο Forum Επιχειρηματικότητας έκανε την παρακάτω εισήγηση:

“Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί τη συνέχεια της Πατρίδας μας. Ρίζες, βλαστοί και άνθη του εθνικού μας κορμού. Επομένως, η αξιοποίησή του δεν αποτελεί μόνο στρατηγική επιλογή, αλλά και εθνική αποστολή. Η ανάδειξη της έννοιας του Οικουμενικού Ελληνισμού υποδηλώνει την ενότητα και την αδιατάραχτη συνέχειά του. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός μεγαλώνει την Ελλάδα. Τη δυναμώνει.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Τομέας Κοινοβουλευτικού Έργου για τον Απόδημο Ελληνισμό της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει βασικές προτεραιότητες κοινοβουλευτικής δράσης. Αυτές έχουν προκύψει μέσα από πολύμηνες επαφές μας με φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένες προσωπικότητες του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Βασικό συμπέρασμα των διεργασιών μας αυτών το ότι, πάνω από όλα, οι απανταχού Έλληνες θέλουν να συμμετέχουν στην ζωή της Πατρίδας. Γιατί είναι μέρος αυτής. Για αυτό και η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού, Ελλήνων πολιτών, με Ελληνικό διαβατήριο και ταυτότητα, που φορολογούνται στην Ελλάδα, που στέλνουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν στον Ελληνικό στρατό, είναι μια βασική προτεραιότητα. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, αυτήν την στιγμή, στην Ελληνική Βουλή εκφράζεται η σταθερή άρνηση ορισμένων πολιτικών χώρων στην παροχή του δικαιώματος αυτού.

Όμως δεν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Έλληνες ομογενείς, υπήκοοι άλλων χωρών, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με την Πατρίδα. Ένα δελτίο ομογενούς, μέσω του αναδιαρθρωμένου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ώστε να μην τίθεται θέμα παρεξήγησης της νομικής φύσης του, μπορεί να αποτελέσει μια τιμητική αναγνώριση των ανθρώπων αυτών. Ένα μητρώο, χωρίς υποχρεώσεις και ψιλά γράμματα. Μια απόδειξη της δύναμής μας.

Τα παραπάνω αφορούν την προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε πριν περάσουμε σε άμεσες προτάσεις για την περαιτέρω εμπλοκή και στήριξη προς την χώρα των Ελλήνων του Εξωτερικού. Η διοικητική και διαχειριστική σύνδεση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Ελλάδα είναι σημείο κλειδί. ΣΑΕ, διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και ψήφος είναι το βασικό τρίπτυχο.

Και όλα αυτά, για να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε, να αξιοποιήσουμε, να πυροδοτήσουμε τα υπερόπλα του Ελληνισμού: Ναυτιλία, Τουρισμός και Διατροφή, αμφότερα χάρη στην ευλογημένη γη μας, Πολιτισμός και, πάνω και πέρα από όλα, το υπερόπλο της Ελληνικής Διασποράς. Μια δεύτερη Ελλάδα απλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πως επιτυγχάνεται αυτό. Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι η φορολογική βεβαιότητα και σταθερότητα. Πλάνα τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας για φορολόγηση ακινήτων, επιχειρήσεων κλπ. Ήδη η ομάδα εργασίας του Τομέα επί των οικονομικών θεμάτων υπό τον κ. Μηταράκη προχωράει προτάσεις για την δημιουργία ενός Οικουμενικού Ελληνικού Επιμελητηρίου και την αναγνώριση καταξιωμένων Ελλήνων επιχειρηματιών του Εξωτερικού.

Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στη διεθνή πρακτική, από την φορολογική διευκόλυνση εισροής κεφαλαίων, μέχρι την προώθηση αγοράς κατοικιών. Υπενθυμίζω πως ισχύει νομοθεσία απόδοσης αδειών παραμονής με την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα.

Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σοβαρού επιχειρηματικού πλαισίου, όπου θα λαμβάνονται υπόψη η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι σύγχρονες μορφές ιδιωτικής χρηματοδότησης, το δικαίωμα στην προσπάθεια, μέσα από ένα σύγχρονο πτωχευτικό και δικονομικό σύστημα και η ορθή φορολογική πρακτική, ως μοχλός διαχείρισης και καθοδήγησης της ανάπτυξης και όχι τιμωρίας της επιχειρηματικότητας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ειδικά στους νεομετανάστες μας, τους 400.000 επιστήμονες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, νέους ανθρώπους που δεν περισσεύουν από την πατρίδα και τους οποίους πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους προαναφερθέντες τομείς, με τις ανάλογες εξειδικεύσεις και περαιτέρω δράσεις και ενέργειες.

Θα ήθελα όμως να επεκταθώ ιδιαιτέρως στην αστείρευτη σαγήνη του Πολιτισμού μας, σε συνδυασμό με τη βιομηχανία του Τουρισμού. Είναι απίστευτο το ότι μέχρι σήμερα μια υπερδύναμη του πολιτισμού όπως η χώρα μας δεν έχει ρίξει το ανάλογο βάρος στην προσέλκυση τουριστών με έναν κατά βάση πολιτιστικό τουριστικό πακέτο. Οι Έλληνες του εξωτερικού ήδη μας έχετε δείξει το δρόμο. Καθιερώνεται η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας χάρη στους Έλληνες της Ιταλίας, η Οικουμενική ποντιακή νεολαία οργανώνει Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ και η ΜΚΟ Αριστοτέλειον, από την Ιταλία και πάλι, μας έχει στείλει πλήρη πρόταση δημιουργίας εξωστρεφούς προγράμματος κλασσικών ελληνικών σπουδών στην Ελλάδα, με αμφιθέατρα τα μνημεία και τις ανασκαφές μας.

Όλα αυτά απευθύνονται πρωτίστως στους Έλληνες του Εξωτερικού και τη δίψα τους να γνωρίσουν καλύτερα την Πατρίδα ή να επιστρέψουν σε αυτή. Δευτερευόντως, όμως, ο Οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί ένα τέλειο μέσο προώθησης τέτοιων δράσεων και ενεργειών. Ένα μέσο μοναδικής εμβέλειας, μέσα από την συνεχή και άξια παρουσία του σε κάθε γωνιά της γης.

Έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα να διαφημίζει την πρώτη. Αρκεί να της δώσουμε, βέβαια, την τιμή και τον σεβασμό που της αρμόζει.

Συγχαρητήρια στους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και σε όλους όσους αποδεικνύουν την αγάπη τους για την πατρίδα έμπρακτα, από όπου κι αν βρίσκονται.”

4FullSizeRender(7)FullSizeRender(2)