Δημοσχάκης Αναστάσιος

Θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς του Έβρου η καταβολή της Συνδεδεμένης και της DE MINIMIS αποζημίωσης – Επιστολή στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη, την οποία κοινοποίησε και στο Υφυπουργό Β.Κόκκαλη, απέστειλε σήμερα (17/05) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σιτηρών, ηλίανθου και βάμβακος του Έβρου.

Συγκεκριμένα ζητάει από τον Υπουργό να ολοκληρώσει την καταβολή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης ανά στρέμμα σε τριάντα (30) Βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου και σε διακόσιους (200) στη λοιπή Χώρα που είχαν μηδαμινή ή μηδενική απόδοση που αποτελούν ουσιαστικά τις τραγικές φιγούρες μιας μεγάλης καταστροφής !

Επίσης προτείνει να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός του De Minimis για την αναπλήρωση απώλειας ετησίου εισοδήματος για τις καλλιέργειες των σιτηρών, ηλίανθου και του βάμβακος, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, πέρυσι στον Νομό.

Αυτά τα δύο θέματα ο Βουλευτής τα ανέφερε στη δευτερολογία του στη χθεσινή (16/05) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=11922)  για τις βιολογικές καλλιέργειες, με τον Υφυπουργό να δεσμεύεται να εξετάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι θα μπορούσαν  ή ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., οπως το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής.

Σίγουρα όμως δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση η ένταξη των ζημιών στα ΠΣΕΑ, την οποία πρότεινε ο Υπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο.

Αναλυτικά η επιστολή

«Κύριε Υπουργέ,

Στη χθεσινή (16/05) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες αναφέρθηκα, μιλώντας στον Υφυπουργό, κ. Β. Κόκκαλη, για τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βάμβακος και σιτηρών στον Έβρο.

Έπειτα κι από δική μου κοινοβουλευτική πίεση μειώσατε το πλαφόν και καταβάλλατε τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών του Νομού αλλά κι όλης της χώρας.

Δυστυχώς, όμως παραμένουν απλήρωτοι  οι παραγωγοί βάμβακος με μηδαμινή έως μηδενική απόδοση. Και μιλάμε για περίπου 30 παραγωγούς στον Έβρο και περίπου 200 σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε στη δευτερολογία του ότι θα εξετάσει το θέμα, καθώς η καταβολή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης ανά στρέμμα αποτελεί γι’ αυτούς θέμα επιβίωσης.

Πέρυσι (2018) επλήγησαν στον Έβρο πολλές καλλιέργειες λόγω των ακραίων και συνεχών καιρικών φαινομένων.

Στην αρχή είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που οδήγησαν σε πλημμύρες και στη συνέχεια ανομβρία με μακρά περίοδο ξηρασίας. Οι βαμβακοκαλλιέργειες χτυπήθηκαν από το πράσινο και ροδινό σκουλήκι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 260.000 στρέμματα από τα 310.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν.

Όλα αυτά τα είχα αναφέρει αναλυτικά και στον προκάτοχό σας με σχετική Ερώτηση από τις 02/07/18 (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10784409.pdf)  .

Σας είχα προτείνει την ενεργοποίηση του Κανονισμού De Minimis, για την αναπλήρωση απώλειας ετησίου εισοδήματος για τις καλλιέργειες των σιτηρών, ηλίανθου και του βάμβακος, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, μην ξεχνώντας και λοιπές άλλες, όπως νωπά λαχανικά,

Έχετε προχωρήσει στην ενεργοποίηση του εν λόγω Κανονισμού και σε καλλιέργειες που υπέστησαν παρόμοιες καταστροφές και σε άλλους Νομούς της χώρας και σας ζητώ να το κάνετε και για τον Έβρο.

Στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης (σχετικό link https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10850809.pdf),  σας είχε προτείνει όπως να κινηθείτε και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε ή και να απευθυνθείτε και στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής.

Με την παρούσα επιστολή επαναφέρω και πάλι το αίτημα να ενεργοποιήσετε τον Κανονισμό De Minimis, καθώς οι συγκεκριμένοι παραγωγοί στα σιτηρά, στον ηλίανθο και στο βαμβάκι έχουν υποστεί ολικές καταστροφές και χωρίς την άμεση αποζημίωση δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη φετινή περίοδο.

Στην πρόσφατη επίσκεψη σας στον Έβρο υποσχεθήκατε ότι θα εντάξετε τις ζημιές στα ΠΣΕΑ…

Αυτή όμως δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για τα προβλήματα των καλλιεργητών…».