Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ισότιμη μεταχείριση για τους ‘Νέους Αγρότες’ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!!- Κατάθεση Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, σχετικά με τα αποτελέσματα αξιολόγησης του προγράμματος ‘Νέοι Αγρότες’.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προέκυψαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 1039 δικαιούχοι και 182 εν δυνάμει δικαιούχοι. Δυστυχώς όμως διαπιστώθηκε ότι μένουν εκτός προγράμματος 269 επιλαχόντες διότι δεν επαρκούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, την Τετάρτη 12/07/2017 στην Κοζάνη, κατά την ομιλία του στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, ότι οι 359 επιλαχόντες νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα ενταχθούν και αυτοί το πρόγραμμα, κατατίθεται ερώτηση για την τύχη των 269 επιλαχόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει ανάγκη θωράκισης κι ενίσχυσης λόγω του ακριτικού της χαρακτήρα.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Άμεση αύξηση των πόρων του μέτρου 6.1 << Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του Π.Α.Α 2014-2020>>

Η σπουδαιότητα και η σημασία του πρωτογενούς τομέα είναι θεμελιώδης για να μπει η χώρα μας σε πορεία ανάκαμψης.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος των Νέων Αγρoτών, διαπιστώνουμε την ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε βάρος των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επιτέλους μετά από 30 μήνες αναμονής κι υποσχέσεων εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του μοναδικού προγράμματος που τρέχει και αφορά σε νέους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα, την << Εγκατάσταση Νέων Γεωργών>>.

Από τους πίνακες κατάταξης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προέκυψαν 1039 δικαιούχοι και 182 εν δυνάμει δικαιούχοι, με συνολικό προϋπολογισμό 23.387.000 εκ. ευρώ περίπου.

Όμως δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι μένουν εκτός προγράμματος 269 επιλαχόντες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διότι δεν επαρκούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Μετά από σχεδόν 3 ολόκληρα χρόνια αναμονής,  οι νέοι που δεν επιλέγουν τον δρόμο της εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης, αλλά επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα στις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές της περιφέρειας μας, διαπιστώνουν ότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εξασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη. Και μάλιστα δεν τους δίνεται καν το δικαίωμα να επανενταχθούν σε παρόμοιο πρόγραμμα.

Υποτίθεται ότι επρόκειτο για ένα μέτρο που θα ενίσχυε νέους ανθρώπους που ήθελαν να μείνουν στον τόπο τους, να δουλέψουν την γη, και να παράγουν, κάτι το οποίο το έχει άμεσα ανάγκη η Ελληνική Οικονομία και πολύ περισσότερο ένας ακριτικός νομός που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ η ύπαιθρος σταδιακά ερημώνει.

Ο Πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας την Τετάρτη 12/07/2017 στην Κοζάνη, κατά την ομιλία του στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, έδωσε την υπόσχεση ότι οι 359 επιλαχόντες νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα ενταχθούν και αυτοί το πρόγραμμα.

Η δήλωση από μόνη της αποτελεί διακριτική αντιμετώπιση των υποψηφίων και δεν μπορεί παρά να γεννά τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τους επιλαχόντες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης?
  2. Θα λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ώστε το σύνολο των επιλαχόντων να ενταχθεί στο πρόγραμμα, για να μην αναγκαστούν να καταφύγουν στην μετανάστευση?