Δημοσχάκης Αναστάσιος

Με σταθερό βηματισμό αποκαθίσταται η λάμψη του Κάστρου Διδυμοτείχου. Απάντηση σε Γραπτή Ερώτηση

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την αναστήλωση/ανακαίνιση του Βυζαντινού Κάστρου Διδυμοτείχου και την προοπτική ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, με την Γραπτή Ερώτηση ετέθη τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα εργασιών ανακαίνισης κι ανάδειξης ενός μοναδικής αρχαιολογικής αξίας μνημείου στο Διδυμότειχο, καθώς και προτεινόμενες υποδομές που θα “ενώσουν” τους αρχαιολογικούς χώρους σε μια ενιαία ελκυστική διαδρομή.

Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο έργο συντήρησης των τειχών που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994-1999 με την Πράξη «Προστασία –συντήρηση ανάδειξη βυζαντινών τοιχών και μνημείων Διδυμοτείχου Ν.Έβρου»

Εντούτοις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έγινε κανένας προγραμματισμός για ένταξη έργου της συνέχισης των έργων ανάδειξης του Κάστρου Διδ/χου.Στην τρέχουσα περίοδο υλοποιείται από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου η «Καινοτόμος απεικόνιση υπεδάφους αρχαιολογικών χώρων και εσωτερικού δομικών στοιχείων μνημείων σε 3 και 4 διαστάσεις» ενώ στις 5/11/2020 εγκρίθηκε η εκτέλεση ενότητας εργασιών « Απόπειρα αποκατάστασης των αρχαίων αξόνων του Κάστρου Διδυμοτείχου» στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTEREG V-A Greece Bulgaria, 2014-2020.

Τέλος στην απάντηση αναφέρεται ότι τα ανωτέρω έργα αποσκοπούν στην πληρέστερη τεκμηρίωση της μορφής και τοπογραφίας του Διδ/χου, προκειμένου να αναζητηθεί στην συνέχεια χρηματοδότηση, ενώ η Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου θα διερευνήσει την δυνατότητα διασύνδεση των μνημείων της περιοχής.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Γραπτή Ερώτηση:https://www.hellenicparliament.gr/…/c0d518…/11420388.pdfΑκολουθεί ο σύνδεσμος με την Απάντηση:https://www.hellenicparliament.gr/…/67715b…/11447720.pdf