Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι Έλληνες το 2019 ανέδειξαν ως νέο κυβερνήτη της Χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έδινε τέλος στο αδιέξοδο & στο τέλμα! Ενώ το 2023 σε μία Ελλάδα με κρίσεις & προκλήσεις θα ψηφίσουν την γνώση, την εμπειρία & την συνέπεια του Πρωθυπουργού μας! Σύνοψη Ομιλίας επί του Προϋπολογισμού

Στη προχθεσινή (15/12) ομιλία του για  τον Προϋπολογισμό του 2023, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, τόνισε ότι ο Ν.Έβρου μετεξελίσσεται σε επίκεντρο ενεργειακών, μεταφορικών, οικονομικών & αμυντικών εξελίξεων αναμένοντας κομβικά έργα με την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής του θέσης, όπως ο τοπικός Λιμένας, που θα συντελέσει στην ανάπτυξη της  περιοχής!

Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα : 

  • Οι Ε Δ & τα Σ Α, αποτελούν τον ακοίμητο φρουρό της πατρίδας, όπως απεδείχθη και τον Μάρτιο του 2020 κατά την απόκρουση της ιδιότυπης πολιορκίας που δέχτηκε η Χώρα στον Έβρο από την γειτονική Τουρκία.
  • Προβλέπεται οικονομική στήριξη των άξιων αυτών στελεχών, ωστόσο έθεσε προς εξέταση και πάγια αιτήματα των εν ενεργεία & εν εφεδρεία στελεχών των Ε Δ & Σ Α  (Βλ. αναλυτικά το Ενημερωτικό Υπόμνημα που επισυνάπτεται)!
  • Μέριμνα υπάρχει και για τον πρωτογενή τομέα παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια σε αγρότες, κτηνοτρόφους & αλιείς έναντι της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης , ενώ είναι ζωτικής σημασίας να δρομολογηθούν χρήσιμα έργα υποδομής, όπως το Φράγμα Δερείου, που θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά & αρδευτικά τον Έβρο!
  • Με ολύμπια αντοχή αναμένεται και η υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Νομού, η οποία αναμένεται να αλλάξει το τοπίο ιδίως του Κεντρικού & Βορείου τμήματος!
  • Μεγάλες όμως είναι και οι προσδοκίες για την αξιοποίηση & αναβάθμιση του τοπικού Λιμένα καθώς και ο εκσυγχρονισμός των διασυνοριακών Σημείων Εισόδου -Εξόδου του Νομού!
  • Κλείνοντας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που οδήγησε το 2019 την χώρα στο ξέφωτο της ανάπτυξης, και τώρα είναι ο ίδιος που θα θωρακίσει την Χώρα έτι περισσότερο υπό την σκιά των σύγχρονων απειλών & κρίσεων!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Σύνοψη της Ομιλίας εδώ :  https://www.youtube.com/watch?v=HuIlre43wyQ

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η Ομιλία :

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 είναι κομβικός και πρωτοποριακός, γιατί είναι ο πρώτος προϋπολογισμός των τελευταίων δώδεκα ετών που τίθεται προς συζήτηση εκτός μνημονιακού προγράμματος και πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον που απειλείται με ύφεση λόγω κρίσεων και προκλήσεων, η οικονομία μας αντιστέκεται επιδεικνύοντας αντοχές. Αυτό αποδεικνύει και ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που υπηρετεί τη συνέπεια, τη συνέχεια και τη σταθερότητα.

Η χώρα κινείται σε αναπτυξιακή και προοδευτική τροχιά, καθώς προβλέπεται για το 2023 σοβαρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό το μαρτυρούν οι αριθμοί, όπως προβλέπει η Κομισιόν για ανάπτυξη 6%.

Η συνετή και αποτελεσματική πολιτική μας επιτρέπει να λάβουμε γενναίες και τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον προσεχή Μάιο, που θα είναι η τρίτη κατά σειρά, ενώ αναμένονται από τις αρχές του 2023 αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων.

Για τρίτη συνεχή χρονιά στηρίζονται οι υγειονομικοί όλων των κατηγοριών και χρηματοδοτούνται περαιτέρω οι δομές υγείας. Σημαντικές βελτιώσεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, γιατί προβλέπονται και αναμένονται παρεμβάσεις στα επιδόματά τους, ικανοποιώντας τα πάγια μισθολογικά αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, είναι δίκαιο, όπως εξεταστούν και τα πάγια αιτήματα των εν εφεδρεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Υπηρετώντας, κύριε Υπουργέ, το πνεύμα δικαίου, καταθέτω ενημερωτικό σημείωμα στα Πρακτικά της Βουλής για περαιτέρω προσεκτική εξέταση αυτών από τα συναρμόδια Υπουργεία και μάλιστα μία συνισταμένη, η οποία μου ενεχειρίστηκε και μου δόθηκε απ’ όλες τις επαγγελματικές ενώσεις τους.

Από το Βήμα της Βουλής εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διότι εφαρμόζουν στον Έβρο το ενιαίο δόγμα ασφάλειας και άμυνας, φρουρώντας τα χερσαία ποτάμια και θαλάσσια σύνορα μας σε ένα εχθρικό περιβάλλον από πλευράς της γειτονιάς μας.

Κύριοι Υπουργοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν τον ακοίμητο φρουρό της πατρίδας, όπως απεδείχθη το Μάρτιο του 2020 στην εκλογική μου περιφέρεια, με αποτέλεσμα ο γείτονας να υποστεί την πρώτη μεταπολεμική ήττα. Μία ανίατη ασθένεια το ενοχλητικό παραλήρημά του.

Μας ικανοποιεί, λοιπόν, ιδιαίτερα που υπάρχει μέριμνα για την οικονομική τους στήριξη, ενώ συνάμα η Κυβέρνηση θωρακίζει την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, προβλέποντας για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες, ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κύριοι Υπουργοί, χαιρετίζω την προβλεπόμενη μέριμνα στον πρωτογενή τομέα, αναμένοντας έργα, όπως γρήγοροι αναδασμοί, αντιπλημμυρική και αρδευτική θωράκιση του Νομού Έβρου με την έναρξη του φράγματος Δερείου-Σουφλίου. Ο τομέας αυτός συνιστά τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης του ακριτικού νόμου, ο οποίος δέχεται σημαντικά πλήγματα λόγω της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και λόγω των αποστάσεων από τα κέντρα.

Προβλέπονται, επίσης, σημαντικά εργαλεία για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, προκειμένου να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος καυσίμων, λιπασμάτων και ζωοτροφών και όχι μόνο.

Η κοινωνική ευαισθησία που διέπει τον φετινό Προϋπολογισμό αποδεικνύεται επίσης από την πρόβλεψη περί εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 2,3 εκατομμυρίων πολιτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και από την αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης.

Κυρίες και κύριοι, ο Έβρος μετεξελίσσεται σε ενεργειακό, συγκοινωνιακό μεταφορικό και αμυντικό κόμβο και αναμένουμε με ολύμπια αντοχή και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει το τοπίο και ιδιαίτερα στον κεντρικό και βόρειο Έβρο. Εκτιμάται ότι κατά την επόμενη χρονιά θα αποτελεί ένα απέραντο εργοτάξιο.

Ο Έβρος, κύριοι Υπουργοί, χαιρετίζει την επιτυχία της σημερινής Κυβέρνησης που αφορά την ένταξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Αναμένουμε όλοι οι Εβρίτες άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες, οι οποίες θα καταδείξουν ότι η αλλαγή των σχεδίων για τον λιμένα είναι για το καλό του τόπου. Επίσης, αναμένουμε την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό όλων των σημείων εισόδου και εξόδου στα χερσαία σύνορά μας. Ο βόρειος και κεντρικός Έβρος χρήζει πολλαπλής θωράκισης για λόγους εθνικούς.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Έβρος και τα νησιά του βορειοανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου αποτελούν πυλώνες της χώρας και της Ευρώπης. Η προσοχή και η φροντίδα όλων σε οποιοδήποτε επίπεδο κρατούν τη σφραγίδα για την υπογραφή του κράτους θα πρέπει να επικεντρώνεται πρώτα στα ανατολικά μας σύνορα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2019 οι Έλληνες αποφάσισαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο κυβερνήτη που θα έβγαζε τον τόπο από το αδιέξοδο και αυτός αναδείχθηκε πανηγυρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα πλέον εν μέσω μεγάλων κρίσεων, πολλαπλών προκλήσεων και μεγάλων αποφάσεων οι Έλληνες χρειάζονται έναν έμπειρο πολιτικό ηγέτη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια και ευθύνη σε ξέφωτο ανάπτυξης. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό μας.

Κυρίες και κύριοι, ο Προϋπολογισμός του 2023 στέλνει πολιτικό σαφές μήνυμα αισιοδοξίας και εθνικής αυτοπεποίθησης, κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας για όλες και όλους. Και για τον λόγο αυτό τον υπερψηφίζω.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.