Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι δύο ιστορικές συμφωνίες με την Ιταλία & την Αίγυπτο αποστέλλουν ηχηρό μήνυμα αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας & ολύμπιας ψυχραιμίας!!Σύνοψη ομιλίας στη ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΆΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο της χθεσινής (24/8) παρέμβασής του στη συνεδριαση της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΆΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, με επίκεντρο τις δύο συμφωνίες περί θαλασσίων οριοθετήσεων της Χώρας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., και αντιπρόεδρος αυτής, Α.Δημοσχάκης, υπογράμμισε ότι με την κύρωση των εν λόγω συμφωνιών η κυβέρνηση προβαίνει σε ένα τολμηρό και εθνικής σημασίας βήμα!

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: 

Σε μία περίοδο όπου η γειτονική Τουρκία, λαμβάνει νομικά έωλες και παρελκυστικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση κινείται σταθερά στις… ”ράγες” του Διεθνούς Δικαίου & του Δικαίου της Θάλασσας.

Η δύο ισορροπημένες & νόμιμες συμφωνίες, αυξάνουν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα της Ν/Α Μεσογείου. 

Θωρακίζουν συνάμα τον θαλάσσιο της χώρο και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι η Χώρα δεν ενδίδει σε εκβιασμούς και απειλές!

Τόσο η Συμφωνία με την Ιταλία όσο και αυτή με την Αίγυπτο, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η σφοδρή αντίδραση της γειτονικής χώρας και ο εκνευρισμός της ηγεσίας της, αποτελούν σαφή απόδειξη της επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι τουρκικές αξιώσεις, που εκπορεύονται από το ”πειρατικό” τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, στην περιοχή είναι παράνομες και ανεδαφικές.  

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι δύο συμφωνίες καθώς και η χθεσινή (24/8) τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξ/πολη, δίδουν ενεργειακό πλεονέκτημα στη Θράκη & τερματίζουν την περίοδο αδράνειας και δισταγμών που χαρακτήριζε μέχρι πρότινος την ελληνική εξωτερική πολιτική!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=wW_97eeR0tw&feature=youtu.be