Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι πληγέντες αγρότες του Έβρου, οι προτεινόμενες λύσεις για τους βαμβακοκαλλιεργητές και η ολοκληρωμένη πρόταση της ΝΔ για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα στο Αγροτικό Βήμα της Δέλτα TV Αλεξ/πολης.

Για τα φλέγοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στον Έβρο, τις πληγείσες βαμβακοκαλλιέργειες και την κοινοβουλευτική πίεση που ασκεί προκειμένου να δοθούν λύσεις, μίλησε στην εκπομπή Αγροτικό Βήμα της Δέλτα TV Αλεξ/πολης, ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε:

• Η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με ενίσχυση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων και με γενναία φορολογικά κίνητρα αποτελεί, την προγραμματική δέσμευση της Ν.Δ.

• Οι αγρότες του Έβρου επλήγησαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, τις τοπικές πλημμύρες & την ξηρασία.

•Τα πλήγματα αυτά κορυφώθηκαν με την καταστροφή των 2/3 της βαμβακοκαλλιέργειας από το (πράσινο/ρόδινο) σκουλίκι.

• Με Γραπτή Ερωτήση προς τον αρμόδιο υπουργό ζήτησε την ενεργοποίηση του Κανονισμού De Minimis προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες & παραγωγούς σιτηρών, ηλιάνθου & βαμβακιού. Η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική καθώς έχει εξαντληθεί το προβλεπόμενο για την χώρα μας κονδύλι.

• Με Γραπτή Ερώτηση επίσης ζήτησε την κατάργηση της στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν), στην βαμβακοκαλλιέργεια προκειμένου να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους αγρότες προκειμένου να καλύψουν τα βασικά έξοδα καθόσον απειλούνται με οικονομική καταστροφή.

• Σημαντική αναδύθηκε από τα γεγονότα η αναγκαιότητα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως εξήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προκειμένου να προβλέπονται αποζημιώσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις.

• Στο ζήτημα της ΕΒΖ η κυβέρνηση επέδειξε χαρακτηριστική αναποτελεσματικότητα, απουσία σχεδιασμού, διορίζοντας 6 διοικητικά συμβούλια με κριτήριο την ευθυγράμμισή τους με τις δικές του πολιτικές και όχι την αποτελεσματικότητα.

• Δυστυχώς οι εξελίξεις για την ΕΒΖ δεν προβλέπονται ευχάριστες ενώ μια εμβληματική Ελληνική βιομηχανία οδηγείται σε πλήρη απαξίωση & απενεργοποίηση.

•Η κυβέρνηση σκόπιμα οδήγησε τους αγρότες να αποστραφούν την τευτλοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα φέτος να έχουν καλλιεργηθεί ελάχιστα στρέμματα, και να κλείσουν τα εργοστάσια.

Όλο το ά μέρος της συνέντευξης μπορείτε να το ακούσετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=Wpv_4yB0ByU&t=3s

Σύνοψη συνέντευξης μέρος Ά: https://www.youtube.com/watch?v=0r3fKWVTFoc&feature=youtu.be