Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο Έβρος στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας – Ομιλία Αν. Δημοσχάκη

Ομιλία πραγματοποίησε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης στο πλαίσιο της Ολομέλειας του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, 23/4. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα ακόλουθα:

  • Στηρίζει τις προτάσεις του Κυριάκου Ξεπαπαδάκου, εκ της Γραμματείας οικουμενικού Ελληνισμού, για την καταστατική κατοχύρωση του Συνεδρίου Οικουμενικού Ελληνισμού και την εκλογή μελών της Πολιτικής Επιτροπής από τους Έλληνες του Εξωτερικού.
  • Θεωρεί πως η περίοδος Εθνικής Κατάθλιψης που διανύουμε οφείλεται εν πολλοίς στην απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες. Για αυτό χρειάζονται βαθιές τομές ανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
  • Προτείνει ευέλικτη Δημόσια Διοίκηση και κατάργηση περιττών θέσεων και κρατικών οντοτήτων, αλλά και διαχωρισμό των κομματικών και πολιτικών θέσεων και των πολιτικών αξιωμάτων.
  • Προτείνει, επίσης, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στους πολιτευτές και τα στελέχη των πολιτικών γραφείων με τη Δημόσια Διοίκηση, όπως και την καθιέρωση ελάχιστων προσόντων για πολιτικές θέσεις και αξιώματα, ώστε να διοικούμαστε από τους άριστους και όχι τους αρεστούς.
  • Βασική αναγκαιότητα ο περιορισμός της μέγιστης θητείας των Βουλευτών, αλλά και όλων των πολιτικών αξιωματούχων.
  • Έκλεισε αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης του Έβρου, της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου και την επιστροφή των Ελλήνων στα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και της δημιουργίας Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Την ομιλία του μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του:

“Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου.

Ειδικά όσους έρχονται από το εξωτερικό, την Αυστραλία, την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τη Αφρική. Και όσους έρχονται από την Ελληνική Περιφέρεια.

Σας καλωσορίζω στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Του μοναδικού συνεπή εγγυητή της Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Προοπτικής και της Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Θα ήθελα να πω στον Κυριάκο Ξεπαπαδάκο από το Μόναχο, όπου επιτελεί κομματικό και εθνικό έργο, πως συντάσσομαι με τις προτάσεις του. Το Συμβούλιο Οικουμενικού Ελληνισμού πρέπει να καθιερωθεί καταστατικά. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και συγχαίρω για αυτό τον Γραμματέα Οικουμενικού Ελληνισμού, τον Τάκη Σκανδαλάκη, και τους συνεργάτες του για αυτό. Επίσης, θα πρέπει να εκλέγεται ένας αριθμός μελών στην Πολιτική Επιτροπή από το εξωτερικό.

Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω σήμερα ως στρατηγός, παρά ως Βουλευτής. Γιατί θεωρώ πως όλοι μας πρέπει να φέρνουμε στο κάθε αξίωμα μια ουσιαστική προίκα, μέσα από τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα ζούμε μια περίοδο Εθνικής Κατάθλιψης. Και για αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η απαξίωση της πολιτικής. Μετατράπηκαν τα αξιώματα από θέσεις ευθύνης και λειτούργημα, σε καριέρες και ανατολίτικο παζάρι.

Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και θέλω να επεκτείνω πάνω σε αυτές το σκεπτικό μου, τόσο για το κόμμα, όσο και για τη Δημόσια Διοίκηση εν γένει.

Χρειαζόμαστε μικρά και ευέλικτα σχήματα. Ώστε να δρουν με μια απαραίτητη σχετική αυτονομία, εντός πάντα των κατευθύνσεων της ιεραρχίας. Με σαφή οργανογράμματα και καθηκοντολόγια. Ώστε να ξέρουμε ποιος θα κάνει τι και με ποια απαραίτητα προσόντα. Άμεση κατάργηση περιττών θέσεων, αναπληρωτών, κρατικών οργανισμών και εταιρειών, Υπουργείων και όχι μόνο.

Χρειαζόμαστε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις κομματικές θέσεις, τις πολιτικές θέσεις και τα πολιτικά αξιώματα. Ώστε να μην ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Ο κόσμος κουράστηκε. Μας το φωνάζει, απαξιώνοντας το ίδιο το ιερό δικαίωμα της ψήφου του.

Για αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε σε βασικές τομές. Πιθανώς να ακουστώ δυσάρεστος, αλλά ας μου επιτρέψετε και πάλι, οι Στρατηγοί δεν έχουν, στα καθήκοντά τους, την ανάγκη να είναι ευχάριστοι.

Στελέχη πολιτικών γραφείων θα πρέπει να έχουν ασυμβίβαστο με τη Δημόσια Διοίκηση. Επίσης, οι πολιτευτές, όποιοι και να είναι αυτοί, θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα ελάχιστα προσόντα σε μόρφωση και εργασιακή εμπειρία. Πρέπει να βρούμε τις δικλείδες αυτές που θα κατοχυρώνουν Συνταγματικά την προάσπιση της Δημοκρατίας, μέσα από την διοίκηση των αρίστων και όχι των αρεστών.

Τα αξιώματα πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες προσφοράς στον τόπο. Κι όχι προσωπικής βολής. Για αυτό η γενναία απόφαση του Προέδρου σε αυτοπεριορισμό της θητείας του πρέπει να προχωρήσει, επιτέλους, και σε περιορισμό της θητείας όλων των πολιτικών προσώπων. Ώστε να δίνουν τον ανθό τους και μετά να δίνουν τη θέση τους στους νεότερους.

Τα παραπάνω μπορούν να ξεκινήσουν σταδιακά από την παράταξή μας, αλλά θα πρέπει να μετατραπούν κάποια στιγμή και σε νόμους του κράτους και άρθρα του Συντάγματος. Οφείλουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις.

Όπως γενναία και ουσιαστικά άνοιξε τις πόρτες της παράταξης ο Πρόεδρός μας σε όλους του άξιους Έλληνες, έτσι πρέπει να ανοίξει και η πολιτική εν γένει τις δικές της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τον Έβρο και την Θράκη, και μέσα από την αναφορά μου αυτή να αναφερθώ ουσιαστικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που αγωνίζεται.

Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των Εβριτών και των Θρακιωτών, αλλά και τις αγωνίες τους. Την ίδια ώρα που η χώρα μας γεμίζει από ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους από τα πέρατα της γης, καθώς έχουν δυστυχώς ταυτίσει πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια αυτή ώρα αδειάζουν τα χωριά μας. Όταν ερημώνει ο Έβρος, η Θράκη και τα νησιά μας έχουμε θέμα Εθνικό.

Πρέπει η Θράκη να καταστεί διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος. Και πρέπει να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας. Να γεμίσουμε τα χωριά και τις πόλεις μας.

Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτον να βάλουμε προτεραιότητα στο πολιτικό μας αφήγημα την στήριξη της απασχόλησης, μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Μόνο δίνοντας οξυγόνο στον Έλληνα επιχειρηματία και στον Έλληνα επαγγελματία θα γλυτώσουμε τη χώρα από την ασφυξία.

Και δεύτερον, με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα αποτελέσουν πόλο έλξης και κοιτίδες ανάπτυξης για την Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και όλη την Ελλάδα.

Ευχαριστώ.”

Capture2 Συνεδριο (1) Συνεδριο (2)