Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ομιλία Αν. Δημοσχάκη στο 3ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού

Ακολουθεί η ομιλία του Βουλευτή Έβρου και Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας Αν. Δημοσχάκη στο 3ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού, εναρκτήρια εκδήλωση του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας:

“Χαιρετίζω την Έναρξη του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ξεκινώντας με τον οικουμενικό Ελληνισμό! Τιμώντας τον όπως οφείλουμε!

Αυτήν την μοναδική δύναμη του Ελληνικού Έθνους, την οποία έχει αφήσει το Ελληνικό Κράτος ανεκμετάλλευτη και ανενεργή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια δύναμη που αποτυπώνεται σε όλες τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού, όπως τις πήραν μαζί τους οι Έλληνες του Εξωτερικού και όπως τις μπόλιασαν στις κοινότητες που κατέληξαν. Αποτέλεσμα αυτού του μπολιάσματος, οι γενιές Ελλήνων της ομογένειας, οι οποίοι διατήρησαν την Ελληνικότητά και την Θρησκευτικότητά τους και την εμπλούτισαν με τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους ανά τον κόσμο.

Μια δύναμη που αποτυπώνεται όμως και στις χιλιάδες των Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι διαπρέπουν στα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα, τις Βιομηχανίες και τις Επιχειρήσεις ανά την υφήλιο. Επένδυση που πραγματοποιήθηκε με τον κόπο των Ελλήνων, αλλά που το Ελληνικό Κράτος πλέον δεν μπορεί να αξιοποιήσει.

Μια δύναμη, τέλος, που αποτυπώνεται στα ποτισμένα από την θάλασσα χέρια και πρόσωπα των Ελλήνων Ναυτικών. Αυτών των άξιων Ελλήνων που κατακτούν κάθε μέρα τον κόσμο και κρατάνε την Ελληνική σημαία ψηλά, σε κάθε γωνιά της γης.

Αυτοί όλοι τους είναι οι εν δυνάμει πρεσβευτές μας και δυστυχώς τους έχουμε ανενεργούς. Πρέσβεις επίσημοι και αξιοπρεπείς. Γιατί θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται διάφοροι συμψηφισμοί με τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι όπου πήγανε, πήγανε συντεταγμένα, συγκροτημένα, με πιστοποιητικά υγείας, νόμιμα και βάσει κανόνων. Σεβάστηκαν τις χώρες που τους δέχτηκαν και προσέφεραν σε αυτές. Μετέδωσαν τις αξίες τους με αγάπη και δεν προσπάθησαν να τις επιβάλουν με τη βία. Οι Έλληνες επιστήμονες που «διώξαμε» από το 2010 ανοίξανε δρόμους όπου πήγανε, δεν κλείσανε σιδηροδρομικές γραμμές. Γιατί προέρχονται από τη μεγάλη υπερδύναμη του πολιτισμού που λέγεται Ελλάδα.

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός είναι πολυδιάστατος. Και είναι άξιος και περήφανος. Αυτήν την αξιοσύνη και την περηφάνια καλούμαστε να βάλουμε σε κίνηση, για το καλό όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας, μα πάνω από όλα, για το καλό της Πατρίδας. Για αυτό και επικροτώ και στηρίζω, ως Υπεύθυνος Τομέα Απόδημου Ελληνισμού το πρόσφατο σχέδιο Νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Γιατί οφείλουμε, ναι οφείλουμε, σε όλους τους Έλληνες που διαπρέπουν και αγωνίζονται στο εξωτερικό, σε όλους αυτούς που η πατρίδα θέλει να αγκαλιάσει, αλλά το κράτος δεν κατάφερε να κρατήσει εδώ, σε όλους αυτούς οφείλουμε το σημαντικότερο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Την ψήφο τους.

Είναι ο πλέον έντιμος και ουσιαστικός τρόπος να κρατήσουμε ζωντανούς τους δεσμούς των Ελλήνων του Εξωτερικού με τη Μητέρα πατρίδα.

Για αυτό και καλώ όλους τους συναδέλφους μου Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογίας, να υπερψηφίσουν με εθνικό καθήκον το νόμο αυτό. Και να μην επαναλάβουν την κοντόφθαλμη άρνηση των κομμάτων τους, όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός το 2009, καταδικάζοντας χιλιάδες Έλληνες εκτός του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους.

Πρόκειται για μία πρόταση νόμου που προέκυψε με σοβαρή δουλειά, αγαστή συνεργασία και αγάπη για τον Ελληνισμό, χάρη και στην σπουδαία δουλειά του άξιου συναδέλφου κου X. Αθανασίου, υπό την κατεύθυνση του Προέδρου μας Κ Μητσοτάκη.

Μιλάμε για Έλληνες Πολίτες, με Ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο, οι οποίοι πληρώνουν φόρους και τα παιδιά τον οποίων στρατεύονται στον Έβρο και τα νησιά μας. Δεν είναι τιμητικό για το Ελληνικό κράτος, να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές και να μην ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές!

Είναι καιρός να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στους αδερφούς μας και στα παιδιά μας στο εξωτερικό! Σας διαβεβαιώ πως ετοιμάζουμε ευχάριστες εκπλήξεις, πρωτοβουλίες προς αυτόν τον σκοπό. Όμως θα μου επιτρέψετε να σας αφήσω με την προσμονή, γιατί, δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αντιγραφέων, και μάλιστα κακών. Ήδη διαφαίνεται ο κίνδυνος να ναυαγήσει η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της 20ής Μαΐου, θέμα για το οποίο σήμερα κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση.

Μόνο μια σκέψη θα σας δώσω. Την ανάγκη δημιουργίας μιας συμπαγούς κρατικής δομής, εκτός πολιτικού κύκλου, μιας Υπηρεσίας ουσιαστικά, η οποία θα επιφορτιστεί με τις ανάγκες και τις προοπτικές του Ελληνισμού του Εξωτερικού.

Για αυτό άλλωστε έχουμε συγκροτήσει τον Τομέα Απόδημου Ελληνισμού σε ότι αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, του οποίου έχω την τιμή να είμαι υπεύθυνος, μια σημαντική πρωτοβουλία του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να προωθούμε την αναγκαία πολιτική για τον απόδημο Ελληνισμό. Ο Τομέας ήδη έχει συγκροτηθεί σε 8 χωρικές και θεματικές ενότητες, υπό την επίβλεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με μέλη εξαίρετους επιστήμονες και επαγγελματίες. Συμπαραστάτης σταθερός με την εμπειρία και τις γνώσεις της η π. Υπουργός μας και Συντονίστρια ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη

Δεν σας κρύβω πως εδώ και λίγο καιρό έχω αισθανθεί μια απογοήτευση για το πως η Πολιτεία αντιμετωπίζει τους Έλληνες της ομογένειας. Η αρμόδια επιτροπή στην Βουλή, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, έχουν επιδοθεί σε μια, ας μου επιτραπεί ανούσια, σειρά κινήσεων που μόνο ως δημόσιες σχέσεις μπορούν να λογιστούν.

Η Κυβέρνηση που δημιούργησε ένα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, άνευ ύλης και ουσίας, και πλημμύρισε την ταλαιπωρημένη χώρα μας με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, αντί να φτιάξει μια Υπηρεσία για τους απανταχού Έλληνες και να ζωντανέψει τους δεσμούς με τα παιδιά της Ελλάδας, να τα επανασυνδέσει με τον κύριο κορμό του Έθνους.

Γίνεται, στην Επιτροπή, συζήτηση για τις επενδύσεις των ομογενών, για την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα. Ζητάμε δηλαδή από τους Έλληνες του εξωτερικού να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που μεταναστεύει τους εδώ Έλληνες.

Σε ένα περιβάλλον που ερημώνει την επαρχία και την ύπαιθρο. Σε ένα περιβάλλον που σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, αφού αυτή απουσιάζει από το πολιτικό αφήγημα της Κυβέρνησης. Μια χώρα που πλέον «τρώει τα παιδιά της». Πρόσφατο το παράδειγμα της κατάργησης του 12% στην Θράκη, ασπίδα της απασχόλησης.

Το θεωρώ απαράδεκτο η Μάνα Πατρίδα να ζητάει. Να απαιτεί και να επαιτεί. Η Ελλάδα δεν υπήρξε επαίτης. Την καταντήσανε αυτοί που την πλήγωσαν και την πληγώνουν καθημερινά. Οι σύγχρονοι πρόθυμοι και οι ανιστόρητοι. Όλες οι μητέρες του κόσμου δίνουν στα παιδιά τους. Προσφέρουν αγάπη, στοργή και φροντίδα. Και τα παιδιά ανταποδίδουν με ευγνωμοσύνη το ίδια και περισσότερα. Χωρίς να χρειαστεί η μάνα να καταστεί επαίτης.

Σε αυτό το σημείο να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της εταιρίας ΚΑΠΑ Research, η οποία σε συνεργασία με το κέντρο ελληνικών Σπουδών του Harvard θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως έρευνα για τις απόψεις, τις τάσεις και τις ανάγκες του απόδημου ελληνισμού, με πάνω από 30.000 ερωτώμενους. Ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στο οποίο είμαστε παρόντες από το προπαρασκευαστικό επίπεδο. Ένα εργαλείο για το οποίο έπρεπε να είχε φροντίσει το κράτος και παράδειγμα της αξίας του ιδιωτικού τομέα που καινοτομεί.

Θέλουμε τους Έλληνες του εξωτερικού κοντά μας. Μαζί μας καθώς πλησιάζουμε τη επέτειο των 200 χρόνων του οράματος του Νέου Ελληνικού Κράτους, κιβωτό της ιστορικής φυλής μας. Αυτής της περήφανης πατρίδας που, σε αντίθεση με όσα λένε μερικοί, δεν είναι. Είναι μεγάλη, με 1200 χλμ. χερσαία και 16.000 χλμ. θαλάσσια σύνορα. Τους πρέπει η έκφραση «Μικρό είναι το μυαλό μας και στραβά τα μάτια μας».

Μια πατρίδα που επιπλέον απλώνεται σε όλη την υφήλιο, μέσα από την ομογένεια και τη διασπορά. Μέσα από τους πρέσβεις μας, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες, στην καθημερινότητα των κοινοτήτων που ρίζωσαν οι Έλληνες. Μέσα από τις αρχές και αξίες που αυτοί φέρουν.

Και η Νέα Δημοκρατία, όλοι εμείς που την αποτελούμε, θέτουμε αυτόν τον ιερό σκοπό ως στόχο. Να λάμψει ο Ελληνισμός σε όλη τη γη.

Πρώτον, να κρατήσουμε και να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους Έλληνες του εξωτερικού. Δεύτερον, να τους αποδώσουμε τον σεβασμό που τους αξίζει, μέσω της ψήφου τους.

Και, τρίτον, να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστική στην επιχειρηματικότητα, ανοικτή στις επενδύσεις, ιδανικό προορισμό για επενδυτές, τουρίστες, αλλά και σπουδαστές, μέσα από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί φανατικά προτεραιότητά μας στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τότε μόνο θα έχουμε τη δυνατότητα να προσκαλέσουμε τους συνέλληνές μας. Όταν το σπιτικό μας θα είναι ουσιαστικά και δικό τους, τακτοποιημένο, καθαρό, προσιτό.

Σας ευχαριστώ όλους που τιμάτε σήμερα την Κεντροδεξιά παράταξη με την παρουσία σας εδώ. Τον μοναδικό ουσιαστικό εγγυητή της Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής προοπτικής και της ανάπτυξης της χώρας. Σας ευχαριστώ πάνω από όλα που τιμάτε τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Όλοι μαζί, Έλληνες εσωτερικού και εξωτερικού, θα δώσουμε στην Ελλάδα το απαραίτητο οξυγόνο, όπως υπογράφει ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν της πρέπει της πατρίδας μας να ασφυκτιά.

Ευχαριστώ.”

Capture