Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ομιλία στη συζήτηση του Ν/Σ του ΥΠΕΘΑ της 21/7/2016

Ομιλία πραγματοποίησε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με ρυθμίσεις ζητημάτων του υπουργείου, χθες, 21/7. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας:

  • Η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ), η οποία αποτελεί μια συνέχιση της προσπάθειας αναβίωσης της γνωστής ΜΟΜΑ, πρόκειται για μια κίνηση αμφίβολης χρησιμότητας σήμερα, για τρεις βασικούς λόγους.
  • Πρώτον, δεν γνωρίζουμε με τι μέσα θα λειτουργήσει η εν λόγω υπηρεσί. Δαεύτερον, μιλάμε πρακτικά για μια κρατικοποίηση μιας δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα. Τρίτον, διαστρεβλώνεται ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Ακόμα υπάρχει η αλγεινή εικόνα της χρήσης μέσων και ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων για την εξυπηρέτηση αναγκών σίτισης και καθαριότητας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  • Ο Λαός θέλει τον Στρατό του να νικάει, την Αστυνομία του να εξιχνιάζει και την Εθνική Ομάδα του να θριαμβεύει. Οι ρόλοι είναι διακριτοί και παίζουν μεγάλο ρόλο στην κοινωνική συνοχή, ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως οι σημερινές.
  • Σε ότι αφορά τη δημιουργία της υπηρεσίας για την αξιοποίηση της περιουσίας των τριών ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συνάδει να τίθεται επικεφαλής ένας ιδιώτης. Υπάρχουν καταρτισμένοι επιστήμονες εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Βουλευτής δήλωσε πως είναι σαφώς αντίθετος με την πρόχειρη και βιαστική προσέγγιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος. Η συζήτηση αυτή είναι περίπλοκη και χρειάζεται πολύ χρόνο, δεν επιλύεται με μια τροπολογία.
  • Ο Βουλευτής και 6 συνάδελφοί του κατέθεσαν τροπολογία σχετικά με Στελέχη και Αξιωματικοί των Ε.Δ. και των Σ.Α. που έχουν τεθεί σε Πολεμική ή Μόνιμη Διαθεσιμότητα.
  • Με την τροπολογία διορθώνεται μια χρόνια αδικία εναντίον τους (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ), χωρίς να υφίσταται ουσιαστικά κάποιο έξοδο το κράτος και ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό για την αποδοχή της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία εδώ.