Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο Έβρος αποτελεί επίκεντρο μεταφορικών, εμπορικών, αμυντικών & ενεργειακών εξελίξεων προκαλώντας..παραλήρημα στην γειτονική Τουρκία!Τοποθέτηση στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς παρουσία της ΠΑΔΕΕ!

Την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία που αποκτά η Αλεξ/πολη & ο Έβρος συνολικά, ανέδειξε στην χθεσινή του (7/12) τοποθέτηση ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, στη συνεδρίαση της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από α) τον Πρόεδρο και μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και β) το Προεδρείο και μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, για τις δραστηριότητές τους».

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής : 

  • Η επίσκεψη του Προεδρείου της ΠΑΔΕΕ στον Έβρο τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν υψηλού συμβολισμού & πολύτιμη για την ακριτική περιοχή, αναδεικνύοντας τις προοπτικές αυτής στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
  • Μετέφερε τις πρόσφατες ευχάριστες εξελίξεις αναφορικά με τον Λιμένα Αλεξ/πολη, ο οποίος ”υιοθετήθηκε” από την ΕΕ και εντάχθηκε με σχετική απόφαση στο εκτεταμένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών!
  • Με το οποίο αποκτά η περιοχή ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς διασφαλίζεται η απελευθέρωση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την επέκταση του λιμένα, με τις προδιαγραφές που είναι και προβλέπονται από το σχετικό master plan.
  • Πέραν όμως της συγκοινωνιακής και μεταφορικής αναβάθμισης, η Αλεξ/πολη & ο Έβρος θωρακίζονται και αμυντικά με την ηχηρή παρουσία της Υπερατλαντικής Συμμάχου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την υπογραφείσα ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=iG5hI5XUhyU

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση :

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Χαιρετίζω την εδώ παρουσία του προεδρείου και των μελών του Δ.Σ. της ΠΑΔΕΕ, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη. Κάθε φορά, κύριε Πρόεδρε, κύριε Ραπτάκη, κύριε Στέφαν Πάππας, κ. Στηβ Γεωργανάς, κυρία Κουτράκη, κάθε φορά που είσαστε στην Ελλάδα νιώθουμε δυνατοί και μάλιστα όταν είσαστε στα σύνορα ακόμα περισσότερο, νιώθουμε πλέον ισχυροί και μάλιστα και θωρακισμένοι.

Μάλιστα, στην πατρίδα μου στον Έβρο που είχαμε την τιμή να σας υποδεχθούμε τον περασμένο Ιανουάριο, πράγματι, εκεί που είναι ένας ακριτικός νομός, που, όμως, είναι στο σταυροδρόμι βορρά και νότου, ανατολής και δύσης, εκεί όπου συναντώνται τρεις πολιτισμοί, εκεί που συναντώνται δύο θρησκείες και σήμερα αποτελεί η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή μας το επίκεντρο σοβαρών εξελίξεων και μάλιστα εξελίξεων που έχουν δημιουργήσει στο γείτονά μας παραλήρημα, το οποίο παρατηρούμε, το οποίο βιώνουμε. Μάλιστα, επειδή είμαστε και πλησίον των συνόρων, ακούγεται κιόλας και η φωνή του.

Ωστόσο, όμως, εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε καλές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη, σε ό,τι αφορά τον λιμένα αυτής και ήδη αυτήν τη στιγμή γίνονται σημαντικά έργα, όπως σας είχαμε ενημερώσει, κύριε Πρόεδρε, όταν ήσασταν πάνω στον Έβρο σε ό,τι αφορά στην ανατολική περιφερειακή οδό, η οποία καταλήγει μέσα στο λιμένα. Ήδη έχουμε καινούργια εξέλιξη πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του Πρωθυπουργού, για να μην έχουμε την κατάληξη του διεθνούς διαγωνισμού σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της πόλης.

Και μάλιστα, είχαμε το θετικό αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης σε αυτό και η υπογραφή αυτής της συμφωνίας την είχαμε την περασμένη Δευτέρα παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών όλης της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής . Με αυτό τι γίνεται, με αυτό αποκτά ένα πλεονέκτημα σημαντικό η περιοχή μας, διότι έχουμε την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε ό τι αφορά την ανάπτυξη και την επέκταση του λιμένα, με τις προδιαγραφές που είναι και προβλέπονται από το σχετικό master plan.

Με αυτό τον τρόπο, θέλω να σας ενημερώσω ότι ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, θα αποτελεί μέρος μιας σειράς λιμένων, μιας ομάδας λιμένων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ο Πύργος το Μπουργκάς το γνωστό της Βουλγαρίας, στη συνέχειά της Βάρνας, του Ρούσε και της Κωστάντζας, φυσικά με σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, οι μεταφορές και το εμπόριο θα προωθηθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία που προ είπα σε ότι αφορά τον λιμένα.

Και φυσικά, σε ότι αφορά το στρατιωτικό μέρος, αυτό προβλέπεται από την ελληνοαμερικανική συμφωνία η οποία για εμάς αποτελεί μεγάλο βήμα, αποτελεί για εμάς ασπίδα και μάλιστα με την υπογραφή της υπερατλαντικής συμμάχου που είναι η Αμερική.

Με αυτή τη γενική τοποθέτηση, και εγώ με τη σειρά μου σε συνέχεια του καλού μας συναδέλφου του Ευριπίδη Στυλιανίδη από τον Έβρο και από τη Θράκη, σας φέρνουμε τα χαιρετίσματα, σας καλωσορίζουμε στην Γερουσία της Βουλής των Ελλήνων. Σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας, και μάλιστα σας ενημερώνω ότι απόψε στο Πολεμικό Μουσείο, έχουμε μία σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες, επιστήμονες, αλλά και παράγοντες του Έβρου και της Θράκης, με τον τίτλο «Η μέρα του ξεριζωμού».

Η μέρα του ξεριζωμού από την Ανατολική Θράκη πριν 100 χρόνια, και αυτή την ημέρα τη θυμόμαστε και μάλιστα μέσα από τον πολιτισμό, μέσα από την τέχνη, μέσα από την παράδοσή μας.Θα παρουσιαστούν 10 τραγούδια της Ανατολικής Θράκης καινούργια και 10 τραγούδια της Σμύρνης, που πραγματικά μας δίνουν δύναμη να μην ξεχνούμε ποτέ την προέλευσή μας και την και τη μητέρα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και να είσαστε καλά.