Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο Έβρος, προτείνεται να καταστεί πρότυπο εφαρμογής του Δόγματος ”Ολικής Πολιτικής Προστασίας” για έκτακτες ανάγκες! Τοποθέτηση στην Επιτροπή Περιφερειών

Στην τοποθέτησή του στη κοινή συνεδρίαση (7/7) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών & Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, ανέδειξε την ανάγκη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού, προτείνοντας οραματικά να υιοθετηθεί ο ακριτικός Έβρος ως πρότυπο εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» & Σχεδίων ΠΣΕΑ.

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής :

-Ο Έβρος, αποτελεί έναν τριπλό Νομό, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και γεωμορφολογία, και ειδικά λόγω του ποταμού Έβρου, παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα, μικρής ή μεγάλης έκτασης ετησίως.

-Μάλιστα, κάθε δέκα χρόνια περίπου, σημειώνονται απίστευτες καταστρεπτικές πλημμύρες, οι οποίες ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, με μία φονική ζωονόσο!!

-Επιφέροντας σημαντικές και κοστοβόρες επιπτώσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνον!!

-Για τον λόγο αυτό έχει ψηφιστεί και εγκριθεί από το Υπ. Υποδομών το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής ποταμού Έβρου!

-Εντός του οποίου προβλέπονται μελέτες και μέτρα πρόληψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

-Υπογράμμισε, ότι καθίσταται ζωτικής σημασίας το εν λόγω Σχέδιο να ενταχθεί στις πολιτικές αντιμετώπισης των θεομηνιών και να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

-Αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στον Νομό τον περασμένο χειμώνα, επιφέροντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής!!

-Αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης έργων υποδομής, προβεβλημένα εδώ και δεκαετίες, όπως τα φράγματα στο Μικρό Δέρειο, στην Ιτέα Αλεξανδρούπολης και στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου.

-Η υλοποίηση των οποίων θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά τον Έβρο, διασφαλίζοντας παράλληλα την άρδευση, την ύδρευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και γιατί όχι και τουριστικό προορισμό.

-Επισήμανε επίσης, ότι οι αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες έχουν υποστεί στο παρελθόν μεγάλες ζημιές λόγω χαλαζοπτώσεων.

-Για το λόγο αυτό πρότεινε να εξεταστεί η εφαρμογή προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα για το νομό Έβρου!!

-Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και αναβάθμισης των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Έβρου σε κατάλληλα κτίρια κυρίως σε δυο πόλεις τουλάχιστον του νομού!

-Πρότεινε ο Έβρος να καταστεί πρότυπο εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» και εφαρμογής των σχεδίων έκτακτης ανάγκης ΠΣΕΑ, εξ αιτίας της θέσης, της γεωμορφολογίας της περιοχής καθώς & των αναπτυξιακών, ενεργειακών μεταφορικών, & αμυντικών προοπτικών αυτής!!

-Υπογραμμίζοντας, ότι ο Πρωθυπουργός, με κάθε τρόπο δείχνει τον σεβασμό & την στοργή του για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή, ενισχύοντας αυτή με τις πολιτικές αποφάσεις!!

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την Τοποθέτηση εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=W-fjKifpxAM