Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο Αν. Υπουργός Υγείας βλέπει… να αναπτύσσεται το Νοσοκομείο Διδ/χου!! Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των κατοίκων του Έβρου με νέες υποσχέσεις για την αυτοτέλεια και την αυτονομία του – Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

Όλα στην… εντέλεια λειτουργούν στο Νοσοκομείο Διδ/χου (!!) σύμφωνα με τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (02/07) στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου, που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Παράλληλα, έδωσε και πάλι νέες υποσχέσεις ότι θα ρυθμιστεί το θέμα της αυτονομίας και της αυτοτέλειάς του σε σχετικό Σχέδιο Νόμου που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή.

Ο Βουλευτής στην πρωτολογία του και τη δευτερολογία του είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Διδ/χου δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
  • Η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις κατά καιρούς υποσχέσεις της και να δεσμευτεί για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 90.000 κατοίκων στον Β. Έβρο.
  • Παρά το γεγονός ότι έχουν έρθει τόσα Νομοσχέδια για την Υγεία το αρμόδιο Υπουργείο δεν έφερε μέχρι σήμερα μια τροπολογία που να ρυθμίζει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου.
  • Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί με χρυσόσκονη να καλύψει τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.
  • Η αυτοτέλεια και η αυτονομία του Νοσοκομείου δεν λύνουν αυτομάτως όλα τα προβλήματα, καθώς χρειάζεται και… προίκα, που μεταφράζεται στην παροχή βασικών μηχανημάτων ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό.
  • Το υπάρχον προσωπικό, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν ζωντανό το Νοσοκομείο.
  • Δεν μπορεί να εμπαίζεται άλλο ο λαός του Έβρου και μακάρι οι νέες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την αυτονομία και αυτοτέλεια του Νοσοκομείου σε Νομοσχέδιο που θα έρθει τον φθινόπωρο να μην αποδειχθούν πυροτεχνήματα προεκλογικών υποσχέσεων.

 

Δείτε το video της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έχω χάσει το μέτρημα από τις συνεχείς αναβολές της συζήτησης για τη δέσμια, παράδοξη, αναποτελεσματική διοικητική εξάρτηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου από αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου και σας μεταφέρω την αγανάκτηση ενός Νομού. Αλήθεια, πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Γιατί περιφρονείτε τη Βουλή; Γιατί αδιαφορείτε; Αυτή είναι η ευαισθησία την οποία επιδεικνύετε σε έναν ακριτικό και νευραλγικό νομό της χώρας;

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή, κύριε Πρόεδρε, ότι οι σοβαρές ελλείψεις και η δυσλειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίον πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα πρέπει, όμως, να αποτελέσει σημείο εύρεσης λύσεων στο πρόβλημα που υπάρχει.

Κύριε Υπουργέ, από τη σημερινή συζήτηση πρέπει να φύγουμε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους σας, εκ μέρους της Κυβέρνησης για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, που καλύπτει τις ανάγκες περίπου ενενήντα χιλιάδων ανθρώπων στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο.

Σας έχω καταθέσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια επίκαιρες ερωτήσεις και γραπτές κοινοβουλευτικές αναφορές γι’ αυτό το θέμα.

Δυστυχώς, δεν λύσατε το πρόβλημα το οποίο είναι ένα πάγιο αίτημα των παραγόντων και των κατοίκων του Νομού, αλλά κυρίως του κεντρικού και βορείου Έβρου.

Ως Κυβέρνηση, εσείς προσωπικά, ο αποχωρήσας Υπουργός Υγείας, το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο προκάτοχος υμών, κ. Κουρουμπλής, – μάλιστα στο Διδυμότειχο ευρισκόμενος- αλλά και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί ότι προσεχώς θα πάρετε απόφαση διαχωρισμού των δύο Νοσοκομείων. Μέχρι στιγμής ακούμε μόνο κούφια λόγια, κύριε Πρόεδρε, χωρίς αντίκρισμα. Παρά το γεγονός ότι έχουν έρθει αρκετά νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας, δυστυχώς δεν υπάρχει στο «μυθιστόρημά» σας, στο πολιτικό σας αφήγημα, το Διδυμότειχο.

Πρώτον, θα θέλαμε να μας πείτε πότε θα γίνει η αυτονομία και η αυτοτέλεια του Νοσοκομείου. Παράλληλα, αν θα προχωρήσετε σε αυτήν τη διαδικασία, θα προκηρύξετε τις απαραίτητες θέσεις εργασίας; Θα παρέχετε τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό; Έχετε διάθεση να το κάνετε;

Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική μέριμνα προκειμένου να μεσολαβήσει ένα μεταβατικό στάδιο για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, με χαρακτηρισμό του, όπως λέγεται και για τα Κέντρα Υγείας, «άγονου τύπου Α», μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης νέου προσωπικού;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω και σε εσάς πολύ συγκεκριμένα.

Κατ’ αρχάς, δική σας κυβέρνηση το συνένωσε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί λέτε ότι έχετε κάνει ερωτήσεις εναντίον της Κυβέρνησης που δεν το ξεχωρίζει. Δεν έχω δει την περίοδο την οποία κυβερνούσατε να έχετε κάνει καμμία ερώτηση για να αποσυνδεθεί. Το θυμηθήκατε μετά.

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου -όπως και πολλά νοσοκομεία στη χώρα- έχει ενισχυθεί και αυτό πάρα πολύ. Από 4 εκατομμύρια ευρώ παίρνει 5 εκατομμύρια ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο συν περίπου 500.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, χρηματοδοτήθηκε με άλλα 2.700.000 ευρώ, για να ξεπληρώσουμε ληξιπρόθεσμα χρέη, που δεν ήταν επί δικής μας διακυβερνήσεως. Αυτά αφορούν τα λεφτά.

Έχετε εκατόν είκοσι κλίνες και υπηρετούν εκατόν σαράντα νοσηλευτές. Δεν έχετε πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Και επειδή στην ερώτησή σας γράφετε «οριακό σημείο», «αδυνατεί να παράσχει», κ.λπ., θα σας απαντήσω με νούμερα. Το Νοσοκομείο νοσήλευσε πέρσι 8.633 ασθενείς. Έκανε 1.677 χειρουργικές επεμβάσεις. Το 63% ήταν γενικής χειρουργικής, το 19,5% στη μαιευτική-γυναικολογική, ενώ το 18,5% στην ορθοπεδική. Είχε 30.764 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή 126 επισκέψεις ανά ημέρα και είχε και 24.700 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δηλαδή 68 επισκέψεις ανά ημέρα.

Έχουν ήδη προσληφθεί, από παλαιότερες προκηρύξεις που έγιναν επί δικής μας Κυβέρνησης, ένας παθολόγος επιμελητής Β, ένας χειρουργός επιμελητής Β , ένας ορθοπεδικός επιμελητής Β. Βγήκε άγονη μια προκήρυξη του νευρολόγου, ενώ η διαδικασία πρόσληψης αναισθησιολόγου -που βρέθηκε- ολοκληρώθηκε.

Επίσης, εντός του 2018 αναμένονται, από άλλες προκηρύξεις, ένας νευρολόγος -που έχει προκηρυχθεί ξανά- ένας ουρολόγος, δύο μικροβιολόγοι, ένας ψυχίατρος, ένας παιδοψυχίατρος και ένας μάγειρας από την προκήρυξη 7Κ. Προσλήφθηκαν πρόσφατα ένας βοηθός θαλάμου, ένας βοηθός ιατρικών εργαστηρίων, ένας χειριστής ιατρικών συσκευών και αποσπάστηκαν-μετακινήθηκαν δύο νοσηλεύτριες προς το Νοσοκομείο από αλλού και λόγω συνυπηρέτησης. Όλα αυτά δεν δείχνουν εικόνα καταστροφής και διάλυσης, για να εξηγούμαστε να μην παρεξηγούμαστε.

Επίσης, όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μια συνολική πρόταση για 1,81 εκατομμύρια ευρώ για ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου. Το πρόβλημα με τον αξονικό λύνεται. Δεν υπάρχει θέμα προσωπικού. Κάηκε η λυχνία, η οποία θα αντικατασταθεί, όπως έχουμε αντικαταστήσει πάρα πολλές σε όλη την Ελλάδα στον γερασμένο εξοπλισμό τον οποίο έχουν πάρα πολλά νοσοκομεία. Δεν υπάρχει επιβάρυνση των ασθενών. Έχει υπογραφεί μια σύμβαση το διάστημα που έγινε αυτό και μέχρι να αντικατασταθεί.

Επίσης, εμείς έχουμε δώσει από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας και για χειρουργική τράπεζα και για την επίστρωση των δαπέδων του τεχνητού νεφρού.

 

Ο διαχωρισμός θα γίνει. Το έχουμε ανακοινώσει. Εμείς ό,τι λέμε δεν το παίρνουμε πίσω. Δεν δυσλειτουργεί το νοσοκομείο επειδή είναι συνδεδεμένο, όμως, δεν προσέφερε τίποτα η ενοποίηση που κάναμε. Και τα χρόνια που κυβερνούσατε εσείς χρησιμοποιούσατε αυτήν τη διασύνδεση -κάτι που δεν το έχουμε κάνει εμείς- για να παίρνετε προσωπικό από το Διδυμότειχο, να πηγαίνει στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που και αυτό είχε μεγάλα κενά, αλλά τώρα έχει ενισχυθεί και αυτό.

Οπότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι στο νομοσχέδιο το θεσμικό, το οποίο θα διαχωρίσει και τις υγειονομικές περιφέρειες. Εκεί θα γίνει και ο διαχωρισμός, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και νοσοκομείων όπως είναι το «Πανεπιστημιακό της Λάρισας» με το «Κουτλιμπάνειο», όπως είναι το «Βενιζέλειο» και «ΠΑΓΝΗ», όπως είναι τα νοσοκομεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα κ.λπ., τα οποία θα διαχωριστούν τότε όλα μαζί, μαζί με την αλλαγή των υγειονομικών περιφερειών, το σπάσιμο της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, το σπάσιμο της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας κ.λπ. Τότε θα γίνει.

Όπως ξέρετε, είχαμε ένα μεγάλο και βαρύ νομοθετικό έργο. Υπήρξε μια προσπάθεια αυτό να μπει τον Ιούλιο, όμως, είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο για να το πάμε στα θερινά τμήματα, γι’ αυτό και θα γίνει τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη όλο αυτό, γιατί έχει και την εκπαίδευση μέσα και έχει και άλλα πολλά.

Κρατάω κάποια πράγματα για την πρωτοβάθμια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Εντάξει, κύριε Υπουργέ, τα υπόλοιπα στην δευτερολογία σας.

Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρετε την ιστορία των νοσοκομείων παρά το ότι είστε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Δεν σας ενημέρωσαν, προφανώς, για να μη ρίξω την ευθύνη σε σας.

Το  Νοσοκομείο διαχωρίστηκε το 2011 με νόμο του ελληνικού κράτους και επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αυτό εννοώ με το «μαζί».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Δεν ήταν μαζί. Μην ξεχνάτε και αυτά τα οποία πρέπει να μην ξεχνάτε.

Δεύτερον, εμείς σήμερα συζητούμε για το πρόβλημα της αυτοτέλειας και της αυτονομίας…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Σας απάντησα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Μου απαντήσατε στο τέλος, αλλά ρίξατε πολλή χρυσόσκονη στα προβλήματα…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Καμία χρυσόσκονη. Η πραγματικότητα είναι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: …τα οποία αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και οι άνθρωποί μας που σας ακούνε εύχομαι να μην γελάνε. Όμως, εμείς αναδεικνύουμε τον διαχωρισμό γιατί διεκδικούμε το συναινετικό και βελούδινο διαζύγιο των δύο νοσοκομείων, αλλά θέλουμε προίκα, διότι θα καταρρεύσει το νοσοκομείο την επόμενη μέρα που θα ψηφίσετε τον νόμο, όπως έχετε δεσμευτεί αλλά δεν έχετε πει πότε. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα και εμπαιγμός απέναντι σε έναν λαό που, πραγματικά, αναμένει αυτό το πρόβλημά του να επιλυθεί εδώ και τρεισήμισι χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχετε δώσει κατ’ επανάληψη υποσχέσεις.

Θέλω να σας υπογραμμίσω, κύριε Πρόεδρε, με έμφαση ότι οι κάτοικοι του κεντρικού και βορείου Έβρου διεκδικούν τον αυτοσεβασμό τους και επιδιώκουν την ασφάλειά τους μέσα από την εύρυθμη λειτουργία του «Νοσοκομείου Διδυμοτείχου». Αυτή η εύρυθμη λειτουργία, δυστυχώς, είναι κάτι επιδιωκόμενο και αυτό οφείλεται στις λαθεμένες πολιτικές που έχετε εφαρμόσει, αλλά κυρίως, όμως, οφείλεται και στην κακοδιοίκηση η οποία παρατηρείται στα δύο νοσοκομεία, παρά το ότι οι υπάλληλοι, οι διοικητικοί, το επιστημονικό προσωπικό, οι νοσηλευτές και οι ιατροί κάνουν σοβαρότατες ενέργειες, έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και υποστηρίζουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Δεν έχετε πληροφορηθεί ότι δεν λειτουργούν οι κλινικές. Δεν έχετε πληροφορηθεί ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση.

Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε, κύριε Υπουργέ, εφόσον θα προχωρήσετε σε αυτήν τη διαδικασία της αυτοτέλειας και της αυτονομίας, που είναι επιδιωκόμενο από όλο τον νομό διότι ενοποιήσατε ανόμοια πράγματα και τα ανέχεστε με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να εξασφαλίσετε οπωσδήποτε την επόμενη μέρα από την αυτονομία, η οποία όπως έχετε υποσχεθεί θα προκύψει προσεχώς, αλλά δεν μας έχετε πει πότε.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και μόνο από τον τρόπο της δευτερολογίας σας φαίνεται ότι μάλλον σας κάλυψα με την πρώτη απάντηση.

Μην επαναλαμβάνετε διαρκώς το αφήγημα της καταστροφής.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, κύριε συνάδελφε Δημοσχάκη, το 2018 σε σχέση με το 2015 και το 2014 δεν έχει καμία σχέση. Το 2014 και το 2015 τα νοσοκομεία γκρεμίζονταν. Τώρα έχουν σταθεροποιηθεί και αναπτύσσονται παντού, σε όλη την Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι τη Γαύδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο και να το επαναλαμβάνετε, δεν αλλάζει η πραγματικότητα, τη ζει ο καθένας στον τόπο του.

Μπορεί ο ΣΚΑΙ  να παίζει καταστροφή για τη Σύμη σήμερα ένα τέταρτο, όταν, όμως, δεν είχαν καθόλου αγροτικούς γιατρούς, δεν αφιέρωνε ούτε δευτερόλεπτο. Τώρα που έχει έναν και έναν οπλίτη, τους έλλειψε ο γιατρός. Όταν δεν είχατε μια σειρά από ειδικότητες, που προσλήφθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν κάνατε ερωτήσεις.

Ωραία, ο κ. Λοβέρδος έκανε τον διαχωρισμό. Τα άλλα δυόμισι χρόνια που κυβερνήσατε, γιατί δεν επιβάλατε στην κυβέρνησή σας τον διαχωρισμό; Γιατί ο διαχωρισμός τότε ήταν η λογική του πώς να κουτσουρέψετε και να περικόψετε δαπάνες.

Εμείς και τώρα που είναι ενωμένο, ενισχύσαμε με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο αθροιστικά τον προϋπολογισμό του, προσλάβαμε αυτούς που σας είπα και έχει μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μη γαργαλάτε σε ένα επίπεδο ένα πράγμα που εσείς το κάνατε, που το ανεχτήκατε και που εμείς για λόγους λειτουργικούς θα το αλλάξουμε, αλλά και μέχρι να το αλλάξουμε τα ενισχύσαμε, γιατί αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να πάει μαζί και με τον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών.

Σε αυτό το  μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή θα υπάρξει ο διαχωρισμός όχι μόνο στο δικό σας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο στο δικό σας νοσοκομείο -στο νοσοκομείο της περιοχής σας εννοώ, δεν είναι δικό σας, του ελληνικού λαού είναι- και θα γίνει και με το Ανατολικό Αιγαίο και με τα άλλα που είπα στην πρωτομιλία μου.

Σκύψτε λίγο καλύτερα. Εγώ θα καταθέσω και τα στοιχεία αυτά ξανά για να τα πάρετε κι εσείς.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Διαβάστε τα στοιχεία αυτά, κάντε τη σύγκριση με τους προϋπολογισμούς και του 2013 και του 2014 και αυτά που είχατε προβλέψει για το 2015, κάντε μια σύγκριση πόσοι υπηρετούσαν τότε και πόσοι υπηρετούν τώρα, κάντε μια σύγκριση ποιοι γιατροί ήρθαν τώρα και σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν και τότε να ξαναμιλήσουμε για την καταστροφή.