Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο εξοντωτικός Νόμος Γαβρόγλου και η υποχρηματοδότηση προκαλούν κλυδωνισμούς και αναταράξεις στο ΔΠΘ – Δηλώσεις στο ENA Channel Καβάλας

Για το Νόμο Γαβρόγλου που οδηγεί στην απαξίωση και την υποβάθμιση τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια ανάμεσά τους και το ΔΠΘ, αλλά και για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για αυτό το θέμα στα Γραφεία της Ν Δ στη Βουλή μίλησε στο ΕΝΑ Channel Καβάλας ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Με τον Νόμο 4485/2017 παρέχεται η δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ μετά από 15 έτη παραμονής και διδασκαλίας σε Περιφερειακό Πανεπιστήμιο να μετακινηθούν στα κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
  • Επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασής τους δημιουργούνται ελλείψεις στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και στο ΔΠΘ, στο οποίο εξαιτίας και οικονομικών προβλημάτων έχουν προκληθεί σοβαροί κλυδωνισμοί και αναταράξεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν τμήματα.
  • Για το θέμα κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία και συζητήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2017 στη Βουλή.
  • Στην απάντησή του ο Υπουργός δεν έδειξε διάθεση να τροποποιήσει τον σχετικό Νόμο, αλλά ούτε και να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες για τη μαζική έξοδο Καθηγητών σε κεντρικά ΑΕΙ.
  • Γι’ αυτό το λόγο με πρωτοβουλία του Βουλευτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (24/01) σύσκεψη στα Γραφεία της Ν Δ στη Βουλή στην οποία παρέστησαν η Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων), ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης.
  • Πραγματοποιήθηκε μια παραγωγική και διερευνητική συζήτηση με ανταλλαγές απόψεων και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα βήματα προς την πλευρά της Πρυτανείας, που οφείλει να θέσει κριτήρια για την αξιολόγηση των Καθηγητών που θέλουν να μετατεθούν.
  • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δύο τμήματα της Ορεστιάδας, καθώς από τους 32 συνολικά καθηγητές υπάρχει το ενδεχόμενο οι 28 να ζητήσουν να φύγουν, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.
  • Με γραπτή του Ερώτηση έχει ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας μια θέση Καθηγητή Σηροτροφίας στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας, για να οργανώσει το εργαστήριο της Σηροτροφίας.
  • Το Πανεπιστήμιο Ηπείρου με τους φορείς του έδειξε το δρόμο, καθώς και σε συνεργασία με τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε να μη φύγει κανένας Καθηγητής, επειδή όλα τα Τμήματα λειτουργούν οριακά.
  • Από την εποχή που ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής διεκδικούσε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που θα αποτελέσει επιστημονικό ανάχωμα για την εξάπλωση των ζωονόσων στο Νομό. Το ΔΠΘ αγκάλιασε αυτήν την πρότασή του και την έκανε πράξη…προς το παρόν με απόφαση της Συγκλήτου του!

Δείτε τις δηλώσεις εδώ