Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο σεβασμός προς τις Ε Δ δεν φαίνεται ούτε με στολές, ούτε με νυχτέρια στην συνοριογραμμή του Έβρου , ούτε με τις πομπώδεις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ – Εισήγηση για το Διεθνές Σχολείο SHAPE του ΝΑΤΟ

Για τις… ανορθογραφίες του ΥΠΕΘΑ σχετικά με τη γενικότερη στάση του πάνω στα θέματα των Ε Δ αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο περιθώριο της εισήγησής του σήμερα (18/04) στη Βουλή σχετικά με το διεθνές σχολείο SHAPE στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του από το βήμα της Βουλής προς τα μέλη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος εθνικό εναέριο χώρο, τόνισε μεταξύ άλλων στην πρωτολογία του ότι:

  • Με αφορμή την απώλεια του πιλότου του Mirage διαπιστώθηκαν πολλές… ανορθογραφίες στα λεγόμενα social media με μια απ’ αυτές να έχει την υπογραφή του ΥΠΕΘΑ
  • Ο αρμόδιος Υπουργός όφειλε για λόγους σεβασμού να εκφράσει με επίσημη ανακοίνωση την οδύνη του για την απώλεια του Σμηναγού και όχι να κάνει μέσω του Τwitter μια ανώνυμη αναφορά.
  • Ο σεβασμός προς τις  ΕΔ  δεν φαίνεται ούτε με στολές, ούτε με νυχτέρια στον Έβρου επάνω στη συνοριογραμμή, ούτε με υπερβολές, αλλά ούτε και με ακραίες εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε Υπουργό δυτικής χώρας, όπως οι δηλώσεις που έκανε ότι οι δύο στρατιωτικοί μας θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Τουρκία για δεκαπέντε χρόνια, προκαλώντας περαιτέρω θλίψη στις οικογένειές τους
  • Ο Πρόεδρος της Ν Δ, Κ. Μητσοτάκης, διεθνοποίησε αυτό το θέμα μέσω της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προωθώντας, με αυτόν τον τρόπο την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας ως αντικείμενο εξέτασης από το Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα του οποίου αναμένεται αύριο (19/04) βράδυ!
  • Πραγματικό ενδιαφέρον προς τα στελέχη των Ε Δ από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ θα συνιστούσε η επιστροφή του 50% των αναδρομικών, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
  • Η Ν Δ είναι θετική στη Διεθνή Σύμβαση για το διεθνές Σχολείο SHAPE του ΝΑΤΟ, καθώς εκτός των άλλων διευκολύνονται τα παιδιά των στελεχών των Ε Δ, που υπηρετούν στο Ανώτατο Στρατηγείο στη Μονς, να φοιτούν χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα λόγω του ότι το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Σχολείο βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε απόσταση 60 χιλιομέτρων !

Δείτε την πρωτολογία του εδώ

Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΘΑ για τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων πως:

  • Η Ν Δ ψηφίζει την τροπολογία σχετικά με τον καθορισμό των καταβαλλόμενων μερισμάτων από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και τον επαναπροσδιορισμό της βάσης υπολογισμού
  • Είναι αναγκαία η προσαρμογή του υπολογισμού των παροχών τους στα δεδομένα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Σ Α και Ε Δ, αφού αποτελούν προτάσεις των ίδιων των Μετοχικών Ταμείων όλων των Κλάδων και των Σωμάτων, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια του προς τον Προεδρεύοντα της Ολομέλειας Γ.Βαρεμένο…

Δείτε την δευτερολογία του εδώ 

Αναλυτικά η πρωτολογία του

«Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συζήτηση για τη διεθνή σύμβαση που αφορά το Διεθνές Σχολείο SHAPE στο ΝΑΤΟ διεξάγεται στη σκιά της οδυνηρής απώλειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Θα ήθελα και από το Βήμα της Βουλής να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στα μέλη της οικογενείας του, όπως και στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι γνωστό ότι οι πιλότοι μας βρίσκονται στο κόκκινο όλο αυτό το διάστημα και φυσικά εδώ και χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Εξαιτίας όμως της κλιμακούμενης έντασης από την πλευρά των γειτόνων μας ακόμα περισσότερο τον τελευταίο καιρό με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Γι’ αυτό χρειάζεται ο ανάλογος σεβασμός από όλους μας προς τους φρουρούς του Αιγαίου που επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές θυσιάζοντας και τη ζωή τους, όπως έγινε και με τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Δυστυχώς, όμως, με αφορμή την απώλεια του πιλότου του Mirage είδαμε πολλές ανορθογραφίες στα λεγόμενα social media. Μια από αυτές με λύπη διαπίστωσα ότι είχε την υπογραφή του ΥΠΕΘΑ, του πολιτικού προϊσταμένου του αδικοχαμένου πιλότου, ο οποίος όφειλε εκφράζοντας και την πολιτεία στο σύνολό της να διατυπώσει με επίσημη ανακοίνωση την οδύνη του και τον σεβασμό του για την απώλεια του Σμηναγού και όχι να κάνει μέσω του twitter μια ανώνυμη αναφορά.

Γιατί ο ένας πιλότος που ανέφερε ο κύριος Υπουργός έχει όνομα, επίθετο, οικογένεια και δύο παιδιά. Και η απόδοση ευγνωμοσύνης από την πολιτεία επιτάσσει για λόγους ιστορικούς και αρχειακούς την αναφορά του ονόματος του σμηναγού που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Ο σεβασμός προς τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν φαίνεται ούτε με στολές, ούτε με νυχτέρια στον Έβρο επάνω στη συνοριογραμμή, ούτε με υπερβολές, αλλά ούτε και με ακραίες εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε Υπουργό δυτικής χώρας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο τονώνεται το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσει το παραλήρημά του ο κύριος; Δεν μιλάει για τις τροπολογίες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Και φυσικά ούτε με εκφράσεις όπως αυτές που είπατε για τους στρατιωτικούς που είναι στην Αδριανούπολη, ότι θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Τουρκία για δεκαπέντε χρόνια, προκαλώντας περαιτέρω θλίψη στις οικογένειές τους αλλά και οργή στους Εβρίτες που έχουν ματώσει με αυτή την ιστορία.

Ευτυχώς, ο Πρόεδρος μας στο πλαίσιο διεθνοποίησης του θέματος ζήτησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και χθες όλοι πληροφορηθήκαμε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλες οι πτέρυγες είχαν να πουν μια θετική λέξη για αυτά τα δύο παιδιά τα οποία κρατούνται παράνομα, άδικα στη γειτονική χώρα, διότι δεν παραβίασαν τα σύνορα της γειτονικής χώρας.

Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι δύο στρατιωτικοί μας φρουρούσαν ταυτόχρονα τα ευρωνατοϊκά σύνορα, φρουρούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και παρείχαν υπηρεσίες στη γειτονική χώρα. Διότι όταν κανείς φρουρεί τα σύνορά του, δεν φρουρεί μόνο τα δικά του. Φρουρεί και του γείτονα.

Τρίτον, θα ήθελα να πω ότι αυτά τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ορθώς αναμένουμε αύριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει μία σωστή απόφαση και να θέσει προ των ευθυνών τη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, όμως, κύριοι Υπουργοί, εάν θέλατε να αποδείξετε στην πράξη το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμενων θα πρέπει να επιστρέψετε το 50%, όπως αυτό αποφασίστηκε από το ανώτατο συμβούλιο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, σήμερα οι εφημερίδες δημοσιεύουν αριθμητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την παραβίαση των χερσαίων συνόρων μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Δημοσχάκη, είχατε εκφράσει επιφυλάξεις στην Επιτροπή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, αν έχετε την καλοσύνη, για δύο λεπτά και κλείνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τέλειωσε ο χρόνος σας. Κοιτάξτε, εδώ πρέπει να υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός στον εαυτό μας πάνω απ’ όλα, όταν ανεβαίνουμε στο Βήμα. Είχατε ψηφίσει υπέρ, ζητήσατε τον λόγο για να καλύψετε όλα τα θέματα που εσείς έχετε στο μυαλό σας, γιατί είστε και εσείς μελετηρός εξίσου με την προλαλήσασα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω ότι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν με ενδιαφέρει τι γνωρίζετε, σας το λέω ειλικρινά. Τέλειωσε ο χρόνος σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Δεν θέλετε να ακούσετε τι θα πούμε για το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τέλειωσε ο χρόνος. Είχατε πέντε λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Τόσο γρήγορα;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Πώς τέλειωσε ο χρόνος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τι «πώς τέλειωσε»; Είχε πέντε λεπτά ο κ. Δημοσχάκης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Θα είχε τελειώσει τώρα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Στερείτε τον λόγο στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας; Παρακαλώ για δύο λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Εδώ θα χρειαστούμε παιδονόμο. Ζητάτε δύο λεπτά για να πείτε τι; Αυτά που λέτε τόση ώρα;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Αυτά τα οποία ενδιαφέρουν όλον τον κόσμο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Του Ομέρ Τσελίκ την ανακοίνωση διαβάστε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Αφού επιμένετε, έρχομαι τώρα στη σύμβαση για την οποία συζητούμε σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συζητούμε σύμβαση; Είναι αλήθεια αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Τόνισα και στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ότι σκοπός τους συγκεκριμένου μνημονίου είναι η μέριμνα για τη χρηματοδότηση τόσο του σχεδιασμού όσο και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για το διεθνές σχολείο SHAPE στο ΝΑΤΟ.

Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις, κύριε Πρόεδρε, διότι απευθύναμε τρία ερωτήματα στον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Απαντήθηκαν τα δύο, αλλά δεν απαντήθηκε το ένα στην Επιτροπή.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν έχω μιλήσει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Και μάλιστα ρωτήσαμε αν στο δημοτικό σχολείο θα διδάσκονται εθνικά μαθήματα και μάλιστα σε εθνικές επετείους για τους μαθητές τουλάχιστον του δημοτικού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Πού το ρωτήσατε αυτό; Γιατί λέτε ψέματα στη Βουλή;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Επειδή δεν πήραμε απάντηση, ελπίζω να πάρουμε απάντηση σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Βλέπω να σας δούμε στο δημοτικό σχολείο για άλλους λόγους. Για άλλους λόγους πρέπει να επανέλθουμε στο δημοτικό σχολείο!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Μα, ψεύδεται!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία είμαστε θετικοί στη συγκεκριμένη σύμβαση, καθώς εκτός των άλλων διευκολύνονται τα παιδιά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Ανώτατο Στρατηγείο στη Μονς να φοιτούν χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα, δεδομένου μάλιστα ότι η Μονς απέχει πάνω από εξήντα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, όπου υπάρχει ελληνικό και ευρωπαϊκό σχολείο, που πραγματικά είναι η καλύτερη λύση πλην, όμως, είναι σε μεγάλη απόσταση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριε Δημοσχάκη, βάλτε μία τελεία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Θέλετε να ακούσετε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όχι, δεν θέλω να ακούσω τίποτα. Χρησιμοποιήσατε τον χρόνο σας για αλλότρια θέματα. Τώρα τι θέλετε να κάνω εγώ;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Εφόσον δεν θέλετε να ακούσετε, τουλάχιστον μπορώ, όμως, να ενημερώσω το Σώμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Όχι, μπορείτε να το ενημερώσετε έξω. Τέλειωσε ο χρόνος, κύριε Δημοσχάκη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την καλοσύνη σας».

Αναλυτικά η δευτερολογία του

«Σε ό,τι αφορά, κύριε Πρόεδρε, την τροπολογία με αριθμό 1555/1985, που έχει να κάνει με τροποποίηση διατάξεων σχετικά με τον καθορισμό των καταβαλλόμενων μερισμάτων από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και τον επαναπροσδιορισμό της βάσης υπολογισμού, ψηφίζουμε θετικά. Και αυτό το κάνουμε γιατί αφορά σε αναγκαία προσαρμογή του υπολογισμού των παροχών τους στα δεδομένα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού αποτελούν προτάσεις των ίδιων των Μετοχικών Ταμείων όλων των Κλάδων και των Σωμάτων. Επίσης, συμφωνούμε με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.

Κλείνοντας, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, διότι κατ’ επανάληψη εξαντλείτε την αυστηρότητα του Προεδρεύοντος στο πρόσωπό μου. Αν έχετε κάτι, να μου το πείτε. Αν έχω διαπράξει κάτι σε βάρος σας, έχει παραγραφεί.

Δεύτερον, σήμερα κατ’ επιταγή είστε περισσότερο άκομψος. Σας παραδίδω στην κρίση των συναδέλφων και του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ πολύ».