Καμία διάθεση να προχωρήσει στην σύσταση θέσης Καθηγητού Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Ορεστιάδας δεν έχει ο Υπουργός Παιδείας, όπως φάνηκε από τη σημερινή (12/04) συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Ο Υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι… σέβεται το αυτοδιοίκητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης , χωρίς ο ίδιος να έχει την πρόθεση να υποδείξει ή να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο.
Ο Βουλευτής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:
- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από τη σύσταση της θέσης Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας μπορεί να παίξει τον ρόλο επιστημονικού συμβούλου για όσους ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.
- Το Σουφλί αποτελεί τον βασικό πυλώνα παραγωγής μετάξης σε όλα τα επίπεδα, ο δε Έβρος διαθέτει το καλύτερο μελισσοκομικό πεδίον για την ανάπτυξη!
- Χίλιες οικογένειες στον Έβρο ασχολούνται με τη μελισσοκομία κι άλλες 50 με τη σηροτροφία, επιδιώκοντας την επιστημονική στήριξη από την πλευρά του Πανεπιστημίου.
- Δυστυχώς όμως ο Υπουργός αδιαφορεί, γυρνάει την πλάτη και υπονομεύει με τη στάση του όσους επιδιώκουν την ανάπτυξη μέσω του πρωτογενούς τομέα.
- Ο Καθηγητής Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας θα μπορεί να οργανώσει και τα πανεπιστημιακά επιστημονικά εργαστήρια στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ!
- Η επιστημονική κι εργαστηριακή θωράκιση του Έβρου είναι απαραίτητη γιατί μπορεί να αποτρέπει και να προλαμβάνει στο μέλλον προβλήματα όπως το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι που κατέστρεψε τις βαμβακοκαλλιέργειες σε δυο Νομούς της Θράκης!
- Ο «καθηγητοκλεπτικός» νόμος είναι έργο του σημερινού Υπουργού Παιδείας , καθώς με αυτόν μεταφέρει στα κεντρικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο ΔΠΘ και οι διαδικασίες είχαν αποβεί άγονες…
Δείτε το video της συζήτησης εδώ
Αναλυτικά η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αποτελεί ευχάριστη είδηση σήμερα, μετά από πέντε αναβολές, να συζητείται η επίκαιρη ερώτησή μου που αφορά τη σύσταση θέσης καθηγητού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Ορεστιάδας, στο αντικείμενο της Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, όπου είναι απαραίτητος ο καθηγητής, αλλά και το Πανεπιστήμιο, ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει τον επιστημονικό σύμβουλο σε αυτούς που ασχολούνται με τα δύο αντικείμενα που προείπα.
Το Σουφλί αποτελεί στον κεντρικό Έβρο τον βασικό πυλώνα ενασχόλησης μεγάλης μερίδας επαγγελματιών με την παραγωγή μετάξης σε όλα τα επίπεδα. Ο Νομός Έβρου αποτελεί το καλύτερο μελισσοκομικό πεδίο ανάπτυξης σε όλη τη Θράκη. Και πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη έχει δομήσει εξαιρετικές σχέσεις μαζί με τους παράγοντες του πρωτογενούς τομέα και μέσα από αυτή τη διαδικασία πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί έτι περισσότερο.
Ερωτούμε τι σκέφτεστε να κάνετε μετά από αυτή την ερώτηση, την οποία έχω καταθέσει, αν θα συστήσετε τη θέση του καθηγητή Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας και επίσης, σε ποιες ενέργειες θα μπορούσατε να προβείτε, προκειμένου να τεθούν οι ακαδημαϊκές βάσεις για την ανάπτυξη των δύο κλάδων, που προείπα, στον Έβρο και στη Θράκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Δημοσχάκη, να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αυτοδιοίκητα και ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται το περιεχόμενο των θέσεων είναι κάτι που έχει σχέση αποκλειστικά με τα Ιδρύματα. Δεν μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία. Και καλώς δεν μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία, διότι το Ίδρυμα το ίδιο γνωρίζει τις ανάγκες του. Άρα, εμείς δίνουμε θέσεις, γίνεται μια πρώτη κατανομή αυτών στα Τμήματα και οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων λένε ότι για αυτά που μας έδωσε η Σύγκλητος εμείς θεωρούμε ότι η τάδε θέση πρέπει να έχει το τάδε περιεχόμενο και να είναι της τάδε βαθμίδας.
Αυτή είναι η διαδικασία. Άρα, και να θέλουμε να το κάνουμε δεν είναι μόνο ότι μας απαγορεύει ο νόμος. Αλλά και ορθά απαγορεύει ο νόμος στην Πολιτεία να καθορίζει το περιεχόμενο των θέσεων. Είναι μια σοβαρή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και κυρίως, η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις ανάγκες των Τμημάτων.
Δεύτερον, θα σας θυμίσω πάλι την νέα αρχιτεκτονική των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων. Εδώ και ενάμιση χρόνο, όπως γνωρίζετε, αρχίζει να υλοποιείται ένα σχέδιο που αλλάζει με έναν εξαιρετικά θετικό τρόπο την αρχιτεκτονική των ιδρυμάτων μας. Σε αυτή την αρχιτεκτονική υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, αν θέλετε, αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο: Το πρώτο είναι η δημιουργία νέων τμημάτων με νέα γνωστικά αντικείμενα, το δεύτερο είναι οι συνέργειες με τα τμήματα των ΤΕΙ, το τρίτο είναι η ίδρυση πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και το τέταρτο είναι τα διετή προγράμματα σπουδών.
Στα διετή προγράμματα σπουδών θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα διετή προγράμματα σπουδών θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν και σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Άρα τα θέματα που θίγετε να υπογραμμίσουμε εμείς και ως Υπουργείο Παιδείας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά κι είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα στα ιδρύματα -και στην προκειμένη περίπτωση και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς να δουν τι μπορούν να διαμορφώσουν. Έχουμε κονδύλια για τα διετή προγράμματα σπουδών. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν τα διετή προγράμματα σπουδών θεραπεύουν αυτά στα οποία αναφερθήκατε δεν μπορεί να υπάρχουν και αντίστοιχες διδασκαλίες, σεμινάρια κ.λπ. και στο Τμήμα το οποίο αναφέρατε.
Για τα υπόλοιπα θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», τριάντα μία μαθήτριες και μαθητές και τέσσερις συνοδοί εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Λητής Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή σάς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι βλέπετε λίγους Βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής λόγω του ότι διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, όπου ο εκάστοτε Βουλευτής έχει το δικαίωμα να ρωτήσει τον αρμόδιο Υπουργό για ένα θέμα της επικαιρότητας. Αυτή τη στιγμή συζητούνται και θέματα που σας αφορούν κιόλας, γιατί είναι ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που απαντά στις ερωτήσεις των συναδέλφων. Οπότε σας ευχαριστούμε που είσαστε κοντά μας και παρακολουθείτε τη συνεδρίαση.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήρθαμε να συζητήσουμε για ένα συγκεκριμένο αίτημα παραγόντων του πρωτογενούς τομέα αλλά και παραγόντων του τοπικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι δηλώνουν ότι θέλουν έναν σύμβουλο πανεπιστημιακό, δηλαδή τη στήριξη του τοπικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να πετύχουν σε αυτό με το οποίο ασχολούνται. Εσείς, και κατ’ εξαίρεση ακόμα, το έχετε το δικαίωμα αυτό, να συστήσετε τη θέση. Ή θέλετε ή δεν θέλετε, να μας το πείτε.
Δεύτερον, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Ορεστιάδας λειτουργεί σε αντιστοίχιση με τα γεωπονικά τμήματα των λοιπών πανεπιστημίων και μάλιστα τώρα που θέλετε να ιδρύσετε και αντίστοιχα και ομότιτλα, τουλάχιστον διορθώστε το, για να μη λέγεται «Αγροτικής Ανάπτυξης» και υπάρχει σύγχυση, αλλά να λέγεται Γεωπονικό Τμήμα Νέας Ορεστιάδας. Αυτό είναι αίτημα και των πανεπιστημιακών.
Ο καθηγητής αυτός δεν είναι μόνο ότι θα είναι ο σύμβουλος όλων αυτών που ασχολούνται με τη μελισσοκομία και με τη σηροτροφία. Χίλιες οικογένειες του Έβρου, κύριε Πρόεδρε, ασχολούνται αποκλειστικά με τη μελισσοκομία στον Έβρο και άλλες πενήντα με την παραγωγή μεταξοσκώληκα στην περιοχή του Σουφλίου. Εσείς γυρνάτε την πλάτη σε αυτούς που θέλουν την πρόοδο, σε αυτούς που θέλουν την ανάπτυξη. Και πώς την ευαγγελίζεστε όταν την υπονομεύετε και δεν συμβάλλετε;
Επίσης, ο καθηγητής θα πρέπει να οργανώσει τα επιστημονικά εργαστήρια που πρέπει να λειτουργούν σε ένα γεωπονικό πανεπιστήμιο. Αυτά δεν υπάρχουν. Πώς λέτε ότι μόνο του θα αποφασίσει το πανεπιστήμιο, αν δεν συστήσετε εσείς τη θέση;
Άλλωστε, όσες θέσεις έχουν συσταθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εσείς με τον «καθηγητοκλεπτικό» νόμο που ψηφίσατε τις παίρνετε μετά την πρώτη προκήρυξη και εφ’ όσον αποβεί άκαρπη, τις μεταφέρετε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Αυτά είναι τα έργα σας, κύριε Υπουργέ και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν στηρίζετε έναν ακριτικό νομό, όπου θέλει ο πολίτης να εργαστεί και δεν του παρέχετε όλα τα εργαλεία. Και μάλιστα, ποια εργαλεία; Τα επιστημονικά.
Θέλω εδώ να επαινέσω τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας της Νέας Ορεστιάδας η οποία έχει υποδειγματική συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα. Γυρίζουν στα χωριά και ενημερώνουν τους ανθρώπους για το πώς πρέπει να κινούνται. Και μάλιστα αποτελεί και παράδειγμα υιοθέτησης και για το ελληνικό πανεπιστήμιο στο σύνολό του.
Θέλω επίσης να σας πω ότι πέρυσι ζήσαμε μία στενόχωρη περίοδο σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς βάμβακος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Άλλο θέμα είναι αυτό!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ.
Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την παραγωγή, είχαμε και τις αρρώστιες. Αν υπήρχαν τα επιστημονικά εργαστήρια στο τοπικό πανεπιστήμιο, ίσως θα προλαμβάναμε αυτήν την ασθένεια, την αρρώστια που χτύπησε την παραγωγή μας σχεδόν στο σύνολο. Διότι αυτή την έννοια έχει να λειτουργούν τα επιστημονικά εργαστήρια μέσα στο πανεπιστήμιο, προληπτικά να γίνονται οι έρευνες και να ενημερώνονται οι φορείς, προκειμένου να έχουμε καλή παραγωγή, όπως το επιθυμεί και το ελληνικό κράτος, αλλά μόνο εσείς δεν το βλέπετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, να πω στους συναδέλφους και στα παιδιά, μόλις τελειώσω τις υποχρεώσεις μου σε λίγα λεπτά, αν είστε ακόμη εδώ, με μεγάλη χαρά θα ήθελα να τα πούμε και κάτω εδώ στην Αίθουσα.
Κοιτάξτε, κύριε Δημοσχάκη -και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς, αναφέρομαι και στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης- εάν σε ένα προεκλογικό κλίμα για εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο αρχίζουμε να μην ακούει ο ένας τον άλλον, δεν έχει νόημα να κάνουμε και αυτές τις συζητήσεις.
Σας είπα ορισμένα πράγματα και επανέρχεστε. Λέτε, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε το δικαίωμα. Από πού προκύπτει; Πείτε μου έναν νόμο, λοιπόν, στον οποίο έχουμε εμείς αυτό το δικαίωμα. Έναν νόμο! Δεν υπάρχει γιατί είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Μην δημιουργείτε, λοιπόν, εντυπώσεις όπου θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις! Ας έχουμε έναν πολιτισμένο διάλογο με επιχειρήματα και επί της ουσίας και όχι έναν διάλογο ώστε να ανεβαίνουν όλα αυτά στο «facebook» και ούτω καθεξής.
Tώρα κοιτάξτε, λέτε επί λέξει ότι γυρνάμε την πλάτη σε όσους θέλουν πρόοδο. Πείτε μου τώρα, είναι μια σοβαρή συζήτηση αυτή; Ποια πλάτη γυρνάμε σε όσους θέλουν πρόοδο; Εγώ δεν σας είπα πριν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου -για πρώτη φορά!- θα δημιουργηθούν τα διετή προγράμματα σπουδών, για τα οποία υπάρχει κονδύλιο -και μπορείτε να πάτε να το δείτε και στον προϋπολογισμό, διότι υπάρχει κωδικός- και με βάση αυτά τα χρήματα τα πανεπιστήμια θα κάνουν συζητήσεις, όπως κάνουν πολλά πανεπιστήμια, με τους παραγωγικούς φορείς; Συζητούν, λοιπόν, με τους παραγωγικούς φορείς και λένε «κοιτάξτε, εμείς θα κάνουμε ένα πρόγραμμα, το 30% των μαθημάτων θα διδάσκεται από πανεπιστημιακούς, το 70% θα διδάσκεται από ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε αυτά, θα πληρώνονται έξτρα». Αυτή είναι η σχέση του πανεπιστημίου με τους παραγωγικούς φορείς και όχι μία γενική και αόριστη κλάψα γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Εδώ, λοιπόν, θα έλεγα ότι έχει μεγάλη σημασία τα άτομα με το κύρος στην περιοχή τους -όπως και εσείς- να πάτε να μιλήσετε και με τους παραγωγικούς φορείς, γιατί ούτε και οι παραγωγικοί φορείς έχουν την εμπειρία της σχέσης τους με το πανεπιστήμιο ούτε το πανεπιστήμιο ιστορικά έχει αυτή την εμπειρία ως προς τη σχέση του με τους παραγωγικούς φορείς. Για αυτό τώρα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να γίνουν καταλύτες.
Αντί αυτού πολλές φορές ακούμε, όπως εδώ: «Δώστε και άλλες θέσεις, δώστε και άλλες θέσεις!».
Θέσεις δίνουμε και μάλιστα έχουμε ανακοινώσει πεντακόσιες θέσεις στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Για πρώτη φορά από το 2008, επανέρχεται η ρύθμιση ότι θα προκηρύσσονται και οι θέσεις όσων παίρνουν σύνταξη. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται.
Για το βαμβάκι που είπατε, προφανώς δεν το γνωρίζω το θέμα. Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι, πρώτον, υπάρχουν σίγουρα τα εργαστήρια στα οποία αναφέρεστε και δεύτερον, υπάρχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι ένας ερευνητικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει όλη αυτήν την τεχνογνωσία και προφανώς οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να απευθύνονται εκεί. Αλλά ξέρετε, συμβαίνει αυτό το πράγμα: για χρόνια -και ελπίζω να καταλάβετε ότι δεν είναι δική μας ευθύνη- το πανεπιστήμιο με την παραγωγή ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν αν τα παιδιά βρίσκουν δουλειά. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το δεύτερο είναι ως θεσμός να έχει οργανική σχέση και με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας.
Ευχαριστώ.