Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο Υπουργός Παιδείας με φωτογραφικές διατάξεις υπονομεύει και υποβαθμίζει το ΔΠΘ και τα υπόλοιπα περιφερειακά ΑΕΙ

Για τα προβλήματα στελέχωσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και των υπολοίπων περιφερειακών ΑΕΙ, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Παιδείας μίλησε σήμερα (27/11) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

  • Δεν είναι πρώτη φορά που νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Παιδείας δημιουργεί αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας.
  • Ο Υπουργός Παιδείας έβαλε στο στόχαστρο το ΔΠΘ, αλλά και τα υπόλοιπα περιφερειακά ΑΕΙ, καθώς με το ν. 4485/2017 επιτρέπει τη δυνατότητα εκροής μελών Δ.Ε.Π. προς τα κεντρικά ΑΕΙ.
  • Δεν είχε προβλέψει, ως όφειλε, την αντικατάσταση αυτών που έχουν καταθέσει αίτηση να αποχωρήσουν από το ΔΠΘ κι από άλλα περιφερειακά ΑΕΙ.
  • Ο συγκεκριμένος νόμος είναι φωτογραφικός και εξυπηρετεί συγκεκριμένα άτομα με υψηλά αξιώματα, δημιουργώντας πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του ΔΠΘ και των υπολοίπων περιφερειακών ΑΕΙ.
  • Ο Υπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι διασφαλίζονται οι συνθήκες ποιοτικής εκπαίδευσης στα περιφερειακά πανεπιστήμια, από τη στιγμή που οι περισσότεροι καθηγητές θα «μεταναστεύσουν» στα αστικά ΑΕΙ.
  • Έπρεπε να είχε προβλέψει ο Υπουργός ότι με τον Νόμο του θα υπήρχε εισροή καθηγητών σε ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αντίθετα δεν έδωσε κίνητρα για να παραμείνουν οι καθηγητές στα περιφερειακά ΑΕΙ.
  • Κατάφερε καίριο πλήγμα στο Παιδαγωγικό Αλεξ/πολης του ΔΠΘ με την Νομοθετική Ρύθμιση του να μεταφέρει το Μεταπτυχιακό Ειξιδικευσης των Δασκάλων για τα Μειονοτικά Σχολεία στο Α Π Θ
  • Περιφρονεί ο Υπουργός κατ΄ εξακολούθηση την Αν. Μακεδονία και Θράκη, καθώς έλαμψε δια της απουσίας του και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά και στο Συνέδριο που διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο (25/11) στην Αλεξ/πολη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού.
  • .Δεν απήντησε μέχρι σήμερα σε δύο Ερωτήσεις (τον Ιούνιο και Ιούλιο ) που κατέθεσε μαζί με τον Βουλευτή Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλο και Δράμας Δ. Κυριαζίδη σχετικά με τις λαθεμένες αποφάσεις που έχει πάρει σε βάρος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Δείτε εδώ τη συζήτηση

Αναλυτικά η πρωτολογία

«Δεν είναι πρώτη φορά που μια νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας δημιουργεί αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας. Το αντίθετο, μάλιστα. Έχει γίνει συνήθεια να προκαλεί αντιδράσεις για τις απαράδεκτες αποφάσεις του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση.

Αυτή τη φορά, κατά ανεξήγητο τρόπο, κύριε Πρόεδρε, έβαλε στο στόχαστρο τα περιφερειακά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο ν. 4485/2017 και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 παρ. 1 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επιτρέπεται η μετακίνηση μελών ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας προς τα ΑΕΙ των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης από ΑΕΙ που εδρεύουν σε άλλους νομούς, εφόσον αυτά τα μέλη ΔΕΠ έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε έτη υπηρεσίας στο ίδιο τμήμα και σε οποιαδήποτε βαθμίδα».

Καταλαβαίνετε, κύριε Πρόεδρε, ότι αποψιλώνονται τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Προσελήφθησαν να αναλάβουν ευθύνες έναντι των σπουδαστών, των τοπικών κοινωνιών και των πανεπιστημίων. Δυστυχώς, όμως, αυτόν τον ανθό το συσσωρευμένο δεν τον ανταπέδωσαν.

Έτσι, με τη ρύθμιση, στην οποία προβαίνει ο κύριος Υπουργός, η οποία εν πολλοίς, στο χώρο των πανεπιστημίων χαρακτηρίζεται νόμος φωτογραφικός –και ιδιαίτερα η διάταξη αυτή- έχουμε ως αποτέλεσμα σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης. Και ήδη είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα στα πανεπιστήμιά μας και στο Δημοκρίτειο συγκεκριμένα.

Το βασικό ερώτημα είναι: Έχει προβλέψει ο Υπουργός να υπάρξουν αντικαταστάτες τους; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Επίσης, γνωρίζει ότι δεκαπέντε καθηγητές πρώτης γραμμής του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου έχουν ήδη καταθέσει αίτηση; Θα τους αντικαταστήσει πριν ακόμη φύγουν από τη Θράκη για τα κεντρικά πανεπιστήμια;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

 

Αναλυτικά η δευτερολογία

 

«Κύριε Υπουργέ, πώς εγγυάστε ότι θα διασφαλίζονται οι συνθήκες ποιοτικής εκπαίδευσης στα περιφερειακά πανεπιστήμια από τη στιγμή που όλοι οι καθηγητές είναι «αεροπλανικοί», όπως λέγονται στην κοινώς καθομιλουμένη γλώσσα; Θα μεταναστεύουν στα αστικά ΑΕΙ.

Επίσης, έχετε γνωρίσει τη δημόσια διοίκηση σε βάθος; Υπάρχει μετάθεση υπαλλήλου οποιουδήποτε βαθμού, αν δεν έχει αποφασίσει ένα συλλογικό όργανο; Δηλαδή, τι μας λέτε; Επειδή αποφάσισε η Γενική Συνέλευση ή αποφάσισε η Σύγκλητος, αυτό είναι εγγύηση;

Όλες οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του ελληνικού κράτους γίνονται με αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Το αυτοπρόσωπο έχει καταργηθεί. Όταν έχει αυτή την εξουσία από τον νόμο, δεν το βλέπετε ότι θα έχουμε την εισροή προς την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη και δεν θα έχουμε την εκροή που επιβάλλεται -και δεν το προβλέψατε από τον νόμο σας- σε ότι αφορά τα περιφερειακά πανεπιστήμια;

Αποτελεί κοινή πεποίθηση στις τάξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας ότι επιδιώκετε να εξυπηρετήσετε κάποιους με υψηλά αξιώματα, αδιαφορώντας για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Υπάρχει κατάσταση και φωνάζουν οι καταστάσεις και κυκλοφορούν από γραφείο σε γραφείο. Και θέλετε να πάρετε όλους αυτούς τους καθηγητές από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Γιατί δεν προβλέψατε την αντίθετη κατεύθυνση; Είχατε τη νομοθετική εξουσία να το πράξετε.

Γιατί δεν δώσατε προνόμια, κίνητρα σε αυτούς τους καθηγητές να γυρίσουν πίσω στα περιφερειακά πανεπιστήμια;

Κι επίσης, λέτε να έρθουν έναν χρόνο να διδάξουν στα κεντρικά πανεπιστήμια. Αυτό είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους για να διευρυνθεί ο κύκλος των σπουδών τους, των διδακτικών κυρίως σπουδών τους κι επιβάλλεται να το πράξετε. Εμείς θέλουμε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο εξωτερικό γι’ αυτήν την αποστολή, ώστε όταν θα επιστρέψουν να είναι πιο ενημερωμένοι και να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους.

Θέλω να σας πω ότι όταν αναλάβατε το Υπουργείο Παιδείας, χάρηκα πάρα πολύ, διότι εκτιμώ και σέβομαι την καταγωγή σας. Διότι προέρχεστε από την πρωτεύουσα της Θράκης, από την Κωνσταντινούπολη. Και πίστευα ότι θα βάλετε τη δική σας πινελιά στη δημόσια εκπαίδευση.

Όμως, δυστυχώς, θα ήθελα να σας πω με πλήρη γνώση ότι με απογοητεύσατε κι εμένα και τους Θρακιώτες με τις δυσμενείς αποφάσεις που έχετε πάρει και με την ασέβεια που κατ’ επανάληψη έχετε δείξει. Δεν ήρθατε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, δεν ήρθατε προχθές, το Σάββατο, στο συνέδριο που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού. Πήρατε αποφάσεις δυσμενείς για το παιδαγωγικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης. Πήρατε δυσμενείς αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Σας καταθέσαμε δύο ερωτήσεις και μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου 2017 καταθέσαμε την ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 6162 την οποία συνυπογράφουμε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Κυριαζίδης και ο ομιλών. Επίσης, στις 20 Ιουλίου του 2017 με τον αριθμό 7473 πάνε οι τρεις Βουλευτές. Ο κύριος Υπουργός περιφρονεί την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και δεν απήντησε στους εκπροσώπους του λαού, διότι ήθελε ο κόσμος να πληροφορηθεί για τις λαθεμένες αποφάσεις που έχετε πάρει σε βάρος του Πανεπιστημίου μας. Σας κατηγορούμε ευθέως».