Δημοσχάκης Αναστάσιος

Παρέμβαση ουσίας στην κοινή Συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Παρέμβαση ουσίας πραγματοποίησε (16/01) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης στην Κοινή Συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Άμυνας, Εξωτερικών & Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Συγκεκριμένα ρώτησε τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά :

1. Αν Σχεδιάζει η ΕΕ να επεκτείνει τη πετυχημένη συμφωνία της με το Αφγανιστάν & με τις λοιπές Χώρες υψηλού ενδιαφέροντος καθόσον το Ευρωπαϊκό LAISSER-PASSER αποτελεί το χρήσιμο εργαλείο των κρατών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά την διαδικασία γρήγορων & ασφαλών επιστροφών -επαναπροωθήσεων οικονομικών μεταναστών στις Χώρες προέλευσης ; 

2. Η καλή πρόθεση για εκπαίδευση των (700) πρώτων νέων στελεχών της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής στις Αστυνομικές Σχολές Διδ/χου και Κομοτηνής, είναι εύστοχη & ταυτίζεται με την από 31/10/2019 επιστολική πρόταση του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις προς δε υφίσταται ιδανικό εκπαιδευτικό πεδίον στην περιοχή … & όχι μόνον (βλ. εδώ)

Ακολουθεί αναλυτικά η εισήγηση του βουλευτή:

Κύριε Αντιπρόεδρε, σας καλωσορίζουμε και σας προπέμπουμε με τις καλύτερες ευχές.

​Αναφερθήκατε στην εισήγησή σας για τις επιστροφές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού εξεταστεί το αίτημα περί προστασίας διεθνούς, σε ό,τι αφορά το πολιτικό άσυλο, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα για την επαναπροώθηση ταξιδιωτικού εγγράφου. Έχετε κάνει μια συμφωνία ως Ε.Ε. με το Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό λεσέ πασέ. Σκέπτεστε αυτήν την εύστοχη απόφαση και υλοποίηση να την επεκτείνετε και στις λοιπές χώρες υψηλού ενδιαφέροντος;

​Δεύτερον. Τοποθετηθήκατε δύο φορές από του βήματος, ότι οι πρώτοι συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως, σε αυτές του Διδυμοτείχου της Κομοτηνής. 

Χαιρετίζω αυτήν την τοποθέτησή σας. Είναι πολύ σημαντική και ταυτόχρονα είναι και χρηστική, διότι ο Έβρος διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό πεδίο. Έχουμε ποτάμια σύνορα, έχουμε θαλάσσια σύνορα, νησιωτικά και αυστηρώς χερσαία και μάλιστα, με αποτρεπτικό εμπόδιο. 

Νομίζω ότι κινείστε σε σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι αυτήν την απόφασή σας, θα την υλοποιήσετε και μάλιστα δε, σας καταθέτω και μια επιστολή, την οποίαν απέστειλα σε συνέχεια των συζητήσεων στον σημερινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και η οποία διαπραγματεύεται για το θέμα το οποίο συζητήσαμε. Σας ευχαριστώ πολύ.