Δημοσχάκης Αναστάσιος

Παρέμβαση στην συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της 18/7/16

Παρέμβαση πραγματοποίησε στην σημερινή συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης.

Στην σημερινή συνεδρίαση προσκεκλημένοι ήταν ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μήτκας και η Καθηγήτρια κα. Ματθαιουδάκη, καθώς και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) κ. Αναστασιάδης, κα. Κραβτσένκο, κα. Ηλιάδου και κ. Σαμουρκασίδης, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και της ΠΑΣΕΠΟΝ.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του Βουλευτή:

  • Καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναγνώρισε πως στην Επιτροπή υπήρχε επάξια εκπροσώπηση δυο πυλώνων του Ελληνισμού, της παιδείας και του έθνους.
  • Η ευκαιρία του εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη και του εορτασμού των 90 χρόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ιδανικό πλαίσιο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.
  • Η Ελληνική γλώσσα και εν γένει ο πολιτισμός μας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό για την πατρίδα, προσελκύοντας ακαδημαϊκούς, φοιτητές, μελετητές και λάτρεις της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού και, φυσικά, τους Έλληνες του Εξωτερικού.
  • Θα αναμένει τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της υπέροχης αυτής δράσης που διοργανώνετε, ώστε να μετουσιώσουμε τη γνώση και την εμπειρία αυτή σε προτάσεις για περαιτέρω προώθηση της κληρονομιάς μας και σύσφιγξη των σχέσεων της πατρίδας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
  • Αναφορικά με τις δράσεις του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ. ανέφερε τις παρακάτω δράσεις και προτεραιότητες:

α) Νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη αναγνώριση και καθιέρωση της Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.
β) Κατάθεση και στήριξη του σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
γ) Άσκηση πίεσης για την κατάθεση της νέας νομοθεσίας αναφορικά με τη λειτουργία του συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
δ) Παρακολούθηση της διαδικασίας ηλεκτρονικοποίησης των διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου και προσφοράς, έτσι, αυτών μέσω διαδικτύου στους απανταχού Έλληνες πολίτες.

  • Τέλος, επανήλθε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής, στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου, το οποίο κινδυνεύουμε να χάσουμε, παρά των περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απόψε στις 22.00 από μαγνητοσκόπηση στο Κανάλι της Βουλής, ενώ αύριο θα δημοσιεύσουμε το αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό.