Δημοσχάκης Αναστάσιος

Παρουσίαση του βιβλίου ‘Από τον Έβρο….στην Κατεχάκη’ στην Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας

Με ενθουσιασμό, αγάπη Και σεβασμό αγκάλιασε ο κόσμος της Καβάλας την παρουσίαση του βιβλίου “Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη” του βουλευτή Έβρου κι Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αν.Δημοσχάκη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10/06, στη κατάμεστη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”.

Την εκδήλωση προλόγησε ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας κ. Τσουπάκης, ενώ χαιρέτισαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Αθανάσιος Παπαδάκης, Εφημέριος Ελαιοχωρίου Καβάλας και Γεν.Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Ελευθερουπόλεως, ο βουλευτής Καβάλας Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Μακάριος Λαζαρίδης, Δημοσιογράφος και διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού & Επικοινωνίας Δήμου Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου, ο οποίος συντόνισε την όλη διαδικασία .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κατοίκων και θεσμικών παραγόντων  της Καβάλας μεταξύ των οποίων  ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Θ.Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας Δ.Τσανάκα, ο πρώην βουλευτής Γ. Πασχαλίδης, τα Προεδρεία – Μέλη Δ Σ των εν ενεργεία & εν εφεδρεία Αστυνομικών καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου.

Έκλεψαν την παράσταση τα στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α., Διοικητές Υπηρεσιών, Μονάδων & Υπηρεσιών οι οποίοι με στολή τίμησαν την ως άνω παρουσίαση όπως προβλέπει ο οικείος Κανονισμός!

Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως τα κέρδη του βιβλίου, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον εκδότη του Ομίλου Φαίδωνα Κυδωνιάτη, διατίθενται εσαεί κατά 50% στον ειδικό λογαριασμό υπέρ των τέκνων πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αστυνομικών και κατά 50% στο Θρακικό Κέντρο-Εταιρεία  Θρακικών Μελετών, με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Θράκης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του:

‘Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την τιμή που μου κάνετε να παραστείτε στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου μου «Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη», εδώ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας.

Το βιβλίο αυτό  αποτελεί στην ουσία ένα δώρο προς δύο μεγάλες μου αγάπες! Η μία είναι η πατρίδα μου ο Έβρος και κατ’ επέκταση όλη η Θράκη. Η άλλη είναι η μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη στήριξη της οποίας υπηρέτησα επί δεκαετίες τους Έλληνες Πολίτες και την Ελληνική Δημοκρατία.

Η Ελληνική Αστυνομία και η Πολιτεία  με τίμησαν  με το ύψιστο αξίωμα του Αρχηγού.  Ένα αξίωμα που φέρει βαριά την ευθύνη της συνέχειας. Πάντα πίστευα πως, όχι μόνο δε δικαιούμαι να κρατήσω για τον εαυτό μου κάτι από τη θέση αυτή, αλλά θα έπρεπε να αφήσω ως προίκα & παρακαταθήκη  στους επόμενους Αρχηγούς και στα επόμενα στελέχη όλων των βαθμών στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας το σύνολο των εμπειριών και των γνώσεων που απεκτησα  από ολόκληρη την πορεία μου σε αυτό.

Μέσα από αυτό το αφηγηματικό βιβλίο προσπάθησα και νομίζω ότι τα κατάφερα να παραδώσω ένα κομμάτι της ψυχής μου στους ανθρώπους που καθημερινά προασπίζονται τις ζωές και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, το Ελληνικό Κράτος, αλλά και την ίδια την πολύτιμη Δημοκρατία μας.

Ένα εγχειρίδιο, το οποίο στις σελίδες του προσφέρει αφηγηματικά συσσωρευμένη γνώση & εμπειρία . Εξιστορώντας σημαντικά γεγονότα και κρίσιμες καταστάσεις, στις οποίες συμμετείχα, είτε σε πρωταγωνιστικό είτε σε συνδρομητικό ρόλο.

Στην πορεία μου στην Ελληνική Αστυνομία συνάντησα άξιους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Αλλά, πάνω από όλα, επιβεβαίωνα το καλό και σπουδαίο μέταλλο των Εβριτών και των Θρακιωτών. Για αυτό άλλωστε και πήρα την απόφαση πριν λίγα χρόνια να υπηρετήσω τον τόπο μου με έναν πιο άμεσο τρόπο, μέσα από τα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Βασική μου αρχή ως Αρχηγός ήταν η Αστυνομία να εμπνέει στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας, κυρίαρχο προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Από την άλλη, θεωρούσα σημαντικό τα στελέχη μου να αντλούν έμπνευση από τον Αρχηγό τους και να περιβάλλονται με την εμπιστοσύνη του ως προς τις ικανότητές και την αφοσίωσή τους. Σύνθημά μας ήταν “Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση”.

Επέμενα στη σύζευξη δυνάμεων και δυνατοτήτων, με το σκεπτικό ότι από την κοινή προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας, αλλά και πάντα μεριμνούσα για την αξιοποίηση κάθε δυναμικής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση νέων προοπτικών, υπενθυμίζοντας πάντα σε όλους μια βασική αρχή: «Να είσθε χρήσιμοι κι όχι αρεστοί». Αυτές οι αρχές διανθίζουν τα γεγονότα που σας παραδίδω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου.

Η συνεχόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η αλματώδης αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών και των ταυτισμένων προσφύγων με αυτούς έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα και επικίνδυνο κλίμα στην κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας του πολίτη

Μαζί με τη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σ.Α. κυρίως δε η Αστυνομία συνθέτουν  ένα μωσαϊκό πυλώνων σταθερότητας για τη Δημοκρατία μας, με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης. Να λειτουργούν ως ασπίδα, απέναντι σε όσους επιθυμούν ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν καταστάσεις ανωμαλίας, πολύ περισσότερο σε μια εκρηκτική περίοδο οικονομικής ύφεσης, σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά στο βιβλίο, που έβγαλε ήδη τα εκδοτικά, τυπογραφικά και λοιπά έξοδά του.

Και τα έσοδα του κατά 50% ήδη αποδίδονται για τον ειδικό λογαριασμό των ορφανών παιδιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι γονείς των οποίων έπεσαν σε βίαιο περιστατικό, είτε από τρομοκράτες, είτε από σκληρούς κακοποιούς, και θα δίνονται εσαεί.

Θέλω να γνωρίζετε ότι το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας θρηνεί εν καιρώ ειρήνης από το 1984, έτος ενοποίησης των Σ.Α., 129 νεκρούς, που έπεσαν κατά την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος

Το δε υπόλοιπο 50% διατίθεται στο Θρακικό Κέντρο – Εταιρεία Θρακικών Μελετών, που ως γνωστόν από εδώ και πέρα θα έχει ως στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Θράκης μέσα από μελέτες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Σχολές κ.α. του εσωτερικού και του εξωτερικού, μετά από τροποποίηση του καταστατικού του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν – έναν ξεχωριστά όσους μου έκαναν την τιμή να μιλήσουν για το βιβλίο μου:

Τον Αιδεσιμολογιώτατο Αθανάσιο Παπαδάκη, Εφημέριο Ελαιοχωρίου, Καβάλας & Γεν.Αρχιερατικό Επίτροπο Ι.Μ.Ελευθερουπόλως, τον βουλευτή Καβάλας της Ν Δ Νίκο Παναγιωτόπουλο με την πολύτιμη συνδρομή του οποίου έγινε αυτή η παρουσίαση, τον Μακάριο Λαζαρίδη, Δημοσιογράφο & διευθυντή Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας  και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού & Επικοινωνίας Δήμου Καβάλας Γιώργο Φιλόσογλου.

Το βιβλίο αναφέρεται σε τρία θεματικά αντικείμενα : Το πρώτο τμήμα υμνεί το Ισαάκιο την πόλη των Κάστρων & των θρύλων το Διδ/χο, το δεύτερο περιγράφει  κρίσιμα περιστατικά που συνέβησαν τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι το Μάρτιο 2008 & το τρίτο αναφέρεται σε πολιτικές προσωπικότητες του εξωτερικού ή της χώρας μας τους οποίους είχα την τύχη & τιμή να συναντήσω ασκώντας τα καθήκοντα μου ως Αξιωματικός της Αστυνομίας  & να καταθέσω γραπτά “γευστικά περιστατικούλια ” τα οποία έλαβαν  χώρα αλλά δεν γνωστοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ ,όμως αποτελούν καλές ειδήσεις για την πολιτική ιστορία μας!

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν τέτοιο περιστατικό που αφορά το μέγεθος ενός σπουδαίου πολιτικού & οραματιστή που «έφυγε» πριν από λίγες ημέρες και σφράγισε με την τεράστια προσωπικότητά του την πολιτική ζωή της χώρας επί 60 καλά & δημιουργικά Χρόνια, αλλά κυρίως μετά την Μεταπολίτευση.

Η σημερινή παρουσίαση έχει και το χαρακτήρα ενός σεμνού, δωρικού Μνημοσύνου στη μνήμη ενός σποδαίου εκλιπόντος του μέχρι πρότινος Επιτίμου Προέδρου της Ν Δ .

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας διαχρονικός φίλος και συμπαραστάτης της Θράκης. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος που συγκρότησε την διακομματική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τα θέματα της Θράκης και από την οποία προέκυψε μια συνισταμένη πολιτικών τις οποίες εφήρμοσαν όλες οι Κυβερνήσεις σχεδόν μέχρι και σήμερα .

Για αυτό διεκδικώ από την παρούσα Κυβέρνηση την επανασυγκρότηση της, προκειμένου να συνταχθεί καινούργιο σχέδιο για τα επόμενα 30  χρόνια !

Σας διαβάζω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου, όπου καταγράφω μια συνάντηση που είχα μαζί του, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετώπισαν τα Βόρεια Προάστια το 1991.

” Το τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έβλεπα τακτικά, διότι κάλυπτα τροχονομικά τα μέτρα κίνησης του από την Κατεχάκη μέχρι το Καπανδρίτι, που ήταν κι εδαφική αρμοδιότητα του Τμήματος Τροχαίας Κηφισιάς. Από τις μετακινήσεις του ξεχωρίζω μια Κυριακή που αντιμετωπίζαμε καιρικό φαινόμενο από το Κρυονέρι προς της Στερεά Ελλάδα και κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Το Κέντρο Επιχειρήσεων μας έδωσε μέτρα διευκόλυνσης του Πρωθυπουργού από Αθήνα για συγγενικό του σπίτι στην Εκάλη. Η μετακίνησή του ήταν δύσκολη. Κατορθώσαμε όμως να φτάσουμε στον τελικό προορισμό. Όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο, με κάλεσε κοντά του, με ευχαρίστησε και μου ζήτησε να πληροφορηθεί για την κατάσταση που επικρατούσε στα βόρεια Προάστια. Επίσης, ευγενώς μου ανέφερε ότι θα ήταν χαρούμενος και ευχαριστημένος το σύνολο της δύναμης της Τροχαίας να ασχολείτο με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πολίτες εξαιτίας του καιρικού φαινομένου”.

Αυτός ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός & Επίτιμος Πρόεδρος της  Ν Δ έναντι των πολιτών !