Δημοσχάκης Αναστάσιος

Παρουσία στο “Πολιτικό Βαρόμετρο” της 1/3/16

Στο πρώτο «Πολιτικό Βαρόμετρο» για το 2016, στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, σε μια ευρεία συζήτηση πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Οι τοποθετήσεις του Βουλευτή πάνω στις διάφορες θεματικές ενότητες ήταν ως ακολούθως:

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

 • Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κόσμος πως πρόκειται για δύο προβλήματα, το προσφυγικό, που αφορά τους πρόσφυγες της Συρίας, οι οποίοι βρίσκονται σε ουσιαστική ανάγκη, και το μεταναστευτικό, το οποίο αφορά παράνομους οικονομικούς μετανάστες από μη εμπόλεμες χώρες.
 • Η ταύτιση των δύο αυτών ζητημάτων ήταν επιδίωξη του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και επιτεύχθηκε χάρη στην ανοχή της Τουρκίας. Η δε έξαρσή τους οφείλεται αποκλειστικά στην πρώην και το νυν Υπουργό Μετανάστευσης και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
 • Η απόφαση να δημιουργηθεί ένα Υπουργείο άνευ αντικειμένου εν τέλει αποσυντόνισε τα αρμόδια Υπουργεία. Αντέστρεψε, δε, τις προσπάθειες των προηγούμενων Κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν καταφέρει να ανασχέσουν τις σημαντικές ροές από την απαρχή του εμφυλίου στην Συρία το 2011.
 • Η πρόσκληση των νέων ροών έγινε απ’ ευθείας από την πρώην Υπουργό κα Χριστοδουλοπούλου και εμμέσως από τις ενέργειες της Κυβέρνησης (απελευθέρωση παράνομων μεταναστών) και του ίδιου του Πρωθυπουργού (ύφος επισκέψεων στα πληγέντα νησιά). Την σκυτάλη πήρε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην πολιτική ιστορία του τόπου.
 • Η δυσκίνητη και αιφνιδιασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρακτικά εγκληματική δραστηριότητα της γείτονος χώρας πλαισίωσαν την ανίκανη πολιτική της Κυβέρνησης.
 • Οι λύσεις που προτείνει ο Βουλευτής ξεκινάνε με την κατάργηση του άνευ αντικειμένου Υπουργείου Μετανάστευσης και την κατάρτιση ουσιαστικής ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ.
 • Το ΝΑΤΟ, όπως αποδείχτηκε δύο μέρες μετά από την ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ για την αποστολή του και τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο, οδήγησε τις ροές να οδηγηθούν στο Βόρειο Αιγαίο και στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, δεν καλυπτόμαστε σε περιπτώσεις προσέγγισης από διεθνή ύδατα.
 • Κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν έχει λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του Νομού Έβρου, ακόμα και τους όρους της Συνθήκης της Λοζάνης περί πληθυσμών, και διευκρίνισε πως πρέπει να ερευνηθούν οι όροι λειτουργίας και οι αμοιβές των ΜΚΟ.
 • Πρέπει να αναλάβουν οι τρεις χώρες πέριξ της Συρίας, Τουρκία, Λίβανος και Ιορδανία, να αναλάβουν την δημιουργία κέντρων διαχωρισμού των προσφύγων και μεταναστών, με έξοδα της Ε.Ε. και της Δύσης και με την εποπτεία του Ο.Η.Ε.. Επίσης, η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τις ροές στα εδάφη της μουσουλμανικών πληθυσμών.
 • Τέλος, πρέπει οι χώρες της Ε.Ε. να συνδράμουν στις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας, δηλαδή της ίδιας της Ευρώπης.
 • Ο Αν. Δημοσχάκης θεωρεί πως πρέπει να επανέλθει ο συντονιστικός και διαχειριστικός ρόλος του ζητήματος στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Λιμενικό Σώμα. Οι δε Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν τα απαραίτητα μέσα παρακολούθησης και εντοπισμού.
 • Η παρουσία του ΝΑΤΟ μπορεί να αποβεί θετική, εάν εμείς αποφύγουμε τις «γκάφες».

Ασφαλιστικό

 • Το ασφαλιστικό έχει πολλές φορές γίνει αντικείμενο ενασχόλησης των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Ο Νόμος Σιούφα έδωσε μια ανάσα στα ταμεία την δεκαετία του ’90, ενώ επί Κώστα Καραμανλή, προχώρησε η ενοποίηση των ταμείων σε 13 από 135. Θα ελαττώνονταν στα 8, όμως έζησε ο ίδιος από την τότε θέση του τις πραγματικές οδομαχίες από τις αντιδράσεις.
 • Τα χρόνια της κρίσης, ψηφίστηκαν 9 νόμοι οι οποίοι σύμφωνα με το Τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζαν με ελάχιστες διορθώσεις (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Αυτό το επιβεβαιώνει και η αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των παλινωδιών της οικονομίας λόγω της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη προχώρησε στην μείωση με τρεις νόμους επικουρικών και κύριων (μέσω των εισφορών υγείας) συντάξεων.
 • Το ασφαλιστικό προσχέδιο δεν προσφέρει καμία ουσιαστική προοπτική, κυρίως γιατί δεν δείχνει καμία μέριμνα για την επιχειρηματικότητα και την αύξηση της απασχόλησης, άρα τον επιμερισμό των βαρών του ασφαλιστικού.
 • Η κοινωνική ισορροπία είχε επέλθει, γιατί η φορολόγηση των αγροτών είχε ήδη μεταρρυθμιστεί προς το πιο αυστηρό από την Ν.Δ. και είχε αφομοιωθεί και γίνει αποδεκτή από τους αγρότες. Άρα δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι δεν παίρνουν δίκαιο μέρος στα φορολογικά βάρη. Ήρθε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα ανέτρεψε όλα, καταποντίζοντας φορολογικά τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Τις τοποθετήσεις του Βουλευτή μπορείτε να δείτε εδώ.