Δημοσχάκης Αναστάσιος

Περιφρονεί το ΣτΕ ο Υπουργός Παιδείας και θέτει και πάλι σε καθεστώς αποχής τον Πρύτανη του ΔΠΘ, στοχοποιώντας το Ίδρυμα! – Κατάθεση Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας παρακάμπτει με ωμό τρόπο απόφαση του ΣτΕ για τον Πρύτανη του ΔΠΘ και τον θέτει εκ νέου σε καθεστώς αποχής!

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Χώρας με απόφασή του την 1η Μαρτίου έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Πρύτανη του ΔΠΘ, Αθανασίου Καραμπίνη, σε βάρος της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, με την οποία τον είχε θέσει σε καθεστώς αποχής.

Στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφερόταν ρητώς ότι το Υπουργείο δεν έχει διατυπώσει «ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση» για να θέσει σε αποχή τον Πρύτανη.

Ο Υπουργός Παιδείας αντί να σεβαστεί, ως όφειλε, την απόφαση της Δικαιοσύνης, προχώρησε σε μια εκ νέου έκδοση απόφασης αποχής του Πρύτανη από τα διοικητικά του καθήκοντα, θέτοντας και πάλι στο περιθώριο τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, που στήριξε για μια ακόμα φορά ανοιχτά τον κ. Καραμπίνη.

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Παιδείας προσπαθεί να υποβαθμίσει το ΔΠΘ. Το ίδιο είχε συμβεί στο παρελθόν με την επιλογή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη μειονοτική εκπαίδευση, θέτοντας στο περιθώριο το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος της Αλεξανδρούπολης, με την εφαρμογή του ν. 4485/2017 που βοηθάει στην εκροή των μελών Δ.Ε.Π. προς τα κεντρικά ΑΕΙ, με την ενοποίηση των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τον Υπουργό για ποιο λόγο περιφρόνησε την απόφαση του ΣτΕ και με ποιο σκεπτικό αποφάσισε να θέσει και πάλι σε καθεστώς αποχής τον Πρύτανη του ΔΠΘ;

Επίσης ποιες περιπτώσεις διαφθοράς άλλων καθηγητών του ΔΠΘ και εις βάρος ποιων υπάρχουν σε εκκρεμότητα συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις, που έχουν ζημιώσει το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ, κι αν έχει ζητήσει ο Υπουργός να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες για να καταλογιστούν οι ποινικές και αστικές κυρώσεις.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του την 1η Μαρτίου έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Πρύτανη του ΔΠΘ, Αθανασίου Καραμπίνη, σε βάρος της απόφασης σας, με την οποία τον είχατε θέσει σε καθεστώς αποχής.

Στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφερόταν ρητώς ότι το Υπουργείο δεν έχει διατυπώσει «ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση» για να θέσει σε αποχή τον Πρύτανη.

Αντί να σεβαστείτε, λοιπόν, την απόφαση της Δικαιοσύνης, εσείς ακολουθώντας μια εμμονική λογική προχωρήσατε σε μια εκ νέου έκδοση απόφασης αποχής του Πρύτανη από τα διοικητικά του καθήκοντα, θέτοντας και πάλι στο περιθώριο τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, που στήριξε για μια ακόμα φορά ανοιχτά τον κ. Καραμπίνη.

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει μια πρωτοβουλία σας, το ίδιο είχε συμβεί και με τον προκάτοχό σας.

Θεωρείται, όμως, αδιανόητο Υπουργός να παρακάμπτει με τέτοιο ωμό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προτάσσοντας μια εκδικητική μανία εναντίον του Πρύτανη του ΔΠΘ, αλλά και τη διάθεση που συνεχώς επιδεικνύετε να μειώνετε το Δημοκρίτειο, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και προόδου σε μια ευαίσθητη περιοχή της χώρας.

Κι αυτό συνέβη στο παρελθόν με την επιλογή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη μειονοτική εκπαίδευση, θέτοντας στο περιθώριο το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος της Αλεξανδρούπολης, με την εφαρμογή του ν. 4485/2017 που βοηθάει στην εκροή των μελών Δ.Ε.Π. προς τα κεντρικά ΑΕΙ, με την ενοποίηση των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Κι όλα αυτά την ώρα που όλη η Θράκη βρίσκεται στο «κόκκινο» εξαιτίας της υπόθεσης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη γειτονική χώρα. Θα περίμενε κανείς να δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία κι όχι να τραβάτε το σχοινί της αντιπαράθεσής σας με τον Πρύτανη.

Από την άλλη πλευρά δεν δείχνετε καμία ευαισθησία για υποθέσεις άλλων καθηγητών του ΔΠΘ που έχουν παραπεμφθεί για κακουργηματικές πράξεις, ζημιώνοντας το Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτές τις υποθέσεις, κρατάτε παραδόξως σιγή ιχθύος…

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Για ποιο λόγο περιφρονήσατε την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τον Πρύτανη, σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας το Υπουργείο δεν έχει διατυπώσει «ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση» για να θέσει σε αποχή τον κ. Καραμπίνη;
  2. Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να θέσετε και πάλι σε αποχή τον Πρύτανη του ΔΠΘ;
  3. Τι έχει αλλάξει στην τωρινή σας απόφαση σε σχέση με την προηγούμενη, την οποία είχε ακυρώσει το ΣτΕ; Ποια είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείτε;
  4. Πόσες περιπτώσεις διαφθοράς άλλων καθηγητών του ΔΠΘ και εις βάρος ποιων έχετε σε εκκρεμότητα συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο;
  5. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διαλεύκανση αυτών των περιπτώσεων διαφθοράς; Έχετε ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα; Έχετε ζητήσει να επισπεύσει η Δικαιοσύνη τις σχετικές διαδικασίες για να καταλογιστούν οι ποινικές και αστικές κυρώσεις;».