Δημοσχάκης Αναστάσιος

Πρακτικά Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της 09 Ιουνίου 2016

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς πήρε μέρος ο Βουλευτής Έβρου και Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού Αν. Δημοσχάκης. Το βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η σχέση της Δημόσιας Διοίκησης με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο Βουλευτής στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Αποδήμων, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν, ενώ έντονη συζήτηση είχε για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και την διαχρονική άρνηση συγκεκριμένων πολιτικών χώρων να την αποδεχτούν και αστήρικτες δικαιολογίες, όπως η ανάγκη καταγραφής, όταν το Σχέδιο Νόμου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται σε Έλληνες Πολίτες καταγεγραμμένους στους Εκλογικούς Καταλόγους.

Ακολουθούν τα αντίστοιχα αποσπάσματα από τα αδιόρθωτα πρακτικά της επιτροπής.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριε Υπουργέ, η σημερινή συζήτηση έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον και αυτό γιατί εδώ και χρόνια μας απασχολεί η σχέση της δημόσιας διοίκησης εν γένει με τους Έλληνες. Αναφέρομαι φυσικά στη γραφειοκρατία, στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Ένα παραπάνω, όταν υπεισέρχεται και ο παράγοντας του εξωτερικού, οπότε και οι δυσκολίες συνδιαλλαγής πολλαπλασιάζονται.

Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει από τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις σημαντικά βήματα προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πολλές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα διεκπεραιώνονταν πλέον μέσω διαδικτύου. Άχρηστες διαδικασίες παραλείπονταν και νέες υπηρεσίες δημιουργούνταν, όπως η ηλεκτρονική αδειοδότηση επιχειρήσεων.

Πολλά απ’ αυτά τα βήματα είχαν σημείο αφετηρίας τον θεσμό του ΚΕΠ. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, τα οποία μετά το 2005 δόθηκε ευκαιρία να επεκταθούν και στο εξωτερικό για τους εκεί Έλληνες.

Τα ΚΕΠ και η αυθημερόν χορήγηση της αστυνομικής ταυτότητας στους Έλληνες πολίτες, ήταν οι μεγαλύτερες τομές που επέφερε το ελληνικό κράτος και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε.

Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης η λειτουργία τους ανεστάλη μέχρι και σήμερα, θεωρώντας πως πλέον είναι καιρός να ανοίξει συζήτηση για την επαναλειτουργία τους, σε μια πιο γόνιμη και λειτουργική βάση. Κατέθεσα χθες αντίστοιχη ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών.

            Καταθέτω, μάλιστα, και αντίγραφο αυτής της Ερώτησης της γραπτής, στην Ειδική Επιτροπή. Πιστεύω, πως με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαδικτύου, τηλεδιάσκεψης και ταυτοποίησης τα υπάρχοντα διαβατήρια και η απερχόμενες ταυτότητας νέου τύπου, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εικονικό ΚΕΠ αποδήμων με βάση λειτουργίας σε κάθε χώρα την αντίστοιχη πρεσβεία ή το προξενείο μας στην τα προξενεία μας, όπου έχουμε περισσότερα του ενός, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, είτε μόνιμοι κάτοικοι, είτε προσωρινά διαμένοντες, να κρατάνε επαφή με τη χώρα. Όλα τα επιμέρους σημαντικά ζητήματα με πρώτα και κύρια τα φορολογικά θα μπορούσαν να επιλύονται πολύ πιο άμεσα και διεξοδικά.

Ίσως, αυτά τα οποία τους είναι απαραίτητα. Δεν είναι δυνατόν, π.χ. ο Έλληνας του Βελγίου ή της Αμερικής να απευθύνεται στην γενέτειρά του για να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό, προκειμένου να προβεί σε γάμο στην εκεί ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Ζητήματα που άπτονται των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα μπορούσαν να επιλύονται με λιγότερο φόρτο από τις υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων ελαφρύνοντάς τους. Η σχεδόν δεκαετής λειτουργία των ΚΕΠ Αποδήμων μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για τις ελλείψεις και τα λάθη και να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη εφαρμογή της ιδέας αυτής.

Χαίρομαι για τη ρητή δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, για τη στήριξη των Ελλήνων του εξωτερικού. Νομίζω, ότι θα πρέπει να υπάρξει όπως προ είπε και κ. Υπουργός, συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συμπέσουν για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Επειδή αναφέρθηκα στη χθεσινή μου ερώτηση για τα ΚΕΠ να σας ενημερώσω, όπως έκανα και δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Το κατεξοχήν όργανο του Απόδημου Ελληνισμού, όπως αυτό ορίζεται από το σύνταγμα και το οποίο επίσης εδώ και χρόνια έχει πρακτικά αναστείλει τη λειτουργία του. Μαζί με τα ΚΕΠ και μερικές καινοτόμες προσθήκες, που πιστεύω, ότι χρειάζεται το ΣΑΕ , μπορούν αυτοί οι δύο θεσμοί να αποτελέσουν ένα βασικό δίαυλο επικοινωνίας του ελληνικού κράτους με τον ελληνισμό του εξωτερικού. Είναι, όμως, και απαίτηση όλων αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται ανά την υφήλιο.

Η επικοινωνία αυτή είναι απαραίτητη γιατί είναι πρακτική. Όσο και εάν οραματιζόμαστε εμείς την κοινή πορεία του οικουμενικού ελληνισμού, τη σύγκλιση δυνάμεων Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού αυτό θα παραμείνει ένα όραμα στα χαρτιά, όσο οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα μπορούν να κάνουν πιο απλό και πεζό, όπως να εκδώσουν, όπως προ είπα, άδεια γάμου. Ειδικότερα το ΣΑΕ, θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια ουσιαστική πλατφόρμα συνεργασίας με τους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να καταστεί δυνατή η καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση των υγιών δυνάμεων του οικουμενικού ελληνισμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ για μια ακόμα φορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ομογενείς, ναυτικοί, φοιτητές, νεομετανάστες, γιατί εάν δεν δώσουμε το πιο απλό, κύριε Υπουργέ, αλλά το πιο σημαντικό συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στους Έλληνες του εξωτερικού, είναι το λιγότερο άδικο, αν όχι να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά, Εκ μέρους μας να τους ζητάμε οτιδήποτε. Το σχέδιο νόμου υπάρχει, το καταθέσαμε, είναι εμπεριστατωμένο και πρακτικό. Αναμένουμε την κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση.

Φυσικά, συζητάτε, κύριε Υπουργέ, για τον εκλογικό νόμο και δηλώνετε διάφορα εκλογικά συστήματα. Ευχόμαστε, να μην επηρεαστείτε από το «άρωμα» του 1989, με ό,τι συνέβη τότε. Ξεχνάτε, επίσης, να πείτε και μια κουβέντα για τους Έλληνες του εξωτερικού: Θα ψηφίζουν ή δε θα ψηφίζουν; Θα το δείτε ή δεν θα το δείτε; Είναι ένα θέμα.

Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Καταρχήν θα ήθελα να ενθαρρύνω την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, σε ό,τι αφορά την ίδρυση γραφείου επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού στην περιφέρεια της. Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να την παρακαλέσω να δει λίγο και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου και της Τένεδου, που είναι πλησίον της νήσου της Μυτιλήνης, ένα σημαντικό θέμα το οποίο έθεσαν στην προηγούμενη μας ειδική επιτροπή οι εκπρόσωποι των δύο νήσων. Μάλιστα δε, θα ήθελα και κατ΄ ίδια να σας ενημερώσω, σας το πρότεινα κιόλας, γι’ αυτό το θέμα το οποίο αφορά την Αλεξανδρούπολη, σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση των αγορών της Θράκης με τις αγορές των νήσων Βορείου Αιγαίου.

Δεύτερον, θα ήθελα τα κρατήσω μικρό καλάθι, σε ότι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εσωτερικών και για τον έλεγχο που είπε ότι μπορούμε να το κάνουμε στο τέλος του έτους. Έτσι ακριβώς είχε υποσχεθεί και για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και δυστυχώς δεν το έλυσε, μάλιστα και στην έδρα μας. Λυπάμαι πολύ γιατί ο Υπουργός δεν τοποθετήθηκε ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τη Ν.Δ.. Ίσως εάν κατατίθεται κ. Δέδε θα γνωρίζατε ακριβώς τι προτείνει η Ν.Δ..

Προτείνει ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν διαβατήριο, όπως έχετε και εσείς, που έχουν ταυτότητα όπως έχετε και εσείς, είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια των δήμων και σε εκλογικούς καταλόγους της χώρας, τα παιδιά τους στρατεύονται για να φυλάνε τα νησιά και τον Έβρο, όπως και τα δικά σας και το τρίτον, ψηφίζουν και κυρίως ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους Έλληνες, ψηφίζουν στις ευρωεκλογές, αλλά δεν ψηφίζουν στις Εθνικές Εκλογές. Αυτό οφείλεται στην ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους. Και όχι να καθίσουμε και να ξεχωρίσουμε τις άλλες κατηγορίες, είναι απλά τα πράγματα, δεν διαφέρουν σε τίποτα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, θα ήθελα και εγώ εξ αυτού του λόγου, δεν θαπαρενέβαινα, αλλά θα ήθελα για δύο λεπτά κι εγώ τον λόγο, για να τοποθετηθώ, να πω ταπεινά και εγώ την άποψή μου. Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος νομίζω κύριε Δημοσχάκη, βρίσκεται απολύτως μέσα στο πνεύμα του σημείου 12, που νομίζω ότι το έχετε μελετήσει. Όπου ομόφωνα όλα τα κόμματα έχουμε ψηφίσει στην Επιτροπή μας. Το σημείο 12 λέει το εξής, ψήφος των ομογενών, θέμα που χρήζει ειδικής συνεδρίασης μετά από σχετική επεξεργασία.

Ποιοι, που, πως ψηφίζουν, συμμετοχή απόδημων στο Εθνικό Κοινοβούλιο, προαπαιτούμενη διαδικασία και μάλλον δεν θέλω να εικάσω ότι δεν το γνώριζε αυτό ο κ. Μητσοτάκης, προαπαιτούμενη διαδικασία αποτελεί η επιστημονικά και τεχνικά άρτια διαδικασία της απογραφής των ομογενών. Αυτό το ψήφισαν και τα οκτώ κόμματα, οπότε και το κόμμα σας, το ψήφισαμε όλοι μαζί και αποτελεί κεκτημένο της Επιτροπής μας. Δηλαδή, ότι για να υλοποιηθεί το άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος με την ευρεία πλειοψηφία που απαιτεί των δύο τρίτων, θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί και το είχαμε στη σχετική διαδικασία, δεν ήσασταν τότε εδώ, ήταν ο συνάδελφός σας ο κ. Αναστασιάδης.

Με εισηγητή τον κ. Δέδε, φέραμε εδώ την εκπρόσωπο από την ΕΛΣΤΑΤ, την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Όπως και εκπρόσωπο από το Υπουργείο Εξωτερικών για να κάνουμε αυτό που κάνει η Ιταλία για παράδειγμα, όπου δίνει Προξενεία και Στατιστική Υπηρεσία της αντίστοιχης χώρας, επιμελούνται της καταγραφής το ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, ποιοι θεωρούνται Ιταλοί του εξωτερικού. Για αυτό θα έλεγα, ότι σε αυτό το πνεύμα συναίνεσης, καταρχήν, αφήστε το συναίνεσης, συνεννόησης καταρχήν, να συνεννοηθούμε γιατί είναι ένα λεπτό ζήτημα, θέλει επεξεργασία, θέλει προετοιμασία και θέλει πάνω απ’ όλα να ξέρουμε ποιοι θα ψηφίσουν.

Αυτό να είναι αποτέλεσμα μιας Επιτροπής διεθνολόγων, καθηγητών συνταγματικού δικαίου του διοικητικού δικαίου που θα ορίσουν και τα κριτήρια τα επιστημονικά, τα οποία θα κάνει αποδεκτά και η Βουλή. Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, θα ήταν σημαντικό, θεμιτό, λογικό να μην σπεκουλάρουμε, δεν λέω ότι το κάνετε εσείς ούτε ο κ. Μητσοτάκης για όνομα του Θεού, κανείς πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα ιερό, ένα θέμα που όσο το ταλανίζουμε και όταν βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση δεν κάνουμε άλλα και όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση λέμε άλλα. Το μόνο που κάνει είναι να διαρρηγνύει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μας με τον ελληνισμό του εξωτερικού.

Ο ελληνισμός έχει πραγματικά, από τα λόγια τα μεγάλα, ταλαιπωρηθεί. Κάθε φορά που πάμε έξω και τους λέμε η καρδιά της Ελλάδας κτυπάει στο Ντίσελντορφ, μετά πάμε και λέμε το ίδιο στο Τορόντο, με καρδιές που κτυπάνε δεν λύνονται προβλήματα. Μικρά, ταπεινά βηματάκια να τα κάνουμε πρώτα με μελέτη, με επεξεργασία και μετά να τα ανακοινώνουμε. Νομίζουμε πως σε αυτή την κατεύθυνση, κύριε Δημοσχάκη, όλοι και όλα τα κόμματα έχουν συμβάλλει με αυτό εδώ που έχει ψηφιστεί από όλους. Το σημείο είναι συγκεκριμένο και το έχει ψηφίσει και η ΝΔ, «προαπαιτούμενο της ψήφου των ομογενών είναι η απογραφή των ομογενών».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να πω στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. με ειλικρίνεια και με όλη την καλή διάθεση που επιβάλλεται να έχουμε σε αυτή την Επιτροπή ότι δεν έκανε κανένας κριτική στην προσφάτως κατατεθείσα πρόταση της Ν.Δ., αλλά στο γεγονός ότι στο απώτερο και στο απώτατο μεταπολιτευτικό παρελθόν δεν είχε προχωρήσει το θέμα, δεν το είχε κάνει. Καλοδεχούμενη η πρόταση της Ν.Δ., φαντάζομαι και τα άλλα κόμματα θα πουν τις θέσεις τους και θα πρέπει να πάμε επαναλαμβάνω κουραστικά, αργά, σταθερά και όχι να βιαστούμε εξαιρετικά, ώστε να πούμε ότι κάτι κάναμε. Πρέπει να κάνουμε κάτι που θα είναι προς όφελος των ομογενών και θα τους εκφράζει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δημοσχάκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Υπενθυμίζω το 2009 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε νόμο στη Βουλή και τοποθετήθηκαν τα κόμματα και τον καταψήφισαν. Ένα από τα κόμματα που καταψήφισαν τον τότε νόμο σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν και το κόμμα σας μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Δημοσχάκη, μπορεί να διαφωνούσαν στο συγκεκριμένο. Δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει δεκτό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Δημοσχάκη, μάλιστα με παρόντες φιλοξενούμενους διακρίνεται για μια χαμηλών τόνων χωρίς εξάρσεις συζήτηση. Όταν θα έρθει ο χρόνος θα το συζητήσουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως, το συζητάμε στην Ειδική Επιτροπή και η Ν.Δ. πιο μπροστά καταθέτει νόμο, καταθέτει άποψη με νόμο και μάλιστα, με υπογραφή του Προέδρου μας και περιμένουμε τον επισπεύδοντα Υπουργό, που είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι η Ειδική Επιτροπή. Στα πλαίσια αυτής της δέσμευσης που είχαμε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής επεξεργαστήκαμε το προσχέδιο νόμου, κατέστη σχέδιο νόμου, το κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος στη Βουλή των Ελλήνων και περιμένουμε τον επισπεύδοντα Υπουργό, δεν είστε εσείς επισπεύδων για να εξετάσετε το νόμο τον οποίο κατέθεσε η Ν.Δ.. Θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή στην Ολομέλεια και απ’ όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Σήμερα μας τίμησε πράγματι, όπως προείπατε, ο Υπουργός εδώ, το χαρήκαμε, αλλά όμως δεν το χάρηκαν οι Έλληνες του εξωτερικού, διότι δεν πληροφορήθηκαν από τον αρμόδιο και επισπεύδοντα Υπουργό για το δικαίωμα της ψήφου τους. Σας ευχαριστώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σκουρολιάκος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι κυβέρνηση ήσασταν, πλειοψηφία είχατε, εκτός αν δεν ήσασταν σίγουροι για τον νόμο σας και δεν τον πιστεύατε πολύ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα, όμως, θα πάμε σε μια αντιπαράθεση η οποία δεν έχει νόημα. Κύριε Δημοσχάκη, δεν με ακούσατε. Είπα ότι ψηφίσατε και εσείς και συμφωνήσατε, ότι πριν από την ψήφο των ομογενών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής των ομογενών και σε αυτό συμφωνήσατε, εκτός και αν παίρνετε πίσω την ψήφο σας.

Το λόγο έχει ο κ. Δημοσχάκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν ελληνικό διαβατήριο, που έχουν ελληνική ταυτότητα είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους. Δεν χρειάζονται δεύτερη απογραφή. Μιλάμε για συγκεκριμένους Έλληνες, που βρίσκονται εκεί, όπως είστε εσείς και εγώ.