Δημοσχάκης Αναστάσιος

Στρεμματική ενίσχυση Deminimis στους τευτλοκαλλιεργητές του 2019!!

Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 14849/15-04-2020 ΦΕΚ , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε την χορήγηση deminimis ενίσχυσης στους τευτλοπαραγωγούς για το έτος 2019.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.013.155€ & θα κατανεμηθεί σε 15.587 στρέμματα της Χώρας . Εκατό (100) περίπου τευτλοπαραγωγοί του Έβρου με 3.200 στρέμματα λαμβάνουν στήριξη συνολικού ύψους 208.000€!

Η απόφαση δίδει σημαντική ανάσα στο Νομό, δηλώνει ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο, δημιουργεί ελπιδοφόρο κλίμα στον πρωτογενή τομέα & κυρίως σε μια δυναμική καλλιέργεια αλλά πολύπαθη τα τελευταία πέντε (5) χρόνια!

Άλλωστε η τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο & στη Θράκη ήταν συνυφασμένη με την λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης στην Ν.Ορεστιάδα που αποτελεί ενεργό ‘στρατόπεδο’ στα παραποτάμια σύνορα μας !

Δυστυχώς οι παλινωδίες, οι αστοχίες & ο ερασιτεχνισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης, παρά τον συνεπή & επίμονο κοινοβουλευτικό μου έλεγχο (δείτε εδώ την τελευταία Γραπτή Ερώτηση : https://www.dimoschakis.gr/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%B3%…/ & εδώ την τελευταία Επίκαιρη Ερώτηση: https://www.dimoschakis.gr/%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%b4%ce%b9…/ ) είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή παρελκυστικών πολιτικών με στόχο την αποθάρρυνση των αγροτών & την εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας!

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά την μνημειώδη επιλογή-εναλλαγή πέντε (5) (!) αποτυχημένων διοικήσεων, πέτυχε την ουσιαστική πτώχευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) & την καταστολή της παραγωγικής διαδικασίας τεύτλων κλείνοντας τα Εργοστάσια Ζάχαρης στο Πλατύ & στην Ν.Ορεστιάδα, αφήνοντας απλήρωτους τους ήρωες παραγωγούς για την σοδειά τους που σάπισε στα χωράφια!!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥπΑΑΤ δίνει μια πρώτη ανάσα στους γενναίους καλλιεργητές που επέλεξαν την συγκεκριμένη καλλιέργεια για το έτος 2019, ενεργοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των deminimis ενισχύσεων (ήσσονος σημασίας)

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis & Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης να κερδίσουν το στοίχημα της επανεκκίνησης της τευτλοκαλλιέργειας, της επαναλειτουργίας των Εργοστασίων με πολλαπλή αξιοποίηση τους, μέσα από μια εμπνευσμένη επανίδρυση της ΕΒΖ αν ληφθεί υπόψιν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξασφαλίσει στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020 τη ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ η οποία & καταβάλλεται κατ’έτος !!