Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου

Ιδιαίτερα συμβολική συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, αναφορικά με το έργο του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου.

Συμβολική, όχι απλά γιατί αναφέρεται σε ένα σημαντικό έργο για τον Απόδημο Ελληνισμό, υψηλής σημειολογικής και πρακτικής αξίας, αλλά γιατί και, όπως ανέφερε ο έμπειρος κοινοβουλευτικός και προεδρεύων Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, είναι πρώτη φορά που δύο Βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, το ένα μάλιστα κυβερνών και το άλλο αξιωματική αντιπολίτευση, υπερασπίζονται κατά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο από κοινού ένα πραγματικά σημαντικό ζήτημα.

Σε ότι αφορά τις ομιλίες του Βουλευτή, τα σημαντικότερα σημεία ήταν τα κάτωθι:

 • Αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία με τον συνάδελφό του Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη  κατά την επίσκεψή τους ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Μόναχο της Βαυαρίας και την εκεί Ελληνική Κοινότητα, επίσκεψη δύο Βορειοελλαδιτών που πραγματοποιήθηκε με πνεύμα «Εθνικής Ομάδας».
 • Ενημέρωσε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, ένα έργο σημαντικότατο για τους Έλληνες της Γερμανίας και για το Ελληνικό Κράτος, σε πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό  επίπεδο.
 • Ειδικά σε οικονομικό επίπεδο, το έργο χρηματοδοτείται κατά 70% από το κρατίδιο της Βαυαρίας, καθιστώντας την δαπάνη που αντιστοιχεί στην Ελληνική πλευρά ιδιαίτερα συμφέρουσα. Αυτό γιατί ήδη το κράτος πληρώνει 1.2 εκ. € το χρόνο σε ενοίκια σχολικών κτιρίων, το οποίο σημαίνει πως η Ελληνική επένδυση θα αποσβεσθεί σε λίγα χρόνια.
 • Το έργο ξεκίνησε ως ιδέα το 1991 επί Κυβέρνησης Ν.Δ., προχώρησε το 2001 με την αγορά του οικοπέδου, με ευνοϊκούς όρους κατά παραχώρηση του Δήμου Μονάχου, και ουσιαστικά ξεκίνησε η ανέγερση επί προηγούμενης Κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
 • Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επετεύχθη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, γιατί ειδάλλως ο Δήμος Μονάχου έχει το δικαίωμα να ζητήσει πίσω το οικόπεδο, αλλά θα πρέπει το σχολείο να έχει ανεγερθεί εντός του 2017, με την 30ή Ιουνίου τρέχοντος έτους να ορίζεται ως χρονικό όριο για τις εργασίες σκυροδέματος.
 • Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου, με πρώτη μέριμνα την ένταξη του έργου στο ΠΔΕ και την εκταμίευση του αναλογούντος ποσού.
 • Στο κλείσιμο των παρεμβάσεών του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο ζήτημα του κάθετου οδικού άξονα της Νέας Εγνατίας, Αρδάνιο – Ορμένιο, και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του, ζητώντας ενημέρωση από τον Υπουργό.

Σε ότι αφορά τις απαντήσεις του Υπουργού, τα σημαντικότερα σημεία ήταν τα κάτωθι:

 • Ο Υπουργός απάντησε θετικά σε ότι αφορά την ένταξη του υπόλοιπου απαραίτητου ποσού για την ολοκλήρωση του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου στον Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2016, ενώ για την εκταμίευση διευκρίνισε πως πρόκειται για ζήτημα πλέον διαδικαστικό.
 • Ο Υπουργός απένειμε εύσημα στον Βουλευτή Έβρου για την πληρότητα και το ύφος των επίκαιρων ερωτήσεων του, ενώ παραδέχτηκε ουσιαστικά πως το έργο αυτό ξεκίνησε, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, το 2014 από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
 • Σε ότι αφορά τον κάθετο άξονα της Νέας Εγνατίας στον Έβρο, ο Υπουργός αρκέστηκε στην διαπίστωση ύπαρξης προβλημάτων σε μια σειρά έργων, με τον άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο να αποτελεί ένα από αυτά.

Ολόκληρη την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

One thought on “Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου

 1. Pingback: Τελικά το χάσαμε το Σχολείο Μονάχου! – The Panhellenic Post