Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για το Σημείο Εισόδου-Εξόδου Κήπων (29/07/16)

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29/7, στην Ολομέλεια της Βουλής και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ανάμεσα στον Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη αναφορικά με Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή για την λειτουργία του Σημείου Εισόδου-Εξόδου Κήπων.

Τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων του Βουλευτή ήταν τα εξής:

  • Το Σημείο Εισόδου Εξόδου των Κήπων, το οποίο φιλοξενεί πλειάδα υπηρεσιών και το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και υστερεί έναντι των συνορευόντων σε Τουρκία και Βουλγαρία
  • Βασικός στόχος είναι η διεύρυνση των διαθέσιμων ροών ελέγχου σε 5 τουλάχιστον, με δυνατότητα έως και 10 στην είσοδο και 8 στην έξοδο κατά τις εποχές με μεγάλη κίνηση.
  • Ο Υπουργός ερωτήθηκε εάν σκοπεύει να προχωρήσετε σε αναβάθμιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του Τελωνείου Κήπων και τι μέτρα και δράσεις σκοπεύει να πραγματοποιήσει, ώστε να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση της στρατηγικής θέσης της χώρας μας και ειδικά του Έβρου.
  • Παρατηρείται απαξία την Νέα Εγνατία, ένα έργο το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα του Ελληνικού Κράτους για δεκαετίες και στο οποίο πιστέψαμε οι Βορειοελλαδίτες.
  • Ταυτόχρονα, δεν γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να αναπτυχθεί πέριξ των σημείων εισόδου εξόδου με συνοριακά πάρκα ή οικονομικά «χωριά».

Ο Υπουργός από την πλευρά του παρουσίασε μια σειρά δράσεων και ενεργειών στην οποία πρόκειται να προβεί το Υπουργείο για την αναβάθμιση του Σημείου Εισόδου-Εξόδου των Κήπων και συμφώνησε για τις ανάγκες βελτιστοποίησης της εκμετάλλευσης των σημείων αυτών ανά την επικράτεια.

Ολόκληρη την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.