Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη για το Ελληνικό Σχολικό Συγκρότημα του Μονάχου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 13:00 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Αθήνας,  συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη , με τον Αν.  Τομεάρχη Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού,  Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ.  Σάββα Αναστασιάδη και τον Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη.

 Το θέμα που απασχόλησε τους τρεις άνδρες ήταν  η ανέγερση του Ελληνικού  Σχολικού Συγκροτήματος  στο Μόναχο.

 Η ιστορία της ανέγερσης  ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο ξεκινά το 2001, όταν  ο  τότε Δήμαρχος  του Μονάχου κ. Christian Ude, παραχώρησε  ένα οικόπεδο 15.000 τ.μ. , έναντι χαμηλού τιμήματος, στην κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ρήτρα επιστροφής αν δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του μέσα στο χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον  είχε συμφωνηθεί , η χρηματοδότηση για την ανέγερση του συγκροτήματος  από την γερμανική πλευρά κατά 80% .

Οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήματος ξεκίνησαν το 2008 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2015, ενώ  υπήρχε η δέσμευση να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30-06-2016.

Τον Ιούλιο του 2016, ενεργοποιήθηκε η ρήτρα επιστροφής του οικοπέδου και η κατεδάφιση των μέχρι τότε κατασκευών.

Έκτοτε η Νέα Δημοκρατία πιέζει προς κάθε κατεύθυνση , μέσω των αρμόδιων οργάνων της , έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση και να συνεχιστεί η κατασκευή του Σχολικού Συγκροτήματος στο Μόναχο.

 

Στη σημερινή συνάντηση ο Δήμαρχος Αθηναίων αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους κ.κ. Αναστασιάδη και Δημοσχάκη  για το θέμα της ανέγερσης του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες από την πλευρά του, έτσι ώστε να ανακαλέσει ο Δήμαρχος Μονάχου την απόφασή του και να συνεχιστεί η κατασκευή του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος.

Αναλυτικά η επιστολή που ενεχείρισαν οι δύο Βουλευτές στον δήμαρχο Αθηναίων:

«Πριν από λίγους μήνες η Ολομέλεια του Δήμου Μονάχου αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (78-2) την κατεδάφιση του υπό ανέγερση ελληνικού σχολικού συγκροτήματος, που θα στέγαζε τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκειο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Μια απόφαση, που όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στον Οικουμενικό Ελληνισμό και στο Ελληνικό Κράτος, συμβολικά και ουσιαστικά.

Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχαμε προβεί σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ενέργειες (επίκαιρες και γραπτές Ερωτήσεις, Αναφορές), προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα χαθεί αυτό το σημαντικό έργο για την ελληνική κοινότητα του Μονάχου, κι όχι μόνο.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα επιστροφής του οικοπέδου στον δήμο Μονάχου. Το ζήτημα είναι να δούμε μήπως μπορούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να ανατρέψουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς το Ελληνικό Σχολικό Συγκρότημα του Μονάχου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία δημιουργίας ενός κέντρου του Ελληνισμού μέσα στην «καρδιά» της Γερμανίας και μια μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική επένδυση.

Η Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τη διεύθυνση της αρμόδιας Συντονίστριας και πρώην Υπουργού, κας Ντόρας Μπακογιάννη, αποφάσισε και πρότεινε μια σειρά ενεργειών στο Προεδρείο της Βουλής.

Όπως τη συγκρότηση ad hoc διακομματικής επιτροπής και την αποστολή Βουλευτών στο Μόναχο, ώστε να ενημερωθούν ο Δήμαρχος της Βαυαρικής πόλης, οι δημοτικές παρατάξεις, η Βαυαρική κυβέρνηση, η Ελληνική Κοινότητα και οι παράγοντές της. Παράλληλα με την εκεί παρουσία των Βουλευτών θα αναδειχθεί στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και στην τοπική κοινωνία, η σπουδαιότητα κατασκευής του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιθυμούσαμε να συνεισφέρετε κι εσείς από την πλευρά σας. Θα ήταν χρηστικό να αποστείλετε μια σχετική επιστολή στον ομόλογό σας, Δήμαρχο του Μονάχου και να ζητήσετε την απενεργοποίηση της ρήτρας επιστροφής του οικοπέδου στο Δήμο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας.

Επίσης, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να ενημερώσετε και τους ομολόγους σας όλων των πρωτευουσών της Ε.Ε. με ανάλογη επιστολή, να τους ζητήσετε τη συμπαράστασή τους και να τους εξηγήσετε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αποτελεί φάρο πολιτισμού, που αντανακλά τις αξίες και τις αρχές όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής παιδείας, ώστε να πιέσουν και αυτοί, από την μεριά τους, για την υλοποίηση του.

Είμαστε σίγουροι για την ευαισθησία σας σε αυτό το θέμα και περιμένουμε από εσάς να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες, για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για την ελληνική κοινότητα του Μονάχου, αλλά και εν γένει για τον Οικουμενικό Ελληνισμό».