Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συνέντευξη στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση για το Προσφυγικό (23/10/2015)

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης της 23/10, ο Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης εξήγησε τις θέσεις του, όπως αυτές κατεγράφησαν σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος στις 23/10.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Βουλευτή είναι τα παρακάτω:

  • Οι οικογένειες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην Συρία λόγω του πολέμου είναι πρόσφυγες τους οποίους πρέπει η Δύση να βοηθήσει και αποτελούν περίπου το 65% των μεταναστευτικών ροών.
  • Το υπόλοιπο 35% αφορά οικονομικούς παράνομους μετανάστες από χώρες εν ειρήνη, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν καθίζημα στην Ελλάδα εάν οι υπόλοιπες χώρες τους επιστρέψουν σε αυτήν λόγω Συμφωνίας Δουβλίνου.
  • Ο Βουλευτής προτείνει την ίδρυση κέντρων ταυτοποίησης και μετέπειτα διαμοιρασμού σε χώρες της Δύσης στις χώρες (πραγματικής) πρώτης υποδοχής των προσφύγων, δηλαδή την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Κέντρα τα οποία θα χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Ο.Η.Ε..
  • Οι θέσεις του αυτές έχουν αποσταλεί στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ο οποίος έχει ήδη απαντήσει για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση), στον Έλληνα Επίτροπο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και στον Πρόεδρο της Ν.Δ., με επιστολές οι οποίες και έχουν κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής κατά τη συζήτηση των πρόσφατων προγραμματικών δηλώσεων.
  • Τυχόν άνοιγμα των (εκτός Ε.Ε.) χερσαίων συνόρων μας ισοδυναμεί με κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν και κίνδυνο ακόμα και ρήξης της συνοχής της Ελλάδας. Όλοι οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους.

Το οπτικοακουστικό υλικό της συνέντευξης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το άρθρο του Βουλευτή στο ΒΗΜΑ μπορείτε να το δείτε εδώ.