Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συνέντευξη στην Φωνή της Ελλάδας

Συνέντευξη παραχώρησε στον Ρ/Σ Φωνή της Ελλάδας, το πρόγραμμα της ΕΡΑ για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, σήμερα, 9/6, αναφερόμενος σε δύο ερωτήσεις που κατέθεσε χθες για δύο σημαντικούς θεσμούς που αφορούν τους Αποδήμους. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης.

  • Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Απόδημου Ελληνισμού ξεκίνησαν το 2005 και ανεστάλη η λειτουργία τους το 2014 λόγω πόρων και προς αναθεώρηση της λειτουργίας τους. Με την αλλαγή της Κυβέρνησης ξεχάστηκαν ως θεσμός.
  • Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο από το άρθρο 108, έδρα στη Θεσσαλονίκη από το 1995. Πρώτη προσπάθεια ανασυγκρότησης το 2006. Δεύτερη το 2012, όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πτώσης της Κυβέρνησης.
  • Παραμένει ακέφαλο και αδρανές. Ο Απόδημος Ελληνισμός παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στην Ελλάδα και το Ελληνικό Κράτος δεν έχει ένα συντονιστικό όργανο για την επικοινωνία με τους συλλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.
  • Πρέπει να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, ώστε να μπορέσει επιτέλους να εκπληρώσει τον σκοπό του και να ενσωματώσει καινοτόμες υπηρεσίες, ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο του Οικουμενικού ελληνισμού και για την Ελληνική γλωσσομάθεια.
  • Τα ΚΕΠ αποδήμων και το ΣΑΕ αποτελούν ένα ιδανικό δίδυμο θεσμών-υπηρεσιών για το Ελληνικό Κράτος να φέρει κοντά του τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, σε συνδυασμό με την ψήφο στους Έλληνες του Εξωτερικού.
  • Ο Βουλευτής σε σχέση με την έξαρση του τουρκικού εθνικισμού, όπως εκφράστηκε από το ζήτημα με την Αγία Σοφία, υπενθύμισε πως όπως οι Έλληνες σέβονται τα τζαμιά, έτσι και οι Τούρκοι πρέπει να σέβονται τα Χριστιανικά μνημεία.
  • Αναφορικά με υποθέσεις διαρροής παρακολούθησης ιδιωτών, τόνισε πως μόνο με εισαγγελική παραγγελία πρέπει να γίνονται οι παρακολουθήσεις και είναι ντροπή για το Κράτος αυτές να διαρρέουν.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να ακούσετε εδώ.