Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών για την Α.Μ.Θ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα το Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετείχε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης.

Ο Βουλευτής τοποθετήθηκε γενικότερα και ειδικότερα πάνω στις προοπτικές της Περιφέρειας και σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Γ. Παυλίδης. Τα βασικότερα σημεία της τοποθέτησής του ήταν τα εξής:

 • Ξεκίνησε με μια γενικότερη εισήγηση για όσους θεωρούν την Ελλάδα «μικρή», ενώ στον χάρτη, μετρώντας τις ακτές της, κατανοεί κανείς πως όταν θεωρούμε τη χώρα μας μικρή «στραβά είναι τα μάτια μας και μικρό είναι το μυαλό μας».
 • Αντίστοιχα υπερήφανος δηλώνει για τον Έβρο και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για μια περιοχή που έθρεφε για πάνω από 1000 χρόνια μια ολόκληρη Αυτοκρατορία και μπορεί, πως παρ’ όλα τα προβλήματά της, να μετατραπεί σε «Γη της Επαγγελίας».
 • Χαρακτήρισε ως πλήρη την εισήγηση του Περιφερειάρχη, τον οποίον εξήρε για την εργατικότητά του, και επικεντρώθηκε σε ορισμένα βασικά σημεία αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας.
 • Αναφέρθηκε στο πλούσιο υπέδαφος (πετρέλαια Καβάλας, ζεόλιθος Έβρου) και το ενεργειακό δυναμικό (αιολικά και γεωθερμικά πεδία) της περιοχής.
 • Τόνισε τη σημασία του Πολιτισμού και την δυνατότητα ένταξής του στο τουριστικό προϊόν, σε συνδυασμό με τον Κλασικό Τουρισμό και την Παιδεία (π.χ. Αρχαιολογικός Τουρισμός).
 • Στο πλαίσιο του Τουρισμού, αναφέρθηκε εκτενώς και στον Ιατρικό Τουρισμό, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, τα Νοσοκομεία της και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τη Ιατρική Σχολή του. Άλλωστε σχετική ερώτηση κατατέθηκε από 52 Βουλευτές της Ν.Δ. μόλις προχθές.
 • Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, τα εκτενή και ποιοτικά εδάφη της Περιφέρειας πρέπει να συνδυαστούν με την μεταποίηση και την τυποποίηση, ώστε να προσφέρουν προστιθέμενη αξία.
 • Αναφέρθηκε επίσης στην έργω κατάργηση από την Κυβέρνηση της επιδότησης του μισθολογικού κόστους κατά 12%, η οποία αποτελούσε μια τελευταία άμυνα της επιχειρηματικότητας και, μέσω αυτής της, της απασχόλησης στη μειονεκτούσα περιοχή της Α.Μ.Θ..
 • Κλείνοντας, απηύθυνε τέσσερα ερωτήματα στον Περιφερειάρχη:
  • Πόσο ευχαριστημένος είναι από την στήριξη των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους και της Κυβέρνησης στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
  • Με δεδομένο πως τα χωριά της επαρχίας και ειδικά του έβρου αργοσβήνουν, εάν μελετάει να στηρίξει την υπό ερήμωση ακριτική ύπαιθρο μέσω της προτεραιοποίησης δημιουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με την πιθανή αλλαγή του άρθρου 16 μελλοντικά, στη Θράκη και στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.
  • Σε τι ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, το οποίο έχει επανειλημμένα πληγεί τα τελευταία χρόνια.
  • Εάν η Περιφέρεια θα προβεί σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Τελωνείων σε ενέργειες αποσυμφόρησης του Τελωνείου Κήπων, ώστε να μην χαθεί το πλεονέκτημα της χρήσης της Νέας Εγνατίας Οδού ως βασικής διεθνούς μεταφορικής αρτηρίας.

Το απόσπασμα από την τοποθέτηση του Βουλευτή μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Ολόκληρη την συνεδρίαση, με την εισήγηση του Περιφερειάρχη, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.