Δημοσχάκης Αναστάσιος

Το Βυζαντινό Μεγαλείο του Κάστρου Διδυμοτείχου, “πυρήνας” οικονομικής ανάπτυξης της Πόλης των Κάστρων!

Με Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, ο Βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, μεταφέρει το προσωπικό αλλά και συλλογικό όραμα των πολιτών του Διδυμοτείχου, αυτό της αναστήλωσης/ανακαίνισης του Κάστρου της ιστορικής Πόλης.

Συγκεκριμένα στην Ερώτησή του υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του βυζαντινού μνημείου και τις ανεξάντλητες προοπτικές που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη ανάδειξή του.

Τονίζει ότι το Κάστρο των θρύλων μπορεί να αποτελέσει το τουριστικό σημείο αναφοράς που θα ‘παρασύρει’ συνδυαστικά όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός αλλά και περιμετρικά του Διδ/χου όπως οι Μεταβυζαντινές Εκκλησίες, η Παναγία Ελευθερώτρια, το Τέμενος Βαγιαζήτ, η Πλωτινόπολη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο κ.ά.

Προτείνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω ενός ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ, το οποίο ως μέσο μεταφοράς χρησιμοποιείται κυρίως από την τουριστική βιομηχανία με τρόπο ασφαλή, γρήγορο οικονομικό και οικολογικό.

Τέλος υπογραμμίζει ότι η γεωγραφική θέση του Διδ/χου & η γειτνίαση με ξένες Χώρες, η προσβασιμότητα μέσω της Νέας Εγνατίας Οδού & του Κάθετου οδικού Άξονα, αποτελούν σήμερα πρόσθετα πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης που θα συμβάλει στον κεντρικό & βόρειο Έβρο!

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: Ανακαίνιση/αναστήλωση του ιστορικού κάστρου Διδυμοτείχου Έβρου!

H ανακαίνιση/αναστήλωση του ιστορικού κάστρου Διδ/χου αποτελεί προσωπικό αλλά και συλλογικό όνειρο της τοπικής κοινωνίας, με ταυτόχρονα οικονομικά, πολιτισμικά κι εθνικά οφέλη για την περιοχή κι όχι μόνο!!

Μια ενδεχόμενη συντήρηση και ανακατασκευή του κάστρου του Διδ/χου, καθώς και μια ουσιαστική αξιοποίηση του ως τουριστικό επίκεντρο της περιοχής, θα δώσει τεράστια οικονομική ώθηση, στον κεντρικό & βόρειο Έβρο.

Ο μεγάλος Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, το 1941 ως καθηγητής του τοπικού γυμνασίου υπογράμμισε ότι το κάστρο του Διδ/χου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ακροπόλεις της Ελλάδος, ενώ είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα Βυζαντινά κάστρα-μνημεία του ελλαδικού χώρου!

Οχυρώθηκε παράλληλα με τον απέναντι (2 χιλιόμετρα) λόφο της αρχαίας Πλωτινόπολης από τον Ιουστινιανό Α’ (527-565) κι έκτοτε συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε αρκετές φορές, λόγω της καθοριστικής συμβολής που διαδραμάτιζε ως προμαχώνας της Κωνσταντινούπολης!

Η ανάδειξη του σπουδαίου βυζαντινού μνημείου θα αποτελέσει την κεντρομόλο δύναμη που θα αναδείξει όλο το πλούσιο πλέγμα αρχαιολογικών μνημείων κι ευρημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα εντός και πέριξ του Διδ/χου.

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι όπως Μεταβυζαντινές Εκκλησίες, η Παναγία Ελευθερώτρια, το Τέμενος Βαγιαζήτ, η Πλωτινόπολη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο κ.ά αναμένουν την αξιοποίηση τους προκειμένου να αποτελέσουν πολλαπλό τουριστικό προορισμό που θα αναδείξουν ιστορικά την περιοχή!

Καταθέτω ως πρόταση την ενοποίηση των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της πόλης μέσω ενός ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ!!

Ταυτόχρονα προτείνω ένα μέσο γρήγορης & ακώλυτης μεταφοράς τουριστών – επισκεπτών στα αξιοθέατα της πόλης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την τουριστική βιομηχανία!

Η οικονομική συνεισφορά του ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ των (2) δυο χιλιομέτρων μεταξύ των δυο λόφων δηλ του Κάστρου & της Πλωτινόπολης με τους ενδιάμεσους αρχαιολογικούς σταθμούς – προορισμούς θα καταστήσουν την τοπική κοινωνία, πόλο έλξης πολλών χιλιάδων τουριστών!

Θα δημιουργηθεί μια σημαντική τοπική αγορά με προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ σαν μέσο μεταφοράς είναι αθόρυβο, οικονομικό, γρήγορο, οικολογικό & δεν θα επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον προς δε, θα δώσει ταυτότητα στην πόλη!

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις και υποδομές θα καταστήσουν το Διδ/χο πρότυπο & σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Η εγγύτητα με τις υπερδουνάβιες & δυο συνορεύουσες χώρες μέσω του καθέτου οδικού άξονα αλλά και η διευκόλυνση της λοιπής Ελλάδας μέσω της Νέας Εγνατίας Οδού αποτελούν σήμερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με την προεκτίμηση του Υπουργείου Πολιτισμού, το κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 1.200.000€, ενώ το κόστος ανακαίνισης-αναστήλωσης του Κάστρου ανέρχεται σε τιμές 10ετίας στα 12 εκ.€ περίπου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Είναι στα σχέδια & στις προθέσεις σας όπως διερευνηθεί τεχνικά & δημοσιονομικά η προοπτική αναστήλωσης/ανακαίνισης του Κάστρου Διδυμοτείχου, ενός μοναδικού ξεχασμένου & αναξιοποίητου Βυζαντινού μνημείου;