Δημοσχάκης Αναστάσιος

Το ΥπΑΑΤ, προωθεί τα ζητήματα του Ν. Έβρου: Ενεργειακές Κοινότητες (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), Λιμνοδεξαμενή Σαμοθράκης, Αρδευτικό Πετάλου, Aποζημιώσεις παραγωγών, Σχέδια Βελτίωσης σε τροχιά θετικών εξελίξεων! Απάντηση του ΥπΑΑΤ

Η συνάντηση εργασίας κι ενημέρωσης που είχε πραγματοποιήσει (21/1) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αν.Δημοσχάκης, με τον ”νεοφώτιστο” Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, τους Υφυπουργούς Φ.Αραμπατζή & Ι.Οικονόμου και το αξιόλογο επιτελείο του… άρχισε ήδη να αποδίδει ”καρπούς” !

Στην εν λόγω συνάντηση, ο βουλευτής είχε ενημερώσει εκτενώς την Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τα μείζονα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα του Νομού, που άπτονται της αρμοδιότητάς του, επιδίδοντας στο τέλος αυτής σχετικό αναλυτικό ενημερωτικό υπόμνημα (βλ. αναλυτικά εδώ : https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3269692809796974)!!

Σε συνέχεια αυτής, ο βουλευτής έλαβε προχθές (9/2) εκτενή ενημέρωση από το Γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Οικονόμου, ως προς την εξέλιξη ορισμένων ζητημάτων που είχε θέσει, και τα οποία είναι τα ακόλουθα :

Ως προς την χρηματοδοτική στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων που συστήνονται από τα ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ του Έβρου και της Θράκης, προετοιμάζεται ήδη νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ & ΓΟΕΒ) και του καθεστώτος λειτουργίας αυτών, η οποία θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, ενώ έχουν ήδη μελετηθεί και οι κατατεθείσες προτάσεις του βουλευτού (https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3209342849165304).

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης, ενός χρόνιου ζητήματος που αναδεικνύει ο βουλευτής αταλάντευτα εδώ και μία πενταετία, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ευχάριστες…

Καθώς, έχει εισέλθει σε τροχιά ολοκλήρωσης η διαδικασία και αναμένεται μόνο η τελική υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης με τον ανάδοχο, βάσει των ήδη εγκεκριμένων πρόσθετων μελετών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του Πετάλου Πέπλου, εξακολουθεί να παραμένει στις προτεραιότητες της ατζέντας του Υπουργείου, καθώς βρίσκεται υπό εξέταση η ωριμότητα του φακέλου, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης!

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι για την καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων συνολικά στους παραγωγούς-πωλητές των οπωροκηπευτικών & θερμοκηπίου προϊόντων, υπάρχει θετική εισήγηση του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δρομολογηθεί , στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που είχε θέσει ο βουλευτής περί των Σχεδίων Βελτιώσεων και της διαφοροποίησης της βαθμολόγησης των Κτηνοτρόφων, η Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είναι θετική ως προς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί το καθεστώς των κτηνοτρόφων…

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, όπως αυτές θα ανακύψουν σε συνέχεια διαβουλεύσεων με τους κτηνοτροφικούς φορείς και παράγοντες της περιοχής.

Ο κοινός και διαχρονικός αγώνας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ηγεσία και τις υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να επιλύονται προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά ταυτόχρονα να προωθούνται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που βάζουν θεμέλια για την γεωργία και την κτηνοτροφία του μέλλοντος.