Δημοσχάκης Αναστάσιος

Φορολογική επίθεση της κυβέρνησης σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς!

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης που έγινε χθες (24/02) το μεσημέρι στην Κομοτηνή παραβρέθηκε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Ασφαλιστικό και Φορολογικό των αγροτών και οι συνθήκες που διαμορφώνονται με τα νέα οικονομικά μέτρα. Απογοήτευση προκάλεσε το γεγονός ότι από τους 17 Βουλευτές της Περιφέρειας παρέστησαν  μόνο οι 3 της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι υπόλοιποι… απουσίαζαν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας, δείχνοντας παράλληλα ασέβεια και περιφρόνηση προς τους αγροκτηνοτρόφους και τους αλιείς  και τις αγωνίες που βιώνουν.

Ο Βουλευτής στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει φορολογική επίθεση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.
  • Το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων που εφαρμόζει, οδηγεί στην ισοπέδωση της αγροτικής παραγωγής.
  • Η ελληνική αγροτική οικονομία αποδυναμώνεται απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, από τη στιγμή που δεν αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής.
  • Έχει αναδείξει πολλές φορές με κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στον Έβρο και τη Θράκη γενικότερα.
  • Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει στο θέμα των ζωονόσων, που έχουν συντελέσει στην καταστροφή της κτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω του θανάτωσης πολλών ζώων.
  • Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή και με τον πλέον θεσμικό τρόπο, μέσω του Προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε 9 θεσμικές δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.
  • Θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων και αλιέων, να διεκδικεί την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων και θα συνεχίσει να τους υπερασπίζεται με πίστη, αφοσίωση ,συνέπεια και αποτελεσματικότητα!
  • Φέρνει σε καλύτερο επίπεδο την προστασία της φέτας η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA), σε σχέση με ό, τι ίσχυε πριν.
  • Η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι , το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.
  • Για τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον Καναδά και στην πλειοψηφία τους είναι Έλληνες η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα», συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση «Made in Canada».

 

Αναλυτικά η ομιλία του:

 

«Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει φορολογική επίθεση άνευ προηγουμένου σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Με την πολιτική που ακολουθεί καταστρέφει ολοκληρωτικά την παραγωγή και ουσιαστικά τους οδηγεί στο χείλος της καταστροφής. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αγρότης στην Ελλάδα, που να ασχολείται με την καλλιέργεια της γης.

Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί κάποιος στις υποχρεώσεις του με την αύξηση της φορολογικής κλίμακας από το 13% στο 22% και με το συντελεστή να φτάνει και στο 45% για εισοδήματα πάνω από τα 40.000 ευρώ!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτοξεύει και τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες τριπλασιάζονται σταδιακά μέχρι το 2022. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων, που ισοπεδώνει την αγροτική παραγωγή.

Στα παραπάνω μπορεί να προσθέσει κανείς τη μηδαμινή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η ελληνική αγροτική οικονομία αποδυναμώνεται απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, από τη στιγμή που δεν αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς του Έβρου και της Θράκης τα έχω αναδείξει πολλές φορές με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου.

Όπως τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, τις καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, τους υψηλούς δασμούς από την πλευρά της Τουρκίας για τα αγροτικά μας προϊόντα, την υπονόμευση της κτηνοτροφίας με την επιβολή υψηλού ΦΠΑ 24%.

Ιδιαίτερη έμφαση έχω δώσει στο θέμα των ζωονόσων, που έχει συντελέσει στην καταστροφή της κτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω του θανάτου πολλών ζώων. Εκτός από την άσκηση του κοινοβουλευτικού, μέσω σειράς Επίκαιρων Ερωτήσεων και Γραπτών Ερωτήσεων, έκανα και πολλές παρεμβάσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Όχι μόνο προς την κατεύθυνση του Υπουργού Γεωργίας, αλλά και προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας του να προβεί σε συνέργειες για αυτό το σημαντικό θέμα και με τους ομολόγους του σε Βουλγαρία και Τουρκία.

Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τον Έβρο και τη χώρα μας, αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό επειδή η περιοχή μας αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων, που στη συνέχεια εξαπλώνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο κυνήγησα και συνεχίζω να κυνηγάω τη σωστή, επιτέλους, λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας, αλλά και την Ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο. Γιατί μόνο μέσα από την επιστήμη, μέσα από την πρόληψη και την ενημέρωση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ζωονόσους. Και αυτό πρέπει να το κοινωνήσουμε και στην Ε.Ε. που δαπανά χρήματα σε αποζημιώσεις κτηνοτρόφων.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή και με τον πλέον θεσμικό τρόπο, μέσω του Προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που θα εφαρμόσει για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα σε σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή εννέα θεσμικές δράσεις & όχι μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας για τα οποία θα αναφερθούν οι άλλοι συνάδελφοί μου της  Ν.Δ.

Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA) για τη φέτα, η οποία δημιούργησε ποικίλα σχόλια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Συμφωνία αυτή φέρνει την προστασία της φέτας σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι ήταν πριν.  Για τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον Καναδά και στην πλειοψηφία τους είναι Έλληνες η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα», συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση «Made in Canada»

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη, Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ».