Δημοσχάκης Αναστάσιος

Χαιρετισμός σε εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων Έβρου

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, απέστειλε χαιρετισμό στο Προεδρείο  των Ποντιακών Συλλόγων Έβρου που χθες (26/11) στην Αλεξανδρούπολη διοργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή:

«Ανειλημμένες μου υποχρεώσεις στον Βόρειο Έβρο με αναγκάζουν, αν και θα το ήθελα πολύ, να μην μπορώ να παραβρεθώ σε αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωσή σας.

Στον Πόντο άνθισε, για πολλούς αιώνες, ένας πολιτισμός των Ελλήνων. Ο ίδιος εκείνος πολιτισμός που κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά, την κριτική σκέψη, τη βάση της επιστήμης της έρευνας και της πολιτικής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους. Η  Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, που βασίστηκε πάνω στους στέρεους πυλώνες της Ορθοδοξίας.  Οι Πόντιοι έβαλαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ελληνική κοινωνία, κατορθώνοντας να κάνουν ορατό το στίγμα τους σε διάφορους τομείς, όπως στη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, τις επιστήμες, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική.

Από την άλλη όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει όσα υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου στο διάβα της Ιστορίας. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί στίγμα στην ιστορία της Ανθρωπότητας και δεν μπορεί να λησμονείται. Πρέπει να αφυπνίζει την Παγκόσμια Συνείδηση και να οδηγεί σ’ ένα κόσμο με περισσότερη αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό.

Πολύ περισσότερο στις μέρες μας που φαίνεται να αναβιώνει το νεοοθωμανικό όραμα, με τις προκλήσεις από Ανατολάς να είναι πλέον καθημερινές .  Οι Έλληνες ανά τον κόσμο, και ειδικότερα όσοι καταγόμαστε από τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας, οφείλουμε να μνημονεύουμε την αποτρόπαια αυτή Γενοκτονία και να αγωνιζόμαστε να μην ξεχάσει συλλογικά η Ανθρωπότητα τη βαναυσότητα με την οποία το Τουρκικό κράτος επιχείρησε να αφανίσει τον Ελληνικό Χριστιανισμό από τις εστίες των Αρχαίων Προγόνων του.

 

Η σχέση μου με το Ποντιακά  στοιχεία ήταν πάντα έντονη και ισότιμη, κι αυτό αποτυπώνεται και στη συναναστροφή μου με τους συναδέλφους Βουλευτές που έχουν Ποντιακή καταγωγή. Γι’ αυτό κι ως πρώην Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης ή ως πρώην Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας και τώρα ως Αναπλ. Τομεάρχης Εθν. Άμυνας φρόντιζα και θα φροντίζω να αναδεικνύω τα θέματα που είχαν σχέση με τον Ελληνισμό του Πόντου & όχι μόνο! Θερμά συγχαρητήρια για τη σημερινή εκδήλωση σας την οποία τιμητικά και δίκαια κοσμεί ένας άξιος επιστήμων, καθηγητής και γνήσιος Έλληνας, τον οποίο και θαυμάζω!

 

Σας ευχαριστώ»