Δημοσχάκης Αναστάσιος

Χωρίς σχέδιο και αξιολόγηση οι υποπαραχωρήσεις των 10 Λιμένων της Χώρας! Σε καθεστώς ομηρίας οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Χερσαία Ζώνη του ΟΛΑ – Ομιλία στη Βουλή

Για τις πρόσφατες κρίσεις με κομματικά κριτήρια στην ΕΛ.ΑΣ, για τον αθεράπευτο κρατικισμό με τον οποίο νομοθέτησε η Κυβέρνηση τις υποπαραχωρήσεις των λιμανιών, για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης όσον αφορά τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών εκτάσεων στην Χερσαία Ζώνη του ΟΛΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χθες (21/02) στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ ήταν ουσιαστικά μη κρίσεις των Αντ/γων, επιλεκτικές κρίσεις για τους Υποστράτηγους και εκκαθαριστικές κρίσεις στους βαθμούς του Ταξιάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντού.
  • Κρίσεις με κομματικά κριτήρια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε από την Αντιπολίτευση, ούτε από τους πολίτες, αλλά ούτε και από το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ.
  • Η Κυβέρνηση επιλέγει το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων για τα λιμάνια, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη αξιολόγησης και βιωσιμότητας.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξ/πολης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan, ανήκει σε ιδιόκτητες εκτάσεις και εκκρεμεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και φυσικά η αποζημίωση των κατόχων.
  • Το Υπουργείο οφείλει να λύσει νομοθετικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι 34 οικογένειες, ώστε να μην περιμένουν τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
  • Προέχει η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Διοικητηρίου μαζί με το Λιμεναρχείο, εντός του Λιμένος, υποχρέωση την οποία οφείλει να αναλάβει ο παραχωρησιούχος.
  • Τα άρθρα 24 και 25 του Νομοσχεδίου αποδεικνύουν την προχειρότητα της νομοθέτησης για την εισαγωγή μέσω πανελληνίων εξετάσεων στις Σχολές Αξιωματικών ,Υπαξιωματικών & Λιμενοφυλάκων Λ Σ -;Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Με το άρθρο 26 ανατίθενται ,χωρίς σχεδιασμό και μελέτη ,επιπλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα στο Λιμενικό Σώμα, που μέχρι σήμερα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία…

Δείτε την ομιλία του εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του

Θα ήθελα να αναφερθώ επ’ ολίγον για τις προχθεσινές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Λυπάμαι πολύ που δεν είναι εδώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά ελπίζω να τα ακούσει. Οι κρίσεις των αξιωματικών αποτελούν τη μεγαλύτερη κρίση του Σώματος, γιατί αποφασίζεται, πέραν του Αρχηγού του ΚΥΣΕΑ, και η υπόλοιπη ηγεσία όλων των βαθμών σε κεντρικό, περιφερειακό και νομαρχιακό επίπεδο, που θα καλύψουν τις υπηρεσίες.

Ουσιαστικά είχαμε προχθές μη κρίσεις των αντιστρατήγων, στη συνέχεια  χωρίς κενές θέσεις, είχαμε επιλεκτικές κρίσεις για τους υποστρατήγους και κυρίως δε εκκαθαριστικές κρίσεις στους βαθμούς του ταξίαρχου και του αστυνομικού διευθυντού.

Έχουμε την πολυτέλεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαίρετοι αξιωματικοί με πλούσια βιογραφικά και με ευδόκιμη διαδρομή να αποστρατεύονται «τσιμπητοί»; Κρίσεις με κομματικά κριτήρια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από τους πολίτες της χώρας, αλλά ούτε και από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί αποτελεί κεκτημένο.

Τακτοποιήσεις με κομματικά κριτήρια για την Αστυνομία έχουν παρέλθει. Εσείς, όμως, δυστυχώς, ζείτε με το παρελθόν και παρεμβαίνετε άκομψα, ακόμα και προκλητικά και σε τοπικό επίπεδο.

Και τώρα στο θέμα μας.

Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για στρατηγική αξιοποίηση των λιμένων και εσείς μιλούσατε ως ΣΥΡΙΖΑ για ξεπούλημα. Βλέπετε τώρα τον δρόμο του ρεαλισμού, αλλά δεν τολμάτε να τον διαβείτε. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα δεσμά του κρατισμού. Είστε εγκλωβισμένοι. Επιλέγετε το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων.

Για το υπόλοιπο λιμάνι, δεν σας ενδιαφέρει η αξιοποίησή του; Το μόνο που σας νοιάζει είναι να μπαλώσετε τρύπες του προϋπολογισμού; Ποιος θα έχει πλέον την ευθύνη του Λιμένα; Πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι με αυτόν;

Δυστυχώς, ολοκληρωμένη μελέτη αξιολόγησης και βιωσιμότητας δεν υπάρχει. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέδειξε εμπεριστατωμένα τα βασικά θέματα του νόμου.

Αναφέρομαι στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παρουσιάζει γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan, ανήκει σε ιδιόκτητες εκτάσεις. Εκκρεμεί πολλά χρόνια η διαδικασία απαλλοτρίωσης και φυσικά η αποζημίωση των κατόχων.

Το ανέδειξα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέτοντας από 16/11/18 κοινοβουλευτική αναφορά με τα σχετικά έγγραφα-δικαιολογητικά των τριάντα τεσσάρων κατόχων που προείπα. Στην απάντησή σας μεταθέσατε το θέμα στο ΤΑΙΠΕΔ για να βρει μία λύση.

Κύριε Υπουργέ, ιδού, το πεδίο δόξης είναι λαμπρόν. Ρυθμίστε το θέμα νομοθετικά τώρα που μπορείτε. Έχετε τα νομικά όπλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουν τριάντα τέσσερις οικογένειες τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Η ένταξη αυτών των εκτάσεων στον σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης έγινε το 2008, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με απόφαση του, χαρακτήρισε την έκταση «χερσαία ζώνη λιμένα». Δηλαδή, απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για τα 200, περίπου, στρέμματα.

Χαρακτηρίζεται μάλιστα στο σχετικό master plan, όπως προείπα, ως Τομέας Ε΄, ο οποίος είναι προαπαιτούμενος για την πλήρη αξιοποίηση του λιμένα και περιλαμβάνει ελεύθερη ζώνη, ελεύθερη έκταση, κτίριο Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τοπικό Λιμεναρχείο, εγκαταστάσεις διαλογής, χώρος πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης εμπορευματικού σταθμού και κέντρου, κτίριο νέου τελωνείου του Νομού, χώρος μελλοντικών κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ξεχωρίζω την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Διοικητηρίου του ΟΛΑ, με το Λιμεναρχείο μαζί, εντός του λιμένος. Σήμερα το κεντρικό Λιμεναρχείο είναι μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης. Αποτελεί προσβολή για το μεγαλύτερο λιμάνι στο Θρακικό Πέλαγος και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο το Λιμεναρχείο να είναι μέσα στην οικιστική περιοχή. Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω συναντήσεων με τους προκατόχους σας, ανέδειξα την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου κτιρίου μέσα στο λιμάνι. Είναι μία υποχρέωση που μπορεί να αναλάβει ο παραχωρησιούχος και πρέπει να προβλεφθεί αυτό, κύριε Υπουργέ, μέσα από τη νομοθέτηση.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στα άρθρα 24 και 25 ρυθμίζετε την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων αξιωματικών Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι την εισαγωγή τους στις σχετικές παραγωγικές Σχολές με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως μάλιστα και πριν από λίγο αναφέρατε.  Αναφωνώ: Πόσο πρόχειρη ήταν η νομοθέτηση περί πανελλαδικών εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες, όταν δεν είχε προβλεφθεί αυτό το κενό των τεσσάρων ετών που προείπατε για τους αξιωματικούς και για τα δύο-τρία χρόνια για τους υπαξιωματικούς!

Παραμένει μυστήριο, όμως, πού θα ιδρυθούν αυτές τις Σχολές. Σας είχαμε προτείνει την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκινάτε από το Σεπτέμβρη μήνα τη λειτουργία των παραγωγικών σχολών. Πού θα λειτουργήσουν; Έχετε χώρο; Έχετε εγκαταστάσεις; Εμείς σας προτείναμε και σας πρότεινε και ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης προσωρινές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία των σχολών κι έχουμε παραχωρήσει 148 στρέμματα στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Διαθέτουμε το καλύτερο πεδίον εκπαίδευσης. Γιατί δεν παίρνετε μία μεγάλη απόφαση εθνικού χαρακτήρα και να εγκατασταθούν εκεί οι σχολές, που το έχουμε πάρα πολλή ανάγκη; Εσείς, κύριε Υπουργέ, έχετε ευαισθησία και σας γνωρίσω καλώς. Σας διακρίνει και ευθυδικία. Είμαι σίγουρος ότι θα πάρετε την εύστοχη και εθνικά ωφέλιμη απόφαση.

Επίσης, με το άρθρο 26, που έχει ως τίτλο «επέκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος στους αιγιαλούς και στις παραλίες», επεκτείνετε την εδαφική αρμοδιότητα του Σώματος. Η κατά τόπον και καθ’ ύλη αρμοδιότητα, κύριε Υπουργέ,  το ξέρετε ως καλός νομικός που είστε, δεν πρέπει να αλλάζει πρόχειρα, αλλά σύμφωνα με μελέτες και μάλιστα, όταν ανακύπτουν μείζονα προβλήματα.

Παρακαλώ, καταθέστε στα Πρακτικά της Βουλής αν έχετε έγγραφο της Κατεχάκη με σύμφωνη γνώμη προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι υπογραφή της Υπουργού, διότι γνωρίζω πόσο διαβάζουν οι Υπουργοί τα νομοσχέδια τα οποία έχουν συνυπευθυνότητα. Ρωτάω αν έχετε καθαρό έγγραφο της Κατεχάκη ότι συμφωνεί προς αυτή την κατεύθυνση που νομοθετείτε.

Οι δικαστές, οι εισαγγελείς, τα δικαστήρια γνωρίζουν γενικά την εδαφική αρμοδιότητα των δύο Σωμάτων Ασφαλείας. Ουδέποτε δημιουργήθηκαν προβλήματα. Η Ελληνική Αστυνομία ασχολείται επιτυχώς μέχρι σήμερα στον χώρο αυτόν. Όποτε δημιουργήθηκαν προβλήματα, λύθηκαν από τους τοπικούς διοικητές. Αναθέσατε επιπλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα στο Λιμενικό Σώμα. Το επιθυμεί η ηγεσία του Σώματος αυτού; Τα στελέχη το επιθυμούν; Έχετε ντοκουμέντα; Καταθέσετε τα παρακαλώ στα Πρακτικά της Βουλής.

Γνωρίζετε ότι σε αυτή τη κατηγορία υπάγονται δεκαέξι χιλιάδες χιλιόμετρα αιγιαλών και παραλιών της χώρας. Έχει τους ανθρώπινους πόρους για να αστυνομεύσουν αυτοί οι αξιωματικοί, αυτό το Σώμα, αυτή τη μεγάλη ευθύνη τους αναθέτετε;  Είμαι σίγουρος ότι όταν  θα σας ζητήσουν δυνάμεις, θα τους πείτε το περίφημο και το ιστορικό «εκ των ενόντων».