Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ένας πολιτιστικός θησαυρός του Έβρου θα λάμψει όπως του αξίζει!!Καθοριστική η συμβολή και η αφοσίωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ανάδειξη του ταφικού Τύμβου της Μ. Δοξιπάρας!

Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση και την μεγάλη χαρά μου για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μ.Δοξιπάρας, με ένα έργο που θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη του Β/Έβρου!Ειδική μνεία οφείλω στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία “πίστεψε” κι εργάστηκε με αφοσίωση για την ευόδωση του έργου!

Εύσημα ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ΠΕ Έβρου!

Η Περιφέρεια Α Μ-Θ ολοκληρώνει τον οραματικό σχεδιασμό εντάσσοντας το έργο στο “Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α Μ & Θ – ΕΣΠΑ 2014-2020”, προβλέποντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για το έργο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχα πραγματοποιήσει με την Υπουργό στις 22/12/2020 (βλ.https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3195157703917152) με αντικείμενο όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Νομού μας, είχαν συζητηθεί οι λεπτομέρειες των πρόσφατων εξελίξεων στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και της χρηματοδότησης!

Παράλληλα είχα επισημάνει ότι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σοβαρές υποδομές και προοπτική επισκεψιμότητας προϋποθέτει αξιοπρεπή οδική πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο!

Αυτό σημαίνει ότι είναι αδήριτος ανάγκη η ανακατασκευή/βελτίωση του οδικού δικτύου που θα ενώνει χωρίς προβλήματα τους οικισμούς Βάλτο & Μικρής Δοξιπάρας.

Η Υπουργός είχε συμφωνήσει ότι με συναπόφαση με τον τοπικό Δήμο θα θέσουν το ζήτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών σε επίκαιρο χρόνο!!

Η αξιοποίηση του σπουδαίου Ταφικού Τύμβου της Μ.Δοξιπάρας υπήρξε αντικείμενο και της διερευνητικής συνάντησης μου (10/02/2020) με τον πρόεδρο Τ.Κατσίπο & τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Α.Γιάνναρη καθώς & με άλλα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου Εταιρειών & Οργανισμών των Κτιριακών Υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου !! https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/2404057589693838Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν παράλληλα μια σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που ξεκίνησαν από το 2015 με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης (βλ.https://www.dimoschakis.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce…/) καθώς και στην συνέχεια (2017) με Γραπτή Ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείο Πολιτισμού της απελθούσας κυβέρνησης http://www.dimoschakis.gr/ταφικός-τύμβος-μ-δοξιπάρας-ένας-θησαυ/.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Ν.Ορεστιάδας και του Δημάρχου της πόλης, ο οποίος δεν εγκατέλειψε το όραμα, παρόλες τις δυσκολίες επί σειρά ετών, κι επέμεινε για την ευτυχή κατάληξη!!!

Το νέο σύγχρονο μουσείο, όχι μόνο θα προστατεύει τα σπουδαία ευρήματα του Τύμβου, αλλά παράλληλα θα θέσει σε περίοπτη θέση τον Β/Έβρο και τον Δήμο Ν.Ορεστιάδας εντός του πολιτιστικού χάρτη της ΠΑΜ-Θ!!