Δημοσχάκης Αναστάσιος

Αναγκαία η πολύπλευρη στήριξη της περιοχής Δαδιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 14/9, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας. Αν. Δημοσχάκης προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Τουρισμού καθώς και το Υπουργείο Παιδείας.

Στο επίκεντρο της Ερώτησης βρίσκονται μια σειρά προτεινόμενων μέτρων στήριξης, οικονομικού χαρακτήρα αλλά και σε επίπεδο υποδομών και πρόληψης καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή της Δαδιάς-Λευκίμης,  η οποία επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο & άφησε το αποτύπωμά της στο διεθνώς μοναδικής αξίας οικοσύστημα.

Μεταξύ άλλων ο Βουλευτής επανέρχεται στην αναγκαιότητα σύστασης μεταδευτεροβάθμιας σχολής Υλοτόμων εντός του Δήμου Σουφλίου όπως έχει αναδείξει ήδη με Γραπτή Ερώτηση (21/04/2021) σε συνέχεια της από 26/04/2021 (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3523465104419742) συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό!!

Ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ως επίκαιρη και την πρότασή του να καταστεί ο Νομός Έβρου πρότυπο εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» και εφαρμογής των σχεδίων έκτακτης ανάγκης ΠΣΕΑ, όπως ήδη  ανέδειξε μέσω της υπ’αριθμ.6525 20/7/2022 Γραπτής Ερώτησης προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (βλ https:/www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12027271.pdf).

Στο πλαίσιο της Γραπτής Ερώτησης ο βουλευτής συνυποβάλλει συνημμένα τις επιστολές του Δημάρχου Σουφλίου και του Κοινοτάρχη Δαδιάς, επισημαίνοντας ότι εκφράζουν το συλλογικό αίσθημα της περιοχής ενώ παράλληλα αποτελούν πολύτιμη δεξαμενή καινοτόμων και πρωτοποριακών προτάσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση των πολυεπίπεδων συνεπειών της ως άνω κρίσης αλλά και της πρόληψης μελλοντικών παρομοίων κρίσιμων περιστατικών.. κ.ά 

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η πολύπλευρη στήριξη της περιοχής Δαδιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2022

Η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 21η Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς-Λευκίμης αφάνισε δασικές εκτάσεις & απείλησε παρακείμενους οικισμούς επί επτά (7) συνεχείς ημέρες, αφήνοντας το θλιβερό αποτύπωμά της με απώλεια το 23% της προστατευόμενης από το πρόγραμμα NATURA2000 περιοχής.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδρασε, δια των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, αστραπιαία διαθέτοντας μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης στην μάχη της κατάσβεσης, με αποκορύφωμα την επιτόπια παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη καθώς και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ.Αμυρά.

Η παρουσία τους, στην δοκιμαζόμενη περιοχή μας, υπήρξε υψίστης σπουδαιότητας τόσο για την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης όσο και για την επόμενη μέρα της μεγάλης καταστροφής, η οποία αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την αποτροπή παρόμοιων κρίσεων.

Η περιοχή της Δαδιάς χρήζει μια σειρά μέτρων υποστήριξης για να γιατρέψει τις πληγές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα όπως παρατίθενται αναλυτικά και σε σχετική επιστολή του Δήμου Σουφλίου καθώς και της Κοινότητας Δαδιάς (επισυνάπτονται).

Η ίδρυση μεταδευτεροβάθμιας σχολής υλοτόμων στην περιοχή, όπως έχω αναδείξει ήδη με Γραπτή Ερώτηση (βλ. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11647956.pdf) σε συνέχεια της από 26/04/2021 (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3523465104419742) συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό αναδεικνύεται πλέον επίκαιρη από ποτέ.

Η άσκηση ορθής διαχείρισης του φυσικού πλούτου, η καταστολή της άναρχης υλοτόμησης, η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταρτιζομένων στις ορθές πρακτικές της υλοτομίας, όχι μόνο θα αναβαθμίσει τον εκπαιδευτικό χάρτη της περιοχής αλλά θα συμβάλει κυρίως στην πρόληψη πυρκαγιών.

Ταυτοχρόνως η πρότασή μου να καταστεί ο Νομός Έβρου πρότυπο εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» και εφαρμογής των σχεδίων έκτακτης ανάγκης ΠΣΕΑ όπως ήδη  ανέδειξα μέσω της υπ’ αριθμ.6525 20/7/2022 Γραπτής Ερώτησης προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (βλ https:/www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12027271.pdf) προβάλει ως αδήριτη ανάγκη για το μέλλον τόσο της Δαδιάς αλλά και όλου του Νομού ο οποίος πλήττεται ετησίως από καταστροφικά φαινόμενα.

Η προστασία του Δάσους Δαδιάς προαπαιτεί την πλέον σύγχρονη προσέγγιση με μέτρα φυσικής, τεχνητής, ηλεκτρονικής & ηλεκτρικής προστασίας προκειμένου να προλαμβάνονται τα φαινόμενα πυρκαγιάς καθώς και να επιτυγχάνεται η έγκαιρη κατάσβεση αυτών.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, που επιχειρούν με αυξανόμενη ένταση να παραβιάσουν τα σύνορά της Χώρας μας και να κινούνται προς την ενδοχώρα, διέρχονται από το δάσος της Δαδιάς, όπου καταφεύγουν στο απαραίτητο άναμμα φωτιάς, είτε για θέρμανση είτε για την παρασκευή- ψήσιμο  γεύματος (φέρουν πάντα μαζί τους εφόδια & τρόφιμα που χρήζουν θερμικής επεξεργασίας).   

Με Γραπτή Ερώτηση μου επίσης συνυποβάλλονται οι επιστολές του Δημάρχου Σουφλίου και του Κοινοτάρχη της Δαδιάς, οι οποίες εκφράζουν το συλλογικό αίσθημα της περιοχής ενώ παράλληλα αποτελούν πολύτιμη δεξαμενή πρωτοποριακών προτάσεων, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση των πολυεπίπεδων συνεπειών, αλλά και θα συντελέσουν στην πρόληψη μελλοντικών παρομοίων κρίσεων με ταυτόχρονη ανάπτυξη της ευαίσθητης περιοχής..

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

  1. Προτίθεστε να εξετάσετε την Εισήγηση μου περί σύστασης Μεταδευτεροβάθμιας Σχολής Υλοτόμων στο Σουφλί ώστε η περιοχή της Δαδιάς/Λευκίμης να αποτελέσει εκπαιδευτικό τους  πεδίον & όχι μόνο;
  2. Προτίθεστε να εξετάσετε την πρότασή μου ώστε να καταστεί ο Νομός Έβρου πρότυπο εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» με προαπαιτούμενο φυσικά την αποθεραπεία -αντιμετώπιση των εγγενών προβλημάτων του Νομού…που ‘συμμετέχουν’ σε ποσοστό στις πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ απειλές/κρίσεις;
  3. Προτίθεστε να αναβαθμίσετε την προστασία του μοναδικού Δάσους Δαδιάς/Λευκίμης με τα πλέον σύγχρονα μέτρα φυσικής, τεχνητής, ηλεκτρονικής & ηλεκτρικής προστασίας χωρίς φυσικά να διαταράσσεται ο πληθυσμός του Εθνικού Δρυμού κ.ά;

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις επιστολές εδώ :

και εδώ :