Δημοσχάκης Αναστάσιος

Διετής…ανάσα για τους 950 περίπου Εβρίτες αγρότες, ενταγμένους στο Μέτρο 11 για τις Βιολογικές καλλιέργειες του 2017. Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη.

Ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, γνωστοποίησε και γραπτώς το αίτημα των αγροτών του Νομού Έβρου αναφορικά με τη διετή παράταση της Δράσης 11.1.1 ”Ενισχύσεις για την μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία” της πρόσκλησης του Μέτρου 11 “Βιολογικές καλλιέργειες” που εκδόθηκε το 2017 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Στην επιστολή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι 950 αγρότες του Έβρου επέλεξαν το 2017 εν μέσω αντίξοων συνθηκών να επενδύσουν στην βιολογική καλλιέργεια, παρ’ όλη την ολιγωρία και την αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία ο υπογράφων στηλίτευσε με κοινοβουλευτικές ενέργειες.

Η επί πλέον παράταση των δύο ετών είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες του Έβρου, προκειμένου να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να μην ακυρωθούν οι κόποι και οι προσπάθειες της προηγούμενης τριετίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή πηγή της χρηματοδότησης μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το Μέτρο 11, λόγω των υπερδεσμεύσεων που εξ’ ορισμού δημιούργησε, αλλά και το πρόγραμμα-γέφυρα μεταξύ του τρέχοντος και του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής προσβλέπει ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα στηρίξει το αίτημα το όποιο έχει προωθηθεί επίσης κι από την Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων εκπροσωπώντας 7000 αγρότες σε όλη τη Χώρα, εκ των οποίων 1440 στην ΠΑΜΘ.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή :

ΘΕΜΑ : Στήριξη των ενταγμένων παραγωγών του Έβρου στη Βιολογική Γεωργία βάσει του Μέτρου 11 του 2017 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια τηλεφωνικών ενημερώσεων, σας διαβιβάζω συνημμένα την επιστολή του συντοπίτη μας & Συμβούλου Αγροτικών Επιχειρήσεων Άγγελου Τσαλκίδη με την οποία αιτείται να δοθεί διετής παράταση στη Δράση 11.1.1 ”Ενισχύσεις για την μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία” της πρόσκλησης του Μέτρου 11 “Βιολογικές καλλιέργειες” που εκδόθηκε το 2017 στο πλαίσιο του Π Α Α 2014-2020.

Οι εννιακόσιοι πενήντα (950) περίπου αγρότες του Έβρου, παρά την αβεβαιότητα του 2017 & τις δύσκολες τότε οικονομικές συνθήκες με αυτουργό την αδιάφορη τότε κυβέρνηση, εγκατέλειψαν τη συμβατική καλλιέργεια και εντάχθηκαν στις διαδικασίες βιολογικής καλλιέργειας!!

Μάλιστα, κατά το παρελθόν μέσω κοινοβουλευτικών μου ενεργειών είχα αναδείξει την κατάφωρη αδικία που είχαν υποστεί οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από την απελθούσα κυβέρνηση, πιστώνοντας ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό το οποίο αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί.

Η επί πλέον παράταση των δύο ετών είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα βιολογικά τους προϊόντα στην αγορά και να μην ακυρωθεί η καλλιεργητική προσπάθεια της προηγούμενης τριετίας!

Πηγή της χρηματοδότησης για την παράταση μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το Μέτρο 11, λόγω των υπερδεσμεύσεων, που εξ’ ορισμού δημιούργησε αλλά και το πρόγραμμα-γέφυρα μεταξύ του τρέχοντος και του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να στηριχθεί η βιολογική γεωργία και ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος συνιστά την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης του ακριτικού Έβρου!

Θα αποτελέσει ήττα και πισωγύρισμα η επιστροφή των αγροτών μας στην συμβατική γεωργία μετά από την διάθεση πολύτιμου χρόνου & επένδυσης σημαντικού χρήματος!

Άλλωστε στην βιολογική καλλιέργεια, ανάλογα με το είδος αυτής απαιτείται χρόνος απόδοσης, ανταποκρινόμενοι μάλιστα στη ζήτηση της κοινωνίας για χρήση φιλικών & απαραίτητων προϊόντων προς το περιβάλλον γεωργικών & κτηνοτροφικών πρακτικών και όχι μόνον…

Το αίτημα έχει προωθηθεί επίσης κι από την Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, καθώς αφορά σε 7000 περίπου συμμετέχοντες αγρότες πανελλαδικά, ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ενταγμένοι 1440 περίπου αγρότες.