Δημοσχάκης Αναστάσιος

”Ενεργοποίηση” των ευρωπαϊκών μηχανισμών πρόληψης & καταπολέμησης για την αντιμετώπιση των παράνομων αεροψεκασμών της Τουρκίας!! Αποστολή επιστολής

Σε συνέχεια της Γραπτής Ερώτησης προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Προστασίας του Πολίτη που κατέθεσε (17/6/2021) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α Αν.Δημοσχάκης, (βλ. εδώ https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3669051353194449) προέβη σε νέα παρέμβαση αναδεικνύοντας την παράνομη πρακτική των αεροψεκασμών των καλλιεργήσιμων εκτάσεων (ορυζώνες) στην γειτονική Τουρκία.

Με την επιστολή του, γνωστοποίησε στους Ευρωβουλευτές της Ν.Δ καθώς και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ.Σχοινά, όπως είχε δεσμευτεί, για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η διενέργεια των παράνομων αεροψεκασμών της υπό ένταξη γειτονικής Τουρκίας.

Όπως επισημαίνεται, το συγκεκριμένο φαινόμενο κλιμακώνεται το πρόσφατο χρονικό διάστημα κυρίως στην περιοχή Πέταλο Πέπλου Φερών, & της παρακείμενης Γεμιστής, όπου ο βουλευτής έκανε αυτοψία σε συνέχεια σχετικής επιστολής που του έστειλε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πέπλου (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3659124134187171)

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Ν.Έβρου, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική επικράτεια.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να απειλείται αφενός η δημόσια υγεία και αφετέρου η αποδοτικότητα των καλλιεργειών της περιοχής.

Τονίζει δε ότι τα προϊόντα της περιοχής ενδέχεται να αξιολογηθούν ως μη αποδεκτά προς εξαγωγή λόγω των συγκεκριμένων κατάλοιπων, που ενδέχεται να εντοπιστούν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους τον τελωνειακών αρχών στις Χώρες υποδοχής.

Ο βουλευτής ζητά από τους Ευρωβουλευτές να ενεργοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς πρόληψης & καταπολέμησης του φαινομένου, καθώς και καταβολής αποζημίωσης των πληττόμενων αγροτών.

Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή :

Οι παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου αποτελούν από τα ευφορότερα μέρη της Χώρας μας, πηγή πολύτιμων αγροτικών προϊόντων, πολλά εκ των οποίων προορίζονται για εξαγωγές.

Δυστυχώς η γειτονική Χώρα Τουρκία επιδίδεται σε παράνομους αεροψεκασμούς στους ορυζώνες που εκτείνονται από την άλλη πλευρά του ποταμού Έβρου, με ορμονικά φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ε.Ε!!

Το συγκεκριμένο φαινόμενο κλιμακώνεται το πρόσφατο χρονικό διάστημα κυρίως στην περιοχή Πέταλο Πέπλου Φερών, & της παρακείμενης Γεμιστής, όπου πραγματοποίησα αυτοψία σε συνέχεια σχετικής επιστολής που μου έστειλε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πέπλου (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3659124134187171)

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική επικράτεια, ωστόσο η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα απαγορευμένα & ορμονικά φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Στις 17/06/2021 προχώρησα στην κατάθεση της υπ’αριθμ. 7364 Γραπτής Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Προστασίας του Πολίτη (επισυνάπτεται) προκειμένου να γνωστοποιήσω το γεγονός, προτείνοντας ταυτόχρονα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης του φαινομένου.

Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, ενώ συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’επέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που σχετίζονται με τον όγκο παραγωγής.

Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας να αξιολογούνται ως μη αποδεκτά προς εξαγωγή λόγω των συγκεκριμένων κατάλοιπων, που ενδέχεται να εντοπιστούν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους τον τελωνειακών αρχών στις Χώρες υποδοχής.

Σας γνωστοποιώ το φαινόμενο και τις ενέργειες μου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί πρόληψης & καταπολέμησης του φαινομένου, καθώς κι αποζημίωσης των αγροτών που πλήττονται από αυτό.