Δημοσχάκης Αναστάσιος

Εξοντωτικές κυρώσεις του ΥπΑΑΤ, «γονατίζουν» οικονομικά τους αγρότες για το πρόγραμμα δασώσεων – Κατάθεση Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις εξοντωτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους αγρότες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα δάσωσης γεωργικών εκτάσεων με την υπ αρίθμ. 103/4-1-2017 του Υπουργείου.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν, σχετικά με την απόφαση του 2001,  ο αγρότης σε περίπτωση παρατυπίας καλείται να επιστρέψει τα χρήματα και για την εποχή που εφάρμοζε ορθώς τον κανονισμό της δάσωσης!

Γεγονός που θα οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωσή του, καθώς είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτών των κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 αγρότες στον Έβρο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των δασώσεων (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α).

Να θυμίσουμε ότι με την προηγούμενη απόφαση του ΥπΑΑΤ, το 2001, οι οικονομικές κυρώσεις επιβάλλονταν από το έτος διαπίστωσης της οποιαδήποτε παρατυπίας.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν θα προχωρήσει στη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, για να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί, κι αν εφόσον αυτή γίνει τι θα κάνει με τα άδικα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους αγρότες για τα έτη που δεν είχαν παρατυπήσει.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Στο «στόχαστρο» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται οι αγρότες – επενδυτές που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα δάσωσης γεωργικών εκτάσεων. Κι αυτό γιατί με την  υπ αρίθμ. 103/4-1-2017 απόφαση σχετική με την 2η τροποποίηση της αρ. 800/16.01.2015 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής <<Ενισχύσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 221 πρώτη δάσωση γαιών  του ΠΑΑ 2007-2013>> επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, που αδυνατούν να πληρώσουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, με την προηγούμενη απόφαση του ΥπΑΑΤ, του 2001 και συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμό 90061/1229 οι οικονομικές κυρώσεις επιβάλλονταν από το έτος διαπίστωσης της οποιαδήποτε παρατυπίας.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2017, υπογραμμίζεται ρητώς  ότι σε περίπτωση παρατυπίας «ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό της συνολικής ενίσχυσης που του έχει καταβληθεί για το εν λόγω αγροτεμάχιο τα προηγούμενα έτη προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους».

Το παράδοξο είναι ότι ο αγρότης καλείται να επιστρέψει τα χρήματα και για την εποχή που εφάρμοζε ορθώς τον κανονισμό της δάσωσης!

Το γεγονός αυτό έχει «γονατίσει» οικονομικά τους αγρότες, καθώς έχουν εξαντληθεί από τα υπερβολικά φορολογικά βάρη και δεν αντέχουν επιπλέον επιβαρύνσεις και μάλιστα παντελώς άδικες…

Και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προχωρήσετε σε τροποποίηση της σχετικής απόφασής, η οποία θα αποπνέει πνεύμα δικαίου…

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 αγρότες στον Έβρο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των δασώσεων (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α).

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Θα τροποποιήσετε την υπ αρίθμ. 103/4-1-2017 απόφαση, για να μην πληρώνουν εξοντωτικά πρόστιμα οι αγρότες, ακόμα και για το διάστημα που τηρούσαν τους όρους ένταξης στα προγράμματα δάσωσης;
  2. Εφόσον προχωρήσετε στην απαραίτητη τροποποίηση τι θα κάνετε με τα άδικα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους αγρότες για τα έτη που δεν είχαν παρατυπήσει; Θα τα σβήσετε ή θα αναγκαστούν να τα πληρώσουν;