Δημοσχάκης Αναστάσιος

Επαναλειτουργία των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) που είναι κλειστά λόγω COVID 19. Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης

Με Γραπτή Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη (Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας) και τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης αναδεικνύει & πάλι το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας των ΚΑΠΗ στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά της υγειονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση στον Έβρο λειτουργούν 21 ΚΑΠΗ (Δήμος Ν.Ορεστιαδος 15, Δήμος Σουφλίου 2, Δήμος Διδυμοτείχου 1, Δήμος Αλεξανδρούπολης 3), εντός των οποίων τα υπάρχοντα κυλικεία αναλαμβάνουν ιδιώτες μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Η λειτουργία τους ανεστάλη στις 9/3/2020 στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας κι από τότε δεν ξανά λειτούργησαν, παρά τα μέτρα χαλάρωσης που αποφασίστηκαν για την εστίαση κάθε μορφής & κατηγορίας.

Στον Έβρο τα περισσότερα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) βρίσκονται σε οικισμούς με λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους κι αποτελούν σημαντικούς χώρους παροχής φροντίδας (παρουσία νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.ά,) αλλά και κοινωνικοποίησης.

O βουλευτής θέτει το ζήτημα της απώλειας εσόδων & αναπλήρωσης μέρος αυτών, αλλά & επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ, τόσο για λόγους οικονομικής επιβίωσης τους, όσο και για λόγους δημόσιας υγείας των ηλικιωμένων θαμώνων που έχασαν την κατεύθυνση & τον καθημερινό προορισμό τους…

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

1. Υπουργό Οικονομικών, Χ.Σταϊκούρα

2. Υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη

3. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη/Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μ.Χρυσοχοϊδη/ Ν.Χαρδαλιά

4. Υπουργό Υγείας, Β.Κικίλια

Θέμα: Επαναλειτουργία των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) που είναι κλειστά λόγω COVID 19

Η κυβέρνησή μας προχώρησε με αποτελεσματικότητα στην λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η εστίαση κάθε μορφής & κατηγορίας!!

Υπό την σκέπη των κατά τόπους Δήμων λειτουργούν τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), παρέχοντας υπηρεσίες στους ηλικιωμένους θαμώνες τους, με ταυτόχρονη παρουσία ή επίσκεψη νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.ά όταν απαιτείται.

Στον Έβρο λειτουργούν 21 ΚΑΠΗ (Δήμοι: Ν.Ορεστιάδας 15, Σουφλίου 2, Διδυμοτείχου 1, Δήμος Αλεξανδρούπολης 3), εντός των οποίων τα υπάρχοντα κυλικεία λειτουργούν υπό την ευθύνη ιδιωτών όπως αυτοί αναδεικνύονται μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Η λειτουργία των κυλικείων ανεστάλη στις 9/3/2020 στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας κι από τότε δεν επαναλειτούργησαν, παρά τα κατά καιρούς μέτρα χαλάρωσης που αποφασίστηκαν για την εστίαση.

Η λειτουργία των εν λόγω κυλικείων αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι με μισθό αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς εισόδημα και με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις ενεργές.

Στον Έβρο τα περισσότερα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) βρίσκονται σε οικισμούς με λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους κι αποτελούν σημαντικούς χώρους παροχής φροντίδας (παρουσία νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κλπ,) αλλά και κοινωνικοποίησης.

Δυστυχώς οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών έχασαν το μοναδικό, σε πολλές περιπτώσεις, σημείο αναφοράς όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο της υγείας τους (π.χ. έλεγχος αρτηριακής πίεσης – ζακχάρου, εμβολιασμοί) αλλά και τον χώρο όπου συναναστρέφονται με τους συνομήλικους λοιπούς θαμώνες. Αυτό προκαλεί κινδύνους αλλά και καταθλιπτικά σύνδρομα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σταδιακά αίρονται τα μέτρα προστασίας κατά του COVID 19 και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εστίαση και το εμπόριο, ερωτάσθε:

Εντάσσεται στον προσεχή σχεδιασμό της κυβέρνησης η επαναλειτουργία των κυλικείων των ΚΑΠΗ;

Τι οικονομικά μέτρα θα λάβετε για απώλεια εισοδήματος από τους εν λόγω επαγγελματίες;