Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η ανθεκτικότητα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος & η έμπρακτη αλληλεγγύη, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων!! Τοποθέτηση στην Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων

Στη συνεδρίαση (16/2) της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με το Προεδρείο & τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Πορτογαλίας, ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αν.Δημοσχάκης, ως αντιπρόεδρος αυτής, υπογράμμισε ότι οι σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας καθώς και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, επιβάλλουν την εμπέδωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ενότητας!Ειδικότερα ανέφερε τα εξής :

Η φίλη χώρα Πορτογαλία, ανέλαβε για το πρώτο εξάμηνο του 2021 την κυλιόμενη Προεδρία της Ε.Ε και οι προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει στην ατζέντα της, ”συμπλέουν” με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης!

Οι συντονισμένες ενέργειες και η στήριξη των κρατών-μελών της Ένωσης, μέσω ενός πλέγματος μέτρων,υπό την σκιά της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, κρίνονται απαραίτητες!

Η κυβέρνηση μας εφαρμόζει μία αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, κάτι που αποτυπώνεται στην έντονη μείωση των μεταναστευτικών ροών και στην αύξηση των επιστροφών.

Ωστόσο, απαιτείται μία από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, όπως απεδείχθη τον περασμένο Μάρτιο στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, όπου η Τουρκία εξαπέλυσε ιδιότυπη πολιορκία!

Υπογράμμισε επίσης ότι η προάσπιση και η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα με την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα επιτύχει την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών της ΕΕ!

Συνάμα, σημαντικές είναι και οι δράσεις για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή οικογένεια πρωτοπόρος στην κλιματική δράση!

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, κρίνεται σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω ο διεθνής ρόλος της Ένωσης στην παγκόσμια σκακιέρα τόσο με την συμμετοχή στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ΠΟΕ, όσο και με τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες!

Τέλος, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ενταξιακή πορεία χωρών της σκακιέρας των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση τήρησης των συμφωνιών!!

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την τοποθέτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=zq4SgSSad-I&t=2s