Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η αποσυμφόρηση των φυλακών απαιτεί τολμηρές & οραματικές πολιτικές…χωρίς εκπτώσεις & παραγραφές ποινών!! Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την πάταξη της εγκληματικότητας!!

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη χθες (3/6) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη & Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε αυτή υπογραμμίζεται ότι την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, η εγκληματικότητα βρήκε πρόσφορο έδαφος και ”άνθισε”, λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας που επέβαλε η εμμονική Ελλάδα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αφήνοντας ελεύθερους σκληρούς κακούργους οι οποίοι συνέχισαν την έκνομη δράση τους!!

Η σημερινή κυβέρνηση, με τις κεντρικές υπηρεσίες και με τους αρμόδιους οργανισμούς, επιδιώκει να διασφαλίσει την ευνομία, την ευταξία και την Ειρήνη στην κοινωνία, αφήνοντας στο παρελθόν την μελανή σελίδα που έγραψε η απελθούσα κυβέρνηση, αναφορικά με την προστασία της κοινωνίας & των πολιτών!!

Ο Βουλευτής, στο πλαίσιο της ομιλίας του (9/12/2020) στη Βουλή των Ελλήνων επί του Σ/Ν του Υπ. Προστασίας του πολίτη αναφορικά με τις ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, κατέθεσε χρήσιμες προτάσεις, τις οποίες είχε αναδείξει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο (βλ. εδώ: https://www.dimoschakis.gr/%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce…/) και τις καταθέτει εκ νέου με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία!!

Προτείνεται, η καθιέρωση του θεσμού κοινωνικής εργασίας για τα ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η εξαγωγή εγκληματιών κατόπιν σύναψης διμερών συμβάσεων με κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κενές θέσεις κράτησης & προσφέρονται στο πλαίσιο οδηγίας της Ευρώπης με έξοδα της χώρας μας!!

Επίσης η σύναψη συμφωνιών δικαστικής, σωφρονιστικής και αστυνομικής συνεργασίας με τρίτες χώρες απευθείας μέσω της Ελλάδας ή μέσω της ΕΕ από αυτές που χαρακτηρίζονται υψηλού ενδιαφέροντος αν ληφθεί υπόψιν ότι το 70% των κρατουμένων μας σήμερα είναι αλλοδαποί…

Με την προτεινόμενη αποσυμφόρηση εκτιμάται ότι το οργανωμένο διεθνές & σκληρό έγκλημα θα αλλάξει την έδρα του από τη χώρα μας σε άλλη νέα έδρα που κατά τη σχεδίαση τους αποτελεί ιδανικό εναλλακτικό εγκληματικό προορισμό…

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

ΠΡΟΣ : 1.Υπουργείο Δικαιοσύνης 2.Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 3.Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ : ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ & ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

Προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας της σημερινής κυβέρνησης, είναι η διασφάλιση της ευνομίας, της ευταξίας και της ασφάλειας με ειρήνη στην Ελληνική κοινωνία.

Το Ν/Σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που τέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις 9/12/2020, αναφορικά με την σωφρονιστική νομοθεσία, αποτέλεσε μία έμπρακτη προσπάθεια πάταξης της εγκληματικότητας, η οποία ”άνθισε” κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιχείρησαν την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά σημαιοφόρος είναι η απελθούσα Κυβέρνηση, μέσα από απλόχερες και γαλαντόμες εκπτώσεις και παραγραφές ποινών φυλάκισης σε κακούργους, με τους δυο χαριστικούς νόμους της!!

Το αποτέλεσμα ήταν να ξαναγυρίσουν στον ‘τόπο του εγκλήματος με πτυχία’ και να διαπράξουν πλέον σκληρότερα και ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος αθώων συμπολιτών μας.

Είχα τονίσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, ότι η αποσυμφόρηση μπορεί να επιτευχθεί με τολμηρές και οραματικές πολιτικές.

Όπως είχα υπογραμμίσει και από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της ομιλίας μου επί του προαναφερθέντος ν/σ, προτείνεται η καθιέρωση του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα, αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι να μην φέρουν τα αδικήματα αυτά χαρακτήρα βίας, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, προσβολής ανηλίκων κλπ., αλλά συνήθως να οφείλονται σε οικονομική δυσπραγία και εν γένει όχι σε εγκληματική ροπή της προσωπικότητας του δράστη.

Επίσης, προτείνεται μέσω της σύναψης διμερών συμβάσεων με κράτη-μέλη της Ε Ε όπως είναι οι Βαλτικές Χώρες, η Ολλανδία -και όχι μόνο- που διαθέτουν κενές θέσεις κράτησης, προκειμένου οι εγκληματίες – εφ’ όσον οι υποθέσεις τους τελεσιδικήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης- να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε σωφρονιστικά καταστήματα αυτών με έξοδα του Ελληνικού Κράτους!!

Επιπροσθέτως θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί και η δημιουργία μικτού φορέα με την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) τομέα για την εξασφάλιση θέσεων κράτησης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά με συνεπή και ουσιαστική εποπτεία από τις Δικαστικές & Εισαγγελικές Αρχές.

Η σημερινή κυβέρνηση με τις κεντρικές υπηρεσίες και με τους αρμόδιους οργανισμούς, επιδιώκει από την πρώτη στιγμή και σταδιακά πετυχαίνει, να αναπληρώσει το κενό μιας ολόκληρης κυβερνητικής περιόδου…

Επιδιώκει μέσα από τους θεσμούς επιβολής του νόμου τον έλεγχο όλων αυτών που ασκούνται στη βία και στο σκληρό έγκλημα..

Προκειμένου να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, αποτρέποντας όσους επιδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα και στις τρομοκρατικές ενέργειες, να μετατρέπουν το Σωφρονιστικό Σύστημα της Πατρίδας μας σε μήτρα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ακόμη σκληρότερων εγκληματιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :

1.Υπάρχει ο σχεδιασμός αποσυμφόρησης των φυλακών της Χώρας με την καθιέρωση και επέκταση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού της κοινωνικής εργασίας σε ελάσσονος βαρύτητας ποινικά αδικήματα, αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος;

2.Υπάρχει ο σχεδιασμός για την έκτιση της ποινής κακοποιών για σοβαρά αδικήματα σε καταστήματα κράτησης χωρών της ΕΕ κατόπιν διμερών συμβάσεων;

3.Υπάρχει η σκέψη δημιουργίας μικτού φορέα με την συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την εξεύρεση λύσεων με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών;

4.Προτίθεστε να προβείτε σε σύναψη τόσο απευθείας όσο & μέσω ΕΕ για λογαριασμό των κρατών μελών αυτής Συμφωνιών Δικαστικής, Αστυνομικής & Σωφρονιστικής Συνεργασίας με Τρίτες Χώρες υψηλού ενδιαφέροντος ώστε αλλοδαποί κρατούμενοι των Ελληνικών Φυλακών να εκτίουν με έξοδα του ενδιαφερομένου κράτους το υπόλοιπο των ποινών τους, εφ΄όσον οι υποθέσεις τους τελεσιδικήσουν ενώπιον των Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών Δικαστικών Αρχών, στις φυλακές των χωρών απ´ όπου προέρχονται ή κατάγονται αυτοί;