Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Μάνθειας & Ασπρονερίου θα προστατεύσουν τον Νομό από τις πλημμύρες & τις καταστροφές!Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης προς το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών

Σε συνέχεια της από 18/1 κατατεθείσας Γραπτής Ερώτησης αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στον Έβρο (https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/326007745742517) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αν.Δημοσχάκης, επανέρχεται με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, αναφορικά με την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού.

Υπογραμμίζεται ότι, οι καταστροφές που σημειώθηκαν κυρίως στον Νότιο, Κεντρικό & Βόρειο Έβρο (12/1 & 1/2), οφείλονται στους υδάτινους όγκους των τοπικών λεκανών απορροής και όχι στον ποταμό Έβρο!

Μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τεθούν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα υποδομής, και κυρίως τα τρία (3) κύρια φράγματα, τα οποία μάλιστα είναι σχεδιασμένα εδώ και σαράντα (40) χρόνια!!

Πρόκειται για τα φράγματα στην περιοχή του Μ.Δερείου Σουφλίου, της Μάνθειας Φερών Αλεξανδρούπολης και του Ασπρονερίου Διδυμοτείχου, τα οποία όχι μόνο θα θωρακίσουν τον Νομό αλλά θα λειτουργήσουν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, το οποίο καλείται να πληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλα ποσά για την καταβολή αποζημιώσεων και ανακατασκευών έργων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα θα διασφαλίσουν την ύδρευση, την άρδευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελώντας ακόμα και γιατί όχι τουριστικό προορισμό…

Στην ερώτηση αναφέρονται αναλυτικά οι προδιαγραφές, το στάδιο υλοποίησης και τα προσδοκώμενα οφέλη που θα έχει το κάθε ένα φράγμα ξεχωριστά για τις όμορες περιοχές.

Ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν τα φράγματα Μ. Δερείου και Μάνθειας, οι μελέτες των οποίων είναι ώριμες, αναμένεται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) ή σε άλλο πρόγραμμα (Ταμείο Ανάκαμψης), και εάν δύναται να χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση της μελέτης του φράγματος του Ασπρονερίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Ένταξη και Δημοπράτηση των μελετών που αφορούν τα φράγματα Μ.Δερείου, Μάνθειας κι Ασπρονερίου Έβρου!

Τις τελευταίες είκοσι ημέρες η περιοχή του Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Έβρου δέχτηκε δυο αλλεπάλληλα κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων (12/1&1/2), με πολύ ψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων…

Αποτέλεσμα των οποίων, ήταν να προκληθούν πρωτόγνωρες ζημιές στην εδαφική αρμοδιότητα των χερσαίων Δήμων όπως σε κατοικίες, σε καλλιέργειες, σε επιχειρήσεις, σε υποδομές, σε αναχώματα, στις επικοινωνίες, σε συστήματα ύδρευσης- άρδευσης, σε αποθήκες, σε αγροτικά μηχανήματα & σε πάσης φύσης & κατηγορίας οχημάτων..

Αυτή την φορά οι καταστροφές στον Νομό δεν προήλθαν από τον “συνήθη ύποπτο” δηλαδή τον ποταμό Έβρο, αλλά από τα νερά των τοπικών λεκανών απορροής.

Επί σειρά ετών βρισκόμαστε σε μια αντιπαράθεση με τις Βουλγαρικές αρχές για την διαχείριση των υδάτινων όγκων, τόσο του Ποταμού Έβρου όσο και του Ποταμού Άρδα μέσω των οποίων διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες νερού και δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ωστόσο, εμείς από την δική μας πλευρά δεν μπορέσαμε ποτέ να διαχειριστούμε τον όγκο των υδάτων που παροχετεύονται στους τοπικούς ποταμούς από τις τοπικές λεκάνες απορροής προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα αλλά & ζημιές!!

Πολλά εκ των οποίων, τόσο κατά το απώτερο παρελθόν όσο και κατά το πρόσφατο, θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα εάν υπήρχαν τα απαιτούμενα έργα υποδομής και κυρίως τα σχεδιαζόμενα, εδώ και σαράντα (40) περίπου χρόνια, φράγματα στο Νομό Έβρου.

Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν προτάσεις από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την ένταξη μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) για τα συγκεκριμένα φράγματα αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Αποτέλεσμα της εν λόγω χρόνιας αδράνειας, είναι το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλα ποσά για την καταβολή αποζημιώσεων και ανακατασκευών έργων (π.χ. Αναχώματα Ερυθροποτάμου, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις , αρδευτικά δίκτυα κλπ).

Η προηγούμενη Κυβέρνηση σε σχετική ερώτηση που είχα υποβάλλει για το συγκεκριμένο θέμα μέσω του κοινοβουλευτικού έλεγχου https://www.hellenicparliament.gr/…/c0d518…/10297207.pdf, με απάντησή της γνωστοποίησε ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχει προτείνει την ένταξη των Μελετών στο Π.Δ.Ε., κάτι το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε https://www.hellenicparliament.gr/…/67715b…/10505227.pdf

Ειδικότερα, πρόκειται για τα φράγματα στην περιοχή του Μ.Δερείου Σουφλίου, της Μάνθειας Φερών Αλεξανδρούπολης και του Ασπρονερίου Διδυμοτείχου, τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για τον Νομό Έβρου….

Φράγμα Μικρού ΔερείουΤο φράγμα του Μικρού Δερείου αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής για τον Νομό Έβρου.

Υπολογίζεται ότι ο ωφελούμενος όγκος του Φράγματος θα ανέρχεται στα 150.10^6m3 ενώ η λεκάνη απορροής ανέρχεται στα 540Κm^2.Για το συγκεκριμένο Φράγμα δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες παρότι είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2018 ότι θα προβεί σε πρόβλεψη & εκταμίευση ποσού 5.000.000€ για την δημοπράτηση των οριστικών στο Π.Δ.Ε.Μέσω της κατασκευής αυτού του έργου θα επιτευχθεί :·

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Ερυθροποτάμου και ο έλεγχος των υδάτινων όγκων που διοχετεύονται στην κοιλάδα.· Η αξιοποίηση του για την άρδευση τόσο της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου όσο και της περιοχής από το Μικρό Δέρειο εως την Μάνδρα.·

Η εκμετάλλευση για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.· Η εκμετάλλευση ως τουριστικό προορισμό στον Ορεινό Όγκο του Νομού.

Φράγμα ΜάνθειαςΤο φράγμα της Μάνθειας αποτελεί ένα έργο υποδομής πολύ σημαντικό για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Θα προσδώσει στην περιοχή προστιθέμενη αξία αφού θα ενισχυθούν σημαντικά οι αρδευόμενες εκτάσεις από την περιοχή του Δ Δ Τριφυλλίου έως και το Δέλτα του Ποταμού Έβρου.

Η συγκεκριμένη μελέτη του έργου έχει δημοπρατηθεί και ανατεθεί σε μελετητές το έτος 1997 χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει ποτέ αυτή αφού η Σύμβαση διαλύθηκε.

Στις τελευταίες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή έχει γίνει κοινή διαπίστωση ότι με την ενδεχόμενη ύπαρξη του συγκεκριμένου φράγματος θα σημειώνονταν πολύ λιγότερα πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπολογίζεται ότι ο ωφελούμενος όγκος του Φράγματος θα ανέρχεται στα 25.10^6m3 ενώ η λεκάνη απορροής ανέρχεται στα 234Κm^2.

Για το συγκεκριμένο Φράγμα δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες παρότι είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση ότι θα είχε εντάξει το ποσό 5.000.000€ για την δημοπράτηση των οριστικών μελετών το 2018 στο Π.Δ.Ε..

Μέσω της κατασκευής αυτού του έργου θα μπορέσουμε να πετύχουμε :·

Την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής από το Δ Δ Ιτέας έως το Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών και τον έλεγχο των υδάτινων όγκων που διοχετεύονται στον ποταμό.· Την αξιοποίηση του για την άρδευση της περιοχής από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ιτέας έως το Δέλτα του ποταμού Έβρου.· Την εκμετάλλευση για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.· Την εκμετάλλευση ως σημείο υδροληψίας για την υδροδότηση της Δ Ε Φερών με την παράλληλη κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων.

Φράγμα ΑσπρονερίουΤο φράγμα Ασπρονερίου, αποτελεί ένα έργο υποδομής πολύ σημαντικό για την περιοχή Διδυμοτείχου.

Θα αποτελέσει μια λύση για το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διδυμοτείχου αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής ενώ συνάμα θα χρησιμοποιηθεί και για αρδευτικούς σκοπούς.

Υπολογίζεται ότι η χωρητικότητα του Φράγματος θα ανέρχεται στα 35.10^6m^3.Για το συγκεκριμένο Φράγμα έχουν γίνει οι Οριστικές μελέτες κατά το παρελθόν και είχε φτάσει στην φάση της δημοπράτησης, χωρίς ωστόσο να εκκινήσουν ποτέ οι εργασίες.

Επομένως, θεωρητικά, θα απαιτηθεί μια επικαιροποίηση της συγκεκριμένης μελέτης προκειμένου να τεθεί σε φάση υλοποίησης.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κλιμακώνεται με άγνωστη εξέλιξη, έχει παγκόσμιες διαστάσεις και η κατά τόπους αντιμετώπιση των συνεπειών του χρήζει λύσεων προσαρμοσμένων στα γεωφυσικά & οικονομικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Οι βροχοπτώσεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο άμεσο και προσεχές μέλλον προϋποθέτουν ότι θα λειτουργήσουμε προληπτικά για να διαφυλάξουμε τις περιουσίες, την αγροτική γη και να μην αρκούμαστε στην λογική των αποζημιώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε :·

Σκοπεύετε να εντάξετε τις μελέτες των φραγμάτων Μ. Δερείου και Μάνθειας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) ή σε άλλο πρόγραμμα (Ταμείο Ανάκαμψης) όπως έχει προτείνει στο παρελθόν η ΔΑΕΕ του αρμόδιου Υπουργείου και εάν ναι ποιος ο χρονικός ορίζοντας δημοπράτησης αυτών;·

Σκοπεύετε να προβείτε στην χρηματοδότηση για την επικαιροποίηση της μελέτης του Φράγματος Ασπρονεριου Διδ/χου;