Δημοσχάκης Αναστάσιος

Η τραγωδία της εκκένωσης της Αν. Θράκης ξυπνάει μαύρες μνήμες σε κάθε θρακιώτικη οικογένεια – Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας

Στην συγκινητική εκδήλωση «Η θλιβερή εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, μια αφήγηση, ένας λυγμός, μια διεθνής ατιμία» που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή (11/11) στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας με παρουσιαστή τον Εβρίτη δημοσιογράφο, κοινοβουλευτικό συντάκτη της ΕΡΤ και συγγραφέα Παντελή Αθανασιάδη, παραβρέθηκε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης.

 

Στο χαιρετισμό του είπε τα εξής μεταξύ άλλων:

 

  • Όλες οι οικογένειες της Θράκης έχουν να διηγηθούν μια ιστορία που να σχετίζεται με εκείνη την τραγωδία, που μας φέρνει στο νου μόνο μαύρες μνήμες.

 

  • Κάθε γιορτή, κάθε εκδήλωση πάντα έκλεινε με ένα πονεμένο τραγούδι που μας θύμιζε τα όσα βίωσαν οι ξεριζωμένοι πρόγονοι μας από την πατρώα επί αιώνων ελληνική γη.

 

  • Η εκκένωση της Αν. Θράκης τον Οκτώβριο του 1922 οφείλεται σε μια διεθνή αδικία, που δημιουργήθηκε από το Πρωτόκολλο των Μουδανιών και επισφραγίστηκε από την επώδυνη για την εποχή εκείνη Συνθήκη της Λωζάνης.

 

  • Ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας καταθέσει την ιστορική του άποψη γι’ αυτήν την τραγωδία είναι ο συντοπίτης και καλός φίλος μου, δημοσιογράφος και κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Παντελής Αθανασιάδης, που έχει ασχοληθεί ως ιστορικός ερευνητής, επισταμένως με το συγκεκριμένο θέμα.