Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ξεκάθαρη η πρόταση Νόμου της Ν Δ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Η Κυβέρνηση βάζει εμπόδια και τους στερεί αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα τους – Εισήγηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Για τα προβλήματα, αλλά και για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Ελληνικές Κοινότητες σε Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία, καθώς και για την πρόταση Νόμου της Ν Δ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, που αρνείται να συζητήσει η Κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στην χθεσινή (18/10) εισήγησή του  επί του σχεδίου Εκθέσεως των πεπραγμένων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τη Γ΄ Σύνοδο λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Η ελληνική κοινότητα του Παρισιού γνωστοποίησε και στην Επιτροπή, αλλά και στον Υπουργό Παιδείας, μέσω επιστολών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε εκπαιδευτικά ζητήματα, που αφορούν αποσπάσεις, μεταθέσεις καθηγητών, νηπιαγωγών, δασκάλων.
  • Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει το θέμα της διακρατικής συμφωνίας αναγνώρισης της ελληνικής γλώσσας από το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Είναι έντονος ο προβληματισμός από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, γλώσσας, μουσικής και εκπαιδευτικού προσανατολισμού στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και κυρίως της Καλαβρίας
  • Η Ελληνική Κοινότητα της Σουηδίας έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη δημιουργία Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να γνωρίσουν και οι λοιπές Σκανδιναυικές χώρες τον Ελληνικό Πολιτισμό.
  • Στη συνάντηση που είχε τον Ιούλιο 2018 με το Προεδρείο & τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε ) επικαιροποίησε το αίτημά του για τη διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου τους, το 2019, στον Έβρο.
  • Τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στα Κοινοβούλια των χωρών τους για τη διάδοση και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και όχι μόνο.
  • Η ΝΔ έχει καταθέσει δύο φορές Σχέδιο Νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, αίτημα που δεν έχει γίνει δεκτό.
  • Η πρόταση της Ν Δ αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στην Ελλάδα, που έχουν ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα, ελληνικό ΑΦΜ κι όσον αφορά τους άνδρες έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.
  • Η Κυβέρνηση τους στερεί αυτό το αναφαίρετο συνταγματικά δικαίωμά τους και δεν δέχεται να συζητήσει το Σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

Δείτε την εισήγησή του εδώ

 

Αναλυτικά η εισήγησή του:

«Στις 28 Νοεμβρίου 2017 συνήλθε σε συνεδρίαση η Επιτροπή μας, με θέμα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της σχετικής επίσκεψης των μελών μας στην ελληνική κοινότητα του Παρισιού. Η συγκεκριμένη κοινότητα απέστειλε στην Επιτροπή μας και προς τον Υπουργό Παιδείας δύο επιστολές, στις οποίες γίνεται αναφορά στα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν την ανταπόκριση των εκεί ελληνικών σχολείων στις εκπαιδευτικές ανάγκες των Ελληνοπαίδων. Μας ενημερώσατε εσείς προσωπικά ότι γίνατε κοινωνός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκεί ελληνική κοινότητα, που αφορούσαν εκπαιδευτικά ζητήματα και συγκεκριμένα τις όσο το δυνατόν πιο έγκαιρες τοποθετήσεις και αποσπάσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και φιλολόγων καθηγητών, που είναι απαραίτητες.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έθεσαν ήταν να προχωρήσει η διακρατική συμφωνία αναγνώρισης της ελληνικής γλώσσας από το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα αυτά τα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση, αφού εξεταστούν διεξοδικά, καθώς η συγκεκριμένη κοινότητα αποτελεί ζωντανό πυρήνα του ελληνισμού στη φίλη Γαλλία, έχοντας επιδείξει μάλιστα και σημαντικό έργο.

Στις 3 Μαΐου 2018 συνήλθε η Επιτροπή μας με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση σχετικά με τον 11ο Πανιταλικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της επαφές με την εκεί ελληνική ομογένεια. Επίσης, ενημερώθηκε η Επιτροπή σχετικά με το 23ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας. Υπογραμμίστηκε ο έντονος προβληματισμός από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, γλώσσας, μουσικής και εκπαιδευτικού προσανατολισμού στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και κυρίως της Καλαβρίας.

Στην Επιτροπή μεταφέρθηκε και η αγωνία των νέων για τη διατήρηση των ελληνικών της Καλαβρίας, μέσω του προγράμματος «Αν με μιλάς, ζω». Παράλληλα, τέθηκε και η πρόταση να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή θεματική επιτροπή για τη Magna Grecia, που θα ασχολείται αποκλειστικά την Απουλία, την Καλαβρία και τη Σικελία.

Επίσης προτάθηκε να διοργανώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο μια σειρά από εκδηλώσεις που θα αφορούν τις Ελληνόφωνες Κοινότητες της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικά που αφορούν την εκεί Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά την Ελληνική Κοινότητα της Σουηδίας και μάλιστα ο κύριος Δέδες είχε επισκεφτεί και αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα και μάλιστα, η εκτίμηση του που συμπίπτει με την εισήγηση του Έλληνα βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου Σωτήρη Δέδε σε ό,τι αφορά τα θέματα που τους απασχολούν.

Παράλληλα τέθηκε ως πρόταση να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ώστε να βοηθήσουμε τους Έλληνες της Σκανδιναβίας, αλλά και γενικά τους Σκανδιναβούς να προσεγγίσουν καλύτερα τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίστηκε με θετική διάθεση και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στη συνάντηση που είχαμε 5 Ιουλίου του 2018 με τα μέλη της Επιτροπής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού  εδώ στη Βουλή. Το έργο της ΠΑΔΕΕ είναι σημαντικό και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη σύσφιξη των δεσμών του ελληνικού κράτους με τους Έλληνες του εξωτερικού. Η ξεχωριστή συνεργασία της Επιτροπής  μας με τη ΠΑΔΕΕ έχει βοηθήσει στην ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας μεταξύ του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των μελών της Ένωσης.

Τα μέλη της ΠΑΔΕΕ όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στα Κοινοβούλια των χωρών τους για τη διάδοση και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και όχι μόνο. Παράλληλα, έχουν αναπτύξει γενικότερες δράσεις για προώθηση διαφόρων ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτιστικό, αλλά και σε επιχειρηματικό και τουριστικό και πολιτικό.

Τέλος, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας, επικαιροποίησα και το αίτημα και την πρόταση που τους είχαν υποβάλει πέρυσι το καλοκαίρι για τη διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου τους που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2019 στην εκλογική περιφέρεια και πατρίδα μου τον Έβρο. Ήδη είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΑΔΕΕ συζητούμε προτείνουμε και συζητούμε και ηλεκτρονικά και πιστεύω ότι αυτό το οποίο συμφωνήσαμε  εδώ ενώπιων της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και κατά καιρούς τα αιτήματα που μας έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι της ΠΑΔΕΕ που αφορούν κυρίως επενδυτικά θέματα, όπως τη δημιουργία ενός ευέλικτου οικονομικού περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες του Εξωτερικού, την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος αλλά και φοροαπαλλαγών για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Τέλος καλό και χρηστικό για την ελληνική οικονομία θα ήταν να προχωρήσουμε σε μια ανανέωση των καταλόγων των ομογενών επιχειρηματιών και στη χαρτογράφηση των επιχειρηματικών προθέσεών τους.

Βέβαια, σε αυτή την εισήγησή μου, κύριε Πρόεδρε, θα ήταν ελλιπές να μην αναφερθώ στην ψήφων των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ήθελα προς αυτή την κατεύθυνση να μου δώσετε τον ανάλογο χρόνο να κάνω μια εισήγηση. Επειδή έχουμε όλοι μας ως μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά είμαι σίγουρος και οι Έλληνες είτε που ζουν στην ελληνική επικράτεια είτε στο εξωτερικό, έχουν παρεξήγηση την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η Ν.Δ. με τον Πρόεδρο της δύο φορές έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δηλαδή, οι Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό έχουν ελληνική υπηκοότητα, έχουν ελληνικό διαβατήριο, έχουν ελληνική ταυτότητα, έχουν ελληνικό Α.Φ.Μ., οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, αν ήταν στην Ελλάδα κανονικά θα ψήφιζαν στο χωριό τους, στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των τοπικών δήμων. Επειδή όμως βρίσκονται στο εξωτερικό για οποιαδήποτε αιτία, είτε επειδή είναι ταξιδιώτες, είτε επειδή είναι εργαζόμενοι σε ελληνικές διπλωματικές εκπροσωπήσεις, είτε διότι εργάζονται εκεί προσωρινά είτε στα πλαίσια της νέο μετανάστευσης, δεν μπορούν να ψηφίσουν εξαιτίας της ανοργανωσιάς του ελληνικού κράτους.

Μιλάμε για αυτούς που έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό και θα πρέπει, η Βουλή να σκύψει πάνω σε αυτήν την πρόταση του νόμου που έχει καταθέσει η Ν.Δ. και μάλιστα δε, ο Πρόεδρος μας έχει καταθέσει και αίτημα, ώστε να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι αναφαίρετο, γιατί προβλέπεται από το Σύνταγμα μας. Σήμερα, το δικαίωμα αυτό, το ελληνικό κράτος το στερεί, επειδή δεν οργανώνεται, επειδή δεν το αναγνωρίζουμε, και επειδή δεν δίνεται η ευκαιρία. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο προτείνει η Ν.Δ. με τη συνολική ελληνική ομογένεια, όπου και αν βρίσκεται, όπου και εάν διαβιεί.

Ευχαριστώ πολύ».