Δημοσχάκης Αναστάσιος

Οι παράνομοι αεροψεκασμοί της Τουρκίας αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και την αγροτική παραγωγή. Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε σήμερα (17/06) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης σχετικά με την παράνομη πρακτική των αεροψεκασμών καλλιεργήσιμων εκτάσεων (ορυζώνες) στην γειτονική Τουρκία.

Όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, το φαινόμενο κλιμακώνεται το πρόσφατο χρονικό διάστημα κυρίως στην περιοχή Πέταλο Πέπλου Φερών, & της παρακείμενης Γεμιστής, όπου ο βουλευτής έκανε αυτοψία σε συνέχεια σχετικής επιστολής που του έστειλε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πέπλου (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3659124134187171)

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική επικράτεια, ωστόσο η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα απαγορευμένα & ορμονικά φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Ο βουλευτής τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, ενώ συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’έπέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που σχετίζονται με τον όγκο παραγωγής.

Ο βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να απαγορευτεί η πρακτική των αεροψεκασμών σε ακτίνα 1 (ενός) χλμ από την συνοριακή γραμμή, επιτρέποντας μόνο επίγειους ψεκασμούς.

Επιπλέον, ρωτά αν θα διενεργηθούν έλεγχοι για να διαπιστωθούν οι συνέπειες στην δημόσια υγεία και στις καλλιέργειες, καθώς κι αν θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αποζημιώσεων των αγροτών που πλήττονται από την συγκεκριμένη πρακτική.

Ο βουλευτής θα αναδείξει το ζήτημα με παρέμβαση μέσω των Ευρωβουλευτών προκειμένου να ενημερωθούν οι εταίροι μας στο Κοινοβούλιο για τις πρακτικές, της υπό ένταξη Τουρκίας και τις συνέπειες αυτής.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ:1.Υπουργείο Εξωτερικών

2.Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων

3.Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση των παράνομων αεροψεκασμών της γειτονικής Τουρκίας και των συνεπειών στην δημόσια υγεία και στις καλλιέργειες

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας αποτελούν αιχμή της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής!

Η Χώρα μας εκ του αποτελέσματος διεξάγει έναν επιδέξιο διπλωματικό αγώνα στο γειτονικό, στο ευρωπαϊκό & στο διεθνές επίπεδο.

Σε τοπικό επίπεδο ωστόσο, και συγκεκριμένα στον Έβρο, τα ποτάμια σύνορα και η εγγύτητα επιβάλλουν επίσης υψηλό επίπεδο διακρατικής συνεννόησης, προκειμένου να επιλύονται ζητήματα που αφορούν τους οικισμούς, ένθεν κι ένθεν του ποταμού Έβρου.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παράνομη πρακτική που εφαρμόζεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Τουρκίας, με την διενέργεια αεροψεκασμών.

Δυστυχώς η γειτονική Χώρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορμονικά φυτοφάρμακα τα οποία είναι απαγορευμένα από την Ε.Ε καθώς συνδέονται με δυσάρεστες συνέπειες στην δημόσια υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας και με επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται κι αναχαιτίζεται από τον τελωνειακό έλεγχο που διενεργεί το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό στα Σημεία Εισόδου- Εξόδου του Νομού, όπου μεγάλα φορτία προϊόντων φυτικής προέλευσης ελέγχονται δειγματοληπτικά και κρίνονται ακατάλληλα για να περάσουν τα σύνορα της Χώρας και της Ε.Ε.

Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέπλου Φερών, πραγματοποίησα πολύωρη αυτοψία (11/6), με ”ξεναγούς” τον τοπικό Πρόεδρο, Δ.Τσοτανίδη, θεσμικούς & κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής είναι από τα ευφορότερα του Έβρου, ενώ εξαιτίας της μορφολογίας του ποταμού Έβρου στο συγκεκριμένο Σημείο («Πέταλο» Φερών), το καθιστά περισσότερο εκτεθειμένο στους αεροψεκασμούς & όχι μόνον…

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη & Ε/Π πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική πλευρά, ωστόσο η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, όχι μόνο των αγροτών και των εργατών γης, αλλά και των καταναλωτών.

Παράλληλα συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και συνολική απόδοση των καλλιεργειών, με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’έπέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που συνδέονται με τον όγκο παραγωγής.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να απαγορευτούν οι αεροψεκασμοί σε περίμετρο τουλάχιστον του ενός (1) χλμ. από την συνοριακή γραμμή ώστε να επιβληθεί υποχρεωτικά μόνο ο επίγειος ψεκασμός αγροτικών καλλιεργειών;

2. Σκοπεύετε να διενεργήσετε αυτοψίες και ελέγχους με τα αρμόδια κλιμάκια προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες της παράνομης πρακτικής στην υγεία και στο αγροτικό προϊόν;

3. Σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε εργαλεία αποζημιώσεων για τους αγρότες των οποίων η παραγωγή συρρικνώνεται ή/και καταστρέφεται από το συγκεκριμένο φαινόμενο;

4. Σχεδιάζετε να προβείτε σε διπλωματική ενέργεια μέσω των εδώ υπηρεσιών μας ή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας (πρεσβεία, προξενεία κ.ά) που λειτουργούν στη γειτονική Τουρκία;

5. Προγραμματίζετε να ενημερώσετε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς & τους Ευρωβουλευτές μας για τα διασυνοριακά προβλήματα που συντηρεί η γειτονική Χώρα;