Δημοσχάκης Αναστάσιος

Ο Νόμος Γαβρόγλου θέτει στο περιθώριο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια ανάμεσά τους και το ΔΠΘ – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων

Σε συνέχεια της Επίκαιρης Ερώτησης (διαβάστε την σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=7422), αλλά και της σχετικής συζήτησης που έγινε στη Βουλή στις 27 Νοεμβρίου 2017 (διαβάστε την σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=7579) αναφορικά με τον κίνδυνο αποψίλωσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων συναντήθηκαν σήμερα (24/01) στα Γραφεία της Ν Δ στη Βουλή των Ελλήνων με τον Πρόεδρο και Καθηγητή Στάθη Ευσταθόπουλο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων),  η Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν Δ Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης,  Ευάγγελος Λαμπάκης.

Πραγματοποιήθηκε μια διερευνητική και παραγωγική συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος Νόμος 4485/2017 του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου όπου σύμφωνα με το άρθρο 76 παρέχεται η δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ μετά 15 έτη παραμονής – διδασκαλίας σε περιφερειακά Πανεπιστήμια να μετακινηθούν στα κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι ο Νόμος Γαβρόγλου έχει ανοίξει την πόρτα μαζικής εξόδου των μελών ΔΕΠ προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για το ΔΠΘ, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος υποστελέχωσής του αλλά και πιθανού κλεισίματος τμημάτων σε Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Δράμα και Ξάνθη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι, ώστε να μην οδηγηθούν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια κι ανάμεσά τους και το ΔΠΘ στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση.

Παράλληλα εκφράστηκαν αντιρρήσεις και για τις συνενώσεις των ΤΕΙ της Αν. Μακεδονίας και Θράκης με τμήματα του ΔΠΘ, με τα κριτήρια και τις σκοπιμότητες που θέτει το Υπουργείο Παιδείας.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις συναντήσεις  σε πανεπιστημιακό, αλλά και σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο Ίδρυμα ο Νόμος Γαβρόγλου αλλά πάνω από όλα στην Κοινωνία γενικά της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, όπως αυτή εκφράζεται με τους θεσμικούς παράγοντες αυτής!