Δημοσχάκης Αναστάσιος

Πυροστιά Διδ/χου : Ένα παραμελημένο αρχαιολογικό μνημείο στην καρδιά του Διδυμοτείχου!!Η κεντρική του θέση στην Πόλη των Κάστρων & η αρχαιολογική του αξία επιτάσσουν την αναστήλωσή του! Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα της αξιοποίησης του αρχαιολογικού θησαυρού που διαθέτει ο ακριτικός Ν.Έβρου!!

Συγκεκριμένα στην Ερώτησή του υπογραμμίζει την αρχαιολογική αξία ενός μοναδικού ταφικού μνημείου που ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα, της Πυροστιάς Διδ/χου, το οποίο δεσπόζει πίσω από το τοπικό Δημαρχείο και έχει ‘’πληγωθεί’’ από το πέρασμα των χρόνων…

Στην συνάντηση εργασίας που είχε πραγματοποιήσει (31/5) με την Έφορο Αρχαιοτήτων ΠΕ Έβρου, κ.Δόμνα Τερζοπούλου, διατυπώθηκε η θετική πρόθεση δρομολόγησης των εργασιών Μελέτης & Αναστήλωσης του, προκειμένου να αξιοποιηθεί και τουριστικά αλλά και για λόγους ασφαλείας!! (βλ. εδώ : https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3626574737442111)

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ : Αναστήλωση/Αξιοποίηση του ιστορικού ταφικού μνημείου της Πυροστιάς Διδ/χου Έβρου!!

Στο κέντρο της Πόλης των Κάστρων, στο Διδ/χο Έβρου, ορθώνεται στην άκρη ενός μεγάλου μουσουλμανικού νεκροταφείου, το ταφικό μνημείο που είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ως Πυροστιά ή αλλιώς Τρίποδας, λόγω του σχήματός του.

Πρόκειται για ένα μνημείο μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, το οποίο ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα και αποτελεί “μάρτυρα” της πλούσιας ιστορίας του Διδυμοτείχου. Από τα τέλη του 14ου αιώνα και τις αρχές 15ου αιώνα διέμενε στο Διδ/χο ο αξιωματούχος Ουρούτς Πασά, στρατηγός του Οθωμανικού στρατού και ιδρυτής των ομώνυμων Λουτρών των Ψιθύρων, ο οποίος και ετάφη το 1426 στο εν λόγω ταφικό μνημείο.

Το κτίσμα είναι ένα τυπικό ταφικό μνημείο ανοικτού τύπου.

Απαρτίζεται από ένα βάθρο με ημιυπόγειο καμαροσκέπαστο θάλαμο και την ανωδομή, ενώ τέσσερις κτιστοί πεσσοί συνδέονται με λιθόκτιστα τόξα και με χονδρούς ξύλινους ελκυστήρες, προκειμένου να φέρουν ένα σχεδόν ημισφαιρικό, πλινθόκτιστο θόλο, ο οποίος δυστυχώς σήμερα έχει καταπέσει.

Πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό ο οποίος βρίσκεται σε εγκατάλειψη κι απαξίωση, καθώς δεν έχουν διενεργηθεί τα αναγκαία έργα αναστήλωσης και αξιοποίησής του.

Πέρα της αρχαιολογικής του αξίας, η κεντρική θέση που κατέχει δίπλα στο Δημαρχείο, επιτάσσει την δρομολόγηση των εργασιών και για λόγους ασφαλείας.

Στην συνάντηση εργασίας κι ενημέρωσης που πραγματοποίησα στις 31/5/2021 με την Έφορο Αρχαιοτήτων ΠΕ Έβρου, κ.Δόμνα Τερζοπούλου, αναδείχθηκαν όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί του ακριτικού Νομού, οι οποίοι τον καθιστούν ένα απέραντο αρχαιολογικό μουσείο.

Αναφορικά με την Πυροστιά Διδ/χου, διατυπώθηκε η θετική πρόθεση για την δρομολόγηση των έργων αναστήλωσης, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλο.

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι όπως οι Μεταβυζαντινές Εκκλησίες, η Παναγία Ελευθερώτρια, το Τέμενος Βαγιαζήτ, η Πλωτινόπολη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ιστορικό Κάστρο κ.ά αναμένουν την αξιοποίηση τους προκειμένου να αποτελέσουν πολλαπλό τουριστικό προορισμό που θα αναδείξουν ιστορικά την περιοχή, συμβάλλοντας στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη & θωράκισή της!

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε;

· Είναι στα σχέδια & στις προθέσεις σας, όπως διερευνηθεί τεχνικά & δημοσιονομικά η προοπτική μελέτης, αναστήλωσης/ανακαίνισης του εγκαταλελειμμένου ταφικού μνημείου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, της Πυροστιάς Διδυμοτείχου;