Δημοσχάκης Αναστάσιος

Συνάντηση (10/9) στη Βουλή με τους ομολόγους μας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βιετνάμ! Eπιδιώκουμε τη διεύρυνση συνεργασιών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε!

Συνάντηση πραγματοποίησε χθες 10/09 ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Μπούρας, από κοινού με τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ.κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη και Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, με 6μελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης του Βιετνάμ με επικεφαλής τον κ. Nguyen Van Giau.

Στην τοποθέτησή του ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δυο χωρών, την διεύρυνση του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας, τους τομείς στους οποίους επιδιώκεται περαιτέρω συνεργασία (εμπόριο, τουρισμός, ναυτιλία , τεχνολογία , ενέργεια, κατασκευές, τρόφιμα) αλλά και τις σημαντικές υφιστάμενες διμερείς Συμφωνίες μεταξύ των δυο Χωρών καθώς και τις Συμφωνίες μεταξύ Βιετνάμ κι Ε.Ε.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του βουλευτή:

Κύριε Πρόεδρε , Κύριε Πρέσβυ, Άξότιμα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΒΙΕΤΝΑΜ ,
Σας καλωσορίζω κι εγώ με την σειρά μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Χωρίς καμία αμφιβολία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βιετνάμ έχουν αναπτυχθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία μετά την διεύρυνση του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας.
Οι πολύ καλές αυτές διμερείς σχέσεις δηλώνονται άλλωστε από τις αλληλοεπισκέψεις υψηλών θεσμικών πολιτικών παραγόντων των Χωρών μας την τελευταία 10ετία , ενώ από τον Ιούνιο 2013 έχει συσταθεί διμερής Κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας.
Το εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η ενέργεια, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και η ένδυση βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης των σχέσεων των δύο κρατών.
Η Διμερής Ναυτιλιακή Συμφωνία και η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν εκκρεμότητες του θεσμικού πλαισίου μεταξύ Ελλάδας-Βιετνάμ.
Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ε Ε χαιρετίζει την από 2012 Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ Βρυξελλών και Βιετνάμ. Και βέβαια, ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, χαιρετίζει τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου και Προστασίας Επενδύσεων που τα δύο μέρη υπέγραψαν στο Ανόι στις 30 Ιουνίου 2019.
Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που έχει υπογράψει η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα. Απομένει η επικύρωση από την Εθνική Συνέλευση του Βιετνάμ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Ανάπτυξη, ειρήνη και σταθερότητα, εμπόριο κ επενδύσεις, συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης, κοινωνικές υποθέσεις, χρηστή διακυβέρνηση και κράτος δικαίου είναι κοινά πεδία που μας ενδιαφέρουν.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στην πολύ καλή συνεργασία σε πολλά πολιτικά πεδία … ξεχωριστή πολιτική σημασία έχει «… η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του… Αυτό το τονίζω γιατί έχει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και πρωτίστως τα ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας & εύχομαι να περάσετε καλά το υπόλοιπο της εδώ παραμονής σας